ABA: Zvezdina davno osvojena titula

“Čišćenjem” Cedevite sa 3-0 Crvena zvezda je overila titulu šampiona ABA lige. Osvojila ju je još ranije, kad je dominantno protutnjala ligaškim delom prvenstva sa skorom 25-1. Svima je bilo jasno da je toliko dominantna da joj nijedan rival nije dorastao. To je na neki način priznao i pomoćni trener Cedevite Đanmarko Poceko, kad je u Beogradu pošteno priznao da je zadivljen moćima crveno-belih. Sportski je rekao da bi voleo da se serija vrati u naš glavni grad, ali toga neće biti. U istoriji Crvene zvezde ostaće zapisan 13. april 2017. kao datum osvajanja najvrednijeg regionalnog trofeja po treći uzastopni put.

Na ovom našem sajtu Koš magazin nismo slučajno pre dva dana postavili tekst Dejana Grbovića o Čarlsu Dženkinsu. Već posle dve utakmice finala plejofa našem sjajnom blogeru bilo je jasno ko će biti MVP cele serije. Pogodio je, to je popularni Đenka, za protivnike bradato čudovište, za Zvezdine simpatizere “jedan iz familije”, omiljeni lik koji je imao kolokvijalno rečeno “muda” da se poosle povrede Stefana Jovića isprsi i pred svima pokaže da Zvezda ima ne jednog, nego dva lidera. To je veliki kvalitet, to se ne zaborvlja.

Kao što se neće zaboraviti ni nebriga čelnika ABA lige za zdravlje sportista. Posle neverovatno naporne sezone naštelovali su da se tri utakmice finala plejofa odigraju u samo stotinak sati. Na sreću, nije bilo težih povreda (ne računam onu Boutrajtovu, jer on je nedovoljno oporavljen pokušao da igra, i obnovio staru povredu). Ne znam koji su bili motivi da se napravi takav brutalan raspored, i dobro je da nije bilo potrebe da se igraju više od tri utakmice. Ko zna da li bi bilo preživelih posle eventualne pete?

Trijumfom u Zagrebu Crvena zvezda je stekla pravo da po peti put uzastopno igra Evroligu u sezoni 2017-18. Pored svih izazova koje nosi to takmičenje, tu je još jedan: dogodine je Fajnal four u Beogradu. Ipak, ne treba u ovom času ići tako daleko, čak se preuranjenim čine i najave da bi Barselona mogla da odvede Lazića i Jovića, a Real Gudurića. Te vesti lansirane su u sred finalne serije ABA lige i treba ih shvatiti kao spinovanje. April nije mesec kad se u Evropi kupuju i prodaju igrači, to se radi kasnije. Na sreću, takve čaršijske priče nisu opteretile Lazića i Gudurića, možda su ih čak dodatno motivisale da pokažu svoju privrženost klubu, i zaigraju najbolje što znaju.

U poslednjoj ovogodišnjoj ABA utakmici u Zagrebu (61-77 za Crvenu zvezdu) po ko zna koji put je demonstrirana snaga ovog tima. Po ko zna koji put ove sezone iskočio je jedan neočekivani heroj, a ovog puta to je bio već pomalo zaboravljeni Dion Tompson. Otresao je sa ramena prašinu koja se nakupila dok je sedeo na klupi, i odigrao verovatno najboljih 20 minuta od kada je došao u beogradski klub. Pratio ga je još jedan “otpisani” – Volters, uz već standardne Simonovića i Lazića. Cedevita se nije ni približila magičnoj cifri od 75 poena, koliko Zvezda dozvoljava protivnicima u Evroligi, i koliko je neophodno postići da bi se eventualno pobedio tim Dejana Radonjića. Tu cifru Cedevita nije dostigla ni u jednoj od tri finalne utakmice, pa je jasno da nije imala nikakve šanse. Za Zvezdine šutere koji sa lakoćom mogu da “napune” svakog protivnika bila bi uvreda napisati da je ovo pobeda odbrane. Ovo je pobeda jednog sistema!

Photo: ABA