Bilans Eurobasketa 2015

Rezultati su svima znani: prvak je Španija, Litvanija je srebrna, i te dvije ekipe već razmišljaju o putovanju u Rio gdje ih očekuje olimpijskli turnir.
Domaćin Francuska je osvojila bronzanu medalju, a onda slijede Srbija, Grčka, Italija i Češka, i ovih pet zemalja će kroz kvlifikacije da pokušaju
da nađu put za Brazil. Ostale zemlje su poređane na osnovu svih rezultata: Letonija, Hrvatska, Izrael, Poljska, Slovenija, Belgija, Turska, Gruzija, Finska, Rusija, Njemačka, Makedonija, Estonija, Holandija, Ukrajina, Bosna
i Hercegovina i Island.
Najbolji igrač Evropskog prvenstva je bio (bez ikakve dileme) Pau Gasol, dok su uz njega u najbolju petorku izabrani suigrač Serhio Rodrigez, Litvanci Jonas Mačijulis i Jonas Valančijunas i Francuz Nando De Kolo. Među najboljima nije bilo niti jednog igrača iz Srbije koja je bila najuvjerljivija u toku takmičenja po grupama.
Analize će da pokažu ko je gde pogrešio. Na primjer, Nijemci su promašili slobodno bacanje i ostali u Berlinu, Island je u produžetku izgubio draž pobjede… Mnogi su očekivali da će u finalu da igraju Srbija i Francuska, ali je košarka veoma čudan sport. Francuzi su nadigrali Španiju i onda, kada su vodili čak i 11 razlike, počeli su da padaju, pa su u produžetku promašili šest od sedam slobodnih bacanja i ostala im je prilika da bronzom obraduju navijače. Zašto baš tako, nije zahvalno biti kritičar, ali ostaje da se zabilježi:
“Kada su nas navijači ovako podržavali u borbi za bronzanu medalju, pitam se kakva bi to ludnica bila da smo igrali za zlato. Šteta, ali biće još prilika da pokažemo koliko smo jaki”, rekao je kapiten Francuza Boris Dijao.
Prokletsvo sudbine organizatora i nadalje je ostalo, i nakon 11. šampionata
zemlja koja je bila domaćin nije postala prvak. Uz razočaranje, ipak ostaju utjehe. Najprije je to bronzana medalja Francuza i kontinuitet osvajanja trofeja na velikim takmičenjima. Francuzi se ipak tješe da su u posljednja tri prvenstva osvajali medalje, a i bronza sa Mundijala u Španiji im je posebno
značajna. S druge strane mnogi su o organizaciji Eurobasketa 2015 imali samo pohvale. Kao što svi znaju,  igralo se u fenomenalnoj dvorani-stadionu “Pierre Mauroy”, i broj gledalaca iz Berlina, Monpeljea, Rige i Zagreba je uvećan na fantastičnih (prema FIBA zvaničnim podacima) 711.131 posmatrača.
Na sjeveru Francuske, u lijepom gradu Lilu, bilo je ukupno 205.179 posmatrača sa kupljenim ulaznicama. Dvaput je popravaljan rekord Evrope u broju gledalaca na košarkaškim utakmicama u dvorani. Najprije je meč Turska – Francuska posmatralo 26.135, a onda je na utakmici Francuska –
Španija  bilo 26.922, da bi na kraju u finalu bile prodate sve ulaznice (27.372).
Domaćinu, Košarkaškoj federaciji Francuske, je ostalo za utjehu da prima brojne čestitke za odličnu organizaciju, ali i činjenica da su uspjeli da pokriju budžet od nevjerovatnih 17,5 miliona evra, što je za svaku pohvalu. Predsjednik FFBB gospodin Žan Pjer Siutat je prokomentarisao:
“Zlatnom medaljom bismo pokrili i deficit, samo da smo je osvojili, ali kada nismo uspjeli onda je dobro da možemo da se pohvalimo organizaciom i uspješnim finansijskim poslovanjem, što nije bilo lako u posljednjih 10 mjeseci, koliko smo imali vremena za organizaciju”.
Dok su Španci dočekani kao istinski heroji, i svi su im zaboravili i oprostili razočaranje sa Svjetskog prvenstva iz Madrida, Litvanci su potvrdili evropsku klasu. Njih su u Viljnusu još jednom dočekale hiljade navijača za koje je srebrna medalja i put na Olimpijske igre vrijedan koliko i zlato.
Pet reprezentacija s Evropskog prvenstva će na kvalifikacije od 5. do 10. jula sljedeće godine. Ukupno će da bude 18 reprezentacija (već je poznato
15 učesnica, a tri zemlje će da dobiju specijalnu pozivnicu) i kroz tri kvalifikaciona turnira samo pobjednici će ovjeriti vizu za Rio.
Nakon osvojene bronzane medalje Toni Parker nije krio razočaranje, ali je
još jednom iskazao svoje liderske kvalitete rekavši:

“Svi smo zaslužni za bronzu, i nezadovoljni smo istom. Imamo dovoljno vremena da razmislimo o svemu i da dođemo i u narednom junu ostvarimo ono što želimo, a to je put na Olimpijske igre. Ja vam svima potvrđujem moj dolazak, nadam se da ćete i vi svi biti ovdje pa da zajedno da ostvarimo naše snove”