ACB liga: Balkanska formula

 

Nekada je na Iberijskom poluostrvu, za igrače iz Jugoslavije, važila izreka: BBB. Skraćenica dolazi od španskih reči “buenos, bonitos, baratos”, u prevodu dobri, lepi i jeftini. Bilo je i izuzetaka. Bodiroga, Đorđević, Gurović,  Rakočević, Tomašević i još neki bili su sve osim “jeftini”, ali se posle njihovog odlaska iz Španije broj srpskih igrača proredio a novac za koji su igrali znatno smanjio. Ova sezona je nešto bolja, broj naših igrača se povećao, kao i njihova uloga u timovima.

Jedan od junaka 6. kola bio je Luka Bogdanović. Pobedi Andore u Saragosi (80-73) doprineo je sa 19 poena, 7 skokova i indeksom 27, što je među najboljim individualnim ostvarenjima  u kolu. Dejan Musli, otkrovenje sezone u dresu Manrese, nije bio na nivou prethodnih mečeva, ali 15 poena i 6 skokova protiv Reala u Madridu i nije loš rezultat. Nevolja je što je Gustavo Ajon ubacio 19 i uhvatio 8 lopti. Musli ostaje u vrhu najuspešnijih  igrača po indeksu vrednosti i skokovima. Solidnu partiju pružio je Slovenac Luka Dončić, još uvek 16-godišnjak, ubacio je Manresi 8 poena i uhvatio 3 lopte.

U andalužanskom derbiju Sevilja je bila bolja od Unikahe (94-84) a junak meča bio je slovenački šuter Boštjan Nahbar sa 30 poena: 5/7 trojke, 7/8 dvojke. Nenad Miljenović je za 18 minuta dao 4 poena, uhvatio 4 lopte i imao 2 asistencije. Polako stiče sigurnost i opravdava nade položene u njega. Na drugoj strani Sterfan Marković je bio neočekivano efikasan, 14 poena, Nemanja Nedović je dao 9, ali Unikaha je očito platila danak pobedi u Moskvi u Evroligi i napornom putu.

Nahbar copy

Od naših igrača istakao se i centar Fuenlabrade Oliver Stević, strelac 11 poena uz 6 skokova za pobedu u San Sebastijanu (82-68) dok je Ivan Paunić u istom meču  imao više skokova (7) nego poena (6). Ovo je verovatno bila poslednja utakmica Žana Tabaka na klupi Fuenlabrade, španska (i ne samo španska) štampa tvrdi da preuzima Makabi umesto smenjenog Gaja Gudesa.

Najuzbudljivi meč igran je u Bilbau gde je Valensija, posle dva produžetka, pobedila domaćina 111-104. Junak meča bio je Džastin Hamilton sa 31 poenom, 10 skokova, indeksom vrednosti 39, što će mu doneti epitet iugrača kola. Trojke je šutirao 4/4, dvojke 7/11, penale najslabije – 5/8. Vladimir Lučić nije ulazio u igru, a zbog povrede nije igrao ni Bojan Dubljević.

Lepu pobedu ostvario je Huventud u gostima protiv Birčevićevog (4 poena) Estudijantesa, 86-83. I Huventud ima igrača sa naših prostora , Sarajliju Gorana Sutona koji je pobedi doprineo sa 6 poena i 6 skokova. Kuća Laboral je nadigrala Mursiju 90-67, uz 5 poena Jake Blažiča, dok je Crnogorac Nemanja Radović dao 12  za poražene goste.. U “kanarskom derbiju” ekipa Tenerifa Blagote Sekulića (7 poena, 4 skoka)   slavila je protiv komšija Gran Kanarije (65-63) uprkos odličnoj partiji Alena Omića (15 poena, 9 skokova).

Prvih 5 timova na tabeli imaju bar po jednog igrača sa, uslovno rečeno, Balkana. Španci pod pojmom “Balkanci” računaju i Slovence i Hrvate iako su oni, geografski, mnogo bliži centralnoj Evropi. Najbolji igrač Barselone (6-0) je Ante Tomić, Valensija (6-0) ima Bojana Dubljevića i Vladimira Lučića, Real Madrid (5-1) mladog Slovenca Luku Dončića (i povremeno Dina Radončića koji još nije odlučio za koga će igrati), Kuća Laboral (5-1) Jaku Blažiča, a Huventud (5-1) Gorana Sutona.

Pogled na statistiku takođe otkriva značajan učinak košarkaša sa naših prostora. Po rankingu prvi je Hrvat Ante Tomić (Barselona) sa prosečnim indeksom uspešnosti 25,3 dok je drugi Dejan Musali sa 22,6. I treće mesto zauzima jedan centar sa Balkana,  Grk Janis Burusis (Kuća Laboral) sa 21,2. Na listi strelaca vodi Poljak Adam Vacinkis sa 17,4, Tomić je drugi sa 17,3, Musli peti sa 15,0, Crnogorac Bojan Dubljević 7. sa 14,2 a naš Stevan Jelovac 10. sa 13,6. Dejan Musli je 4. skakač lige sa 8,2 uhvaćene lopte po meču, ispred njega je, na drugom mestu, bosanski Slovenac Alen Omić (Gran Kanarija) sa 9,2. Među asistentima u vrhu nema naših, ni sadašnjih ni bivših, najbolji je na 15. mestu Stefan Marković (Unikaha) sa 3,6 dodavanja po meču, dosta iz vodećeg Serhija Rodrigeza (Real Madrid) sa 5,4. U šutu za dva poena vodi dalmatinsko-beogradska trojka: Ante Tomić 81,8%, Dejan Musli 76,7%, Josip Sobin (Fuenlabrada) 65,0%. Sa linije penala Makedonac Vojdan Stojanovski (Andora) je treći sa 92,%, Stevan Jelovac četvrti sa 91,7%, Tomić osmi sa 71,4.

Formula BBB ne važi baš za sve, naročito ne za Tomića, ali generalno gledano prisustvo košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije kao da garantuje uspeh, čak i skromnim timovima kakvi su Fuenlabrada (3-3), Andora ili Manresa (2-4).

U pregledu najatraktivnijih poteza kola svakako će se naći dva zakucavanja naših igrača, Dejana Todorovića (Bilbao Basket) u kontri preko celog terena, i Nemanje Nedovića u Sevilji, jednom rukom. Ova dva zakucavanja su na sajtu ACB, mogu se pogledati na adresama:

http://acbtv.acb.com/video/8909-lacb-20152016-liga_regular-6-matazo_de_nemanja_nedovic

http://acbtv.acb.com/video/8916-lacb-20152016-liga_regular-6-dejan_todorovic_que_animal

 

Photo: Endesa liga