Ana Dabović debitovala u WNBA

 

Posle osvojene titule na 35. Evropskom šampionatu u Budimpešti i fantastičnog dočeka na čuvenom balkonu Skupštine Beograda, najbolja košarkašica ovog takmičenja Ana Dabović uhvatila je prvi avion i odletela preko Atlantika. I dalje – preko cele Amerika na obalu Kalifornije, u Los Anđeles. Tamo, u „gradu anđela”, potpisala je prvi ugovor za igranje u WNBA ligi za lokalni Los Anđeles Sparks koji se takmiči u Zapadnoj konferenciji.

WNBA se igra samo tokom letnje sezone, završava se u septembru kada osam ekipa ide u plejof, po četiri najbolje iz Istočne i Zapadne konferencije.

Ana, najmlađa od tri sestre košarkašice (Jelica i Milica, kapiten nacionalne selekcije) predstavljena je navijačima Sparksa a ubrzo je i uspešno debitovala.

Na pitanje lokalnih novinara o svojim počecima, sa osmehom je odgovorila:

– Dolazim iz sportske košarkaške porodice. Otac Milan, je trener u Srbiji, osnivač KK Herceg Novi, u gradu gde sam rođena zajedno sa sestrama i bratom Milanom, i tu načinila prve korake pod obručima. Roditelji su mi uvek pričali da sam prvo naučila da driblam, a tek onda prohodala.

A šta zna o Los Anđelesu?

– Mnogo sam slušala o ovom velikom i lepom gradu. Zanima me kakvo je vreme, gde i kada bih mogla da odem na plažu i uživam kao u mom Herceg Novom.

Koje bi tri osobe u svetu pozvala na ručak? Odgovor je bio kategoričan:

– Kanadsko-američkog bestseler pisca Robina Šarma, tenisera Rodžera Federera i moju sestru Jelicu.

ana wnba 2 copyGovorila je i o značaju dolaska u WNBA ligu.

– To je najbolja i najjača liga na svetu, i velika je čast biti deo toga. Uložila sam mnogo rada, truda i posvećenosti ovoj igri, i kao rezultat svega dobila veliku čast da budem deo ekipe koja je član WNBA. Ponosna sam i na ono što je ostvario moj nacionalni tim na EŠ u Mađarskoj, jer smo izborili vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sledeće godine, ali i na osvajanja klupskih titula u Evropi. Planiram da u Sparkse donesem pozitivnu atmosferu, zanimljiv nastup, i da budem od pomoći za ostvarenje planova tima.

Otkrila je i da priprema jedno iznenađenje.

– Svi moji prijatelji znaju koliko volim slatkiše, i to će, svakako, iznenaditi moje saigračice.

Ana Dabović je debitovala za Sparkse protiv San Antonio Starsa. Odigrala je osam minuta i realizovala dva slobodna bacanja, imala po jednu asistenciju i skok. Nažalost, u tom prvom meču pod WNBA obručima doživela je poraz, ali stekla i prva iskustva koja će joj koristiti u daljim okršajima.

Los Anđeles Sparks je u poslednjih šest sezona pozitivan skor imao samo 2009. (18:16), 2012. (24:10) i 2013. (24:10). U ovogodišnjem šampionatu posle 11 kola skor im je 2:9.

Zanimljivo da je na klupi Beka Hamon, prva žena-trener u WNBA konkurenciji. U sastavu tima nalazi se jedna dvometrašica – Dženifer Hamson (23, 204 cm), a društvo pod obručima prave joj Tolo Marijana (26, 198) i treći centar Džantel Lavender (26,195). Na krilnim pozicijama su Farija Abodi (23, 188), Neka Ogvumike (25, 188), a bekovi su Alana Berd (33, 185), Ana Dabovic (25, 183), Andrea Huver (22, 180), Temeka Džonson (32, 161), Džesmin Lister (23, 164), Erin Filips (30, 177) i Kristi Toliver (28, 173).