Belgija: Čekajući Meta Lodžeskog

 

Kad se kaže: Belgija, u (našoj) košarkaškoj čaršiji odmah se čuje: Šta, zar oni igraju košarku? Igraju itekako, čak su osvojili respektabilno deveto mesto na poslednjem Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. Da podsetimo, to je onaj šampionat na kome je Srbija bila plasirana samo dva stepenika više – sedmo mesto. Tek da zna čaršija…

Naravno, nije Belgija košarkaška velesila, i nije nam namera da sa reprezentacijom ove zemlje plašimo bilo koga. Oni su jedan solidan evropski prosek, a na predstojećem Eurobasketu takmičiće se u grupi D zajedno sa ekipama Estonije. Letonije, Litvanije, Ukrajine i Češke. Domaćin ove grupe je Riga, prestonica Letonije, a igraće se u Areni koja prima 12.500 gledalaca.

Belgijski selektor Edi Kastels je odabrao grupu od 17 igrača koje priprema da naprave još jedno iznenađenje i pokušaju da se plasiraju u drugu rundu takmičenja. Listu predvode dobro poznati Aksel Ervel i Sam Van Rosum. Godinama član madridskog Reala, Ervel je sada igrač španskog kluba Bilbao, dok je Van Rosum jedan od oslonaca Valensije. Sada več 32-godišnji veteran, Aksel Ervel je još u formi pa je bio vodeći strelac reprezentacije u prošlogodišnjim kvalifikacijama. Baš kao što je bio lider nacionalnog tima pre dve godine na Eurobasketu, gde je imao prosek 10,5 poena i 7,9 skokova. Van Rosum nije igrao u prošlogodišnjim kvalifikacijama, kad je Belgija prosto počistila Dansku i Belorusiju, i igrala 1-1 sa Makedonijom, čak sa nerešenom koš razlikom (76-73 za Makedoniju u Skoplju, 63-60 za domaćina u Briselu).

Uz Ervela i Van Rosuma, ističu se bek Džonatan Tabu (nedavno potpisao za milansku Olimpiju i biće saigrač Čarlsa Dženkinsa), visoko krilo Maksim de Zev (član Rome), Pjer Antoan Žilet (Ostende) i Ven Makubu (Šarlroa). Mladu gardu predstavlja 20-godišnji Emanuel Lekomt, sa Univerziteta Majami, koji je na nedavnom U20 Evropskom prvenstvu bio izabran u idealnu petorku. Lekomt je visok 180 centimetara, a ove sezone je na 38 utakmica za Majami šutirao trojke sa 45,6 odsto uspešnosti.

Ipak, čini se da je najveća zvezda belgijske reprezentacije Metju Lodžeski, dobro poznato krilo pirejskog Olimpijakosa. On se neće ekipi priključiti odmah, već tokom avgusta. U svakom slučaju naći će se na skraćenom spisku selektora Edija Kastelsa od 14 igrača, a ta lista očekuje se do sredine ovog meseca. Evo 17 imena sa kojima trenutno radi Kastels:

Lionel Bosko (Mons), Kalid Bukiču (Ostende), Maksim de Zev (Roma, Italija), Maksim Gadu (Šarlroa), Pjer Antoan Žilet (Ostende), Aksel Ervel (Bilbao, Španija), Joan Jaroševič (San Sebastijan, Španija), Emanuel Lekomt (Univerzitet Majami), Nils Marnegav (Ostende), Ven Makubu (Šarlroa), Žan-Mark Emvema (Antverpen), Žan Salumu (Ostende), Loik Švarc (Šarlroa), Kventin Seron (Ostende), Džonatan Tabu (Olimpija Milano, Italija), Kevin Tumba (Leuven), Sam Van Rosum (Valensija, Španija).

Plus Met Lodžeski (ove sezone u dresu Olimpijakosa odigrao 25 utakmica u Evroligi sa prosekom 9,5 poena, šutirao trojke 33 od 88, odnosno 43,2 odsto).

 

Photo: FIBA Europe