BiH: Čekajući Nurkića i Teletovića

 

Kad bi Duško Ivanović, selektor Bosne i Hercegovine, mogao na Eurobasketu da izvede najbolji tim, recimo petorku Renfro, Đedović, Teletović, Stipanović, Nurkić, sa Gordićem, Buzom, Jošilom i Kikanovićem kao prvim alternativama, san o plasmanu drugu fazu bio bi realnost. Ta ekipa svakako bi bila kadra da nadigra bar dva rivala iz grupe u Monpeljeu, u kojoj su još Francuska, Rusija, Poljska, Izrael i Finska. Ali, teško da će pomenuti kvintet zaigrati zajedno ovog leta. Jusuf Nurkić, igrač Denvera, ostao je i na skraćenom spisku Ivanovića sa 17 imena, ali su šanse da zaigra na Evropskom prvenstvu minimalne. Njegov nesporazum sa federacijom je rešen, ali nije onaj sa sopstvenim kolenom. I dalje je na bolovanju, a Duško ga je stavio na spisak za svaki slučaj – možda se desi neko čudo. Iza njjega je respektabila prva NBA sezona sa 6,9 poena i 6,2 skoka za samo 17,8 minuta.

Sa drugim bosansko-hercegovačkim igračem u NBA, Mirzom Teletovićem nema problema. Oporavio se od bolesti zbog koje je izgubio drugi deo sezone, ali se vratio za plejof i odigrao par mečeva za svoj Bruklin. Na pripreme dolazi miran jer je potpisao novi ugovor u NBA. Doduše, čari Njujorka menjaće za “minus beskonačno” u hladnoj Minesoti, ali stigao je u tim koji voli evropske igrače. Kada je Duško Ivanović pregovarao sa Federacijom BiH o mestu selektora uslovio je angažman igranjem Mirze kome je bio šest godina trener u Vitoriji.

Problem o kome se ne govori javno mogao bi biti Nihad Đedović. Pouzdani bek-šuter nedavno je dobio nemačko državljanstvo, a zakon te zemlje traži “ispis” iz prethodnog. Doduše, uvek ima izuzetaka ali još nije rečeno da li je to slučaj i sa Đedovićem. Njegovo eventualno neigranje bilo bi veliki hendikep za Ivanovićev tim.

Od sticanja nezavisnosti Bosna i Hercegovina je osam puta učestvovala na evropskim šampionatima, a najbolje je prošla na debiju 1993. u Nemačkoj. Bila je osma sa kvalitetnim timom koji su predvodili neki igrači stasali u jakoj jugoslovenskoj ligi: Emir Mutapčić. Mario Primorac, Samir Avdić, Dino Bilalović, Gordan Firić…Selektor je bio Ibro Krehić, a tim-menadžer legendarni Mirza Delibašić. Bosanski tim je tada prošao dve grupne faze i u četvrtfinalu igrao sa Hrvatskom (78-98). Posle propuštenog EP 1995. u Atini, BiH je četiri puta uzastopno bila 15, pa posle dve pauze 17. i pre dve godine u Sloveniji 13.

Ako prođe u osminu finala, biće u 16 a dalje sve zavisi od “ukrštanja”, od rivala koji će doći iz Berlina, iz grupe B u kojoj su Španija, Srbija, Nemačka, Turska, Italija i Island. Ako BiH prođe, reaslno je da to učini sa 4. ili u najboljem slučaju 3. pozicije. što znači da bi u Lilu igrala sa prvim ili drugim iz Berlina. Težak put ka ćetvrtfinalu…

Duško Ivanović kaže da je primarni cilj “proći grupu”, i to svakako nije nemoguća misija. Izrael, Poljska i Finska svakako nisu nepobedivi, problem je što i ova tri tima računaju na ekipu BiH kao na rivala protiv koga se mogu uknjižiti bodovi. Ivanović ističe dobru atmosferu u ekipi, što je uvek važno pred svako takmičenje. Iskustvo neće nedostajati, osim par igrača većina onih koji će biti u 12 igra u inostranstvu, u solidnim klubovima, a Gordiću, Đedoviću i Renfrou ne nedostaje ni iskustvo iz Evrolige. Kikanović, Šutalo i Stipanović su takođe vrlo iskusni igrači, Buza je ekstremno talentovan i ako Bosna i Hercegovina sa njima prođe u osminu finala niko ne bi trebalo da bude iznenađen.

Pripreme počinju 23. jula na Ilidži, a do odlaska u Monpelje ekipa će odigrati deset utakmica na turnirima u Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj i Sloveniji.

Na skraćenom spisku Duška Ivanovića nalaze se ovi igrači:

Nemanja Gordić (Cedevita) , Muhamed Pašalić (Aris), Aleks Renfro (Bajern), Nihad Đedović (Bajern), Marko Šutalo (Pitešti), Dalibor Perišić (Temišvar), Adin Vrabac (Trijer), Marko Jošilo (Metalac Valjevo), Nedim Buza (Ostende), Mirza Teletović (Minesota), Minja Milošević (AEK), Miroslav Todić (Tofaš), Stefan Glogovac (Spars Sarajevo), Elmedin Kikanović (Jenisej), Draško Albijanić (Kožuv), Andrija Stipanović (Trabzonspor) i Jusuf Nurkić (Denver).

Photo: FIBA Europa