ABA: Zvezda pred Evroligom

Dva dana, dve utakmice, dva različitka početka i dva identična kraja. Crvena zvezda vodi protiv Cedevite sa 2-0 i nalazi se na korak od odbrane titule, odnosno obezbeđivanja novog učešća u Evroligi što ima više od uobičajene važnosti imajući u vidu da je F4 2018. u Beogradu. Već sam napisao na ovom mestu da nemam nikakve iluzuje u pogledu plasmana Zvezde na završni turnir na kraju iduće sezone, ali nekako bi Evroliga sa poslednjim činom u Beogradu a bez srpskog kluba, makar na startu, bila kao torta bez šećera.

U ove dve beogradske utakmice nije se desilo ništa neočekivano, ništa što nije bilo predvidljivo. U najkraćem, pobedio je bolji, kompletniji tim, odnosno sa više rešenja na klupi. Znamo da ni jedni ni drugi nisu bili u najboljim sastavima, ali Zvezda je svoju “rupu” na poziciji pleja dobro pokrila sa Dženiknsom i, u drugoj utakmici, Voltersom koji je za 25 minuta dao 14 poena i podelio 5 asistencija. Dženkins je, u celini, bio najbolji igrač Zvezde, u prvom meču dao je 20 poena, u drugom 16 ali je imao i 9 asistencija (5+4). Zasluženo je poneo titulu MVP. Zvezda je u drugom meču bila bolja u svim statističkim elementima, za 10% bolji šut, 6 skokova više, u plusu za 6 asistencija (18-12) , više nego dovoljno da se kompenzuju 4 više izgubljene lopte.

Sada predstoji najvažnija utakmica sezone, ona u kojoj će se overiti titula. Moguće da se to desi već u narednom duelu u četvrtak u Zagrebu što bi umornom timu leglo kao kec na deset. Verujem da će “crveno-beli” smoći snage da sezonu u ABA ligi privedu kraju kako su posle 25-1 u regularnoim delu i zaslužili. Da li će posle imati dovoljno snage da odbrane i domaću titulu ostaje da se vidi. Dok je ona bila svoje poslednje evroligaške i jadranske bitke, njen glavni rival Partizan je odmarao, trenirao, lečio povrede i kovao planove kako da domaćom titulom jednu sezonu koja, s obzirom na okolnosti i perspektivu na startu nije bila loša, začini i nekim trofejom. Otom-potom, biće vremena za našu Super-ligu.

Zvezda je u finalnoj seriji pokazala i psihološku stabilnost jer se u ponedeljak relativno lako, brzo i što je najvažnije na vreme vratila iz minusa od čak 15 poena. To može samo tim koji ima kvalitet, koji ne gubi glavu kad utakmica počne loše. Za svaki slučaj, u drugoj utakmici Zvezda je prvu četvrtinu dobila 29-18 , drugu 28-16. Sa 57 datih koševa za poluvreme dosegla je neke svoje ovogidšnje učinke za svih 40 minuta što je, s obzirom na tradicionalno dobru odbranu, širom otvorilo vrata pobede. Manji pad u igri u drugom poluvremenu bio je logičan, uzbrdica je bila takva da veći gas nije trebalo dodavati. Dejan Radonjić je već mislio na Zagreb, ni jedan igrač nije proveo na parketu više od 27 minuta, koristio je u rotaciji 11 košarkaša, ekonomisao snagom misleći na treću utakmicu. Ne znam da li će se u tim vratiti Jović, viđen u publici posle pregleda u Minhenu, ali i bez njega Zvezda je kvalitetniji tim od Cedevite i sasvim je realno da se iz Zagreba vrati kao šampion. Bolje sa 3-0 nego sa 3-1 (muzičku želju nemam), ali najvažnije da osvoji titulu i da u narednoj sezoni juriša na 17 pobeda u Evroligi jer sa 16, znamo, može da ostane sa medom samo na usnama.

Photo: ABA