ACB liga: Šampion pao kod kuće

 

 

Ako ćemo prvo o sportskom aspektu, početak nove sezone ACB lige obeležio je poraz Real Madrida, i to kod kuće, od Valensije (82-88) – što u startu demantuje teoriju da će liga, kao i obično, biti “trka udvoje” – ali ipak ću početi jednom drugom vešću vezanom za špansko prvenstvo. Naime, u petak je potpisan ugovor o prodaji TV prava za period 2015-2018, s tim što TV Espanja za ovu sezonu zadržava pravo prvog izbora utakmice ali već od naredne sezone sva prava prelaze u ruke telefionske kompanije Movistar koja ima svoju TV platformu i sarađuje sa „Kanalom plus“. Što znači da od iduće godine više neće biti besplatnog basketa na TV. Nezvanično, čuje se da je ugovor težak 45 miliona evra, 15 po sezoni. Uz obnovljeni ugovor sa generalnim sponzorom Endesom, i saradnjom sa grupom stalnih sponzora (KIA, Bifrutas, Oranž…), ACB liga se, posle nekoliko godina krize, ekonomski oporavlja. Sudeći po 108 letošnjih potpisa novih igrača, i klubovi su se oporavili.

Među tih 108 igrača koji su prešli iz kluba u klub , vratili se ili prvi put došli u Španiju, nalazi se i desetak naših od kojih se niko nije posebno istakao u prvom kolu. Gledajući samo brojke, najbolji indeks – 23 – ostvario je Dejan Musli sa 9 poena i 10 skokova, ali je njegova Manresa izgubila od Fuenlabrade u gostima 78-60. Za Fuenlabradu 14 poena dao je Ivan Paunić, dok Oliver Stević nije ulazio u igru. Svoje je korektno odradio i Vladimir Štimac: 13 poena i 7 skokova za Estudijantes, ali  to je malo vredelo jer je Kuća Laboral bila mnogo bolja, i to u Madridu (58-85). Birčević je dao 2 poena za Estudijantes, a bivši zvezdaš Jaka Blažič debitovao je za tim iz Vitorije sa 8 poena, dok je Burusis bio odličan sa 13 poena i 11 skokova.

start acb 3 valensija

Stefan Marković je  teškoj pobedi Unikahe u Mursiji (60-58) doprineo sa 8 poena, 3 skoka i 2 asistencije dok je Nemanja Nedović za 10 minuta dao 2 poena, Miljenović  je  sa 3 poena imao diskretan debi za Sevilju u teškom porazu protiv Obradorija (53-88), Jelovac se nije upisao u porazu Saragose u Barseloni (76-84), Luka Bogdanović je dao 10 koševa za Andoru koja je kod kuće izgubila od Bilbao Basketa (69-79).

start acb 2 musli

Podvig kola pobedom nad Realom u Madridu izvela je Valensija, ali je Vladimir Lučić ostao bez poena za 10 minuta na terenu, sa šutom 0/3 iz igre.Istakli su se Amerikanac Hamilton sa 26 poena i Crnogorac Dubljević sa 21. U timu Reala 6 minuta i 44 sekunde odigrao je još uvek 16-godišnji Luka Dončić (na slici na otvoru rubrike), i za to vreme dao je 5 poena uz jedno spektakularno zakucavanje. U zapisniku je, sa brojem 17, bio i Zrenjaninac Dino Radončić, ali nije ulazio u igru. Valensija je vodila gotovo svih 40 minuta, Real je imao više izgubljenih nego osvojenih lopti, 7 asistencija manje od rivala (14-21), slabiji šut za 3 poena (4/8 prema 10/25)… Moguće je da je Real platio ceh predsezoni u kojoj su njegovi igrači putovalu u Brazil a pre neki dan igrali sa Boston Seltiksima.

Početak obećava, a valjda će u narednim runadama i kolonija srpskih igrača biti zapaženija.

start acb 4 stimac

Photo: ACB