Bjelica uči od velikog Kevina Garneta

 

Jedva čekam da učim od Kevina Garneta.

Ovo je izjavio Nemanja Bjelica, naš reprezentativac, kad je poslednjih dana septembra stigao u Minesotu, svoje NBA odredište od ove sezone. Tamo ga je dočekao Sem Mičel, pomoćni trener koji će raditi sa Bjelicom i ostalim Timbervulvsima dok se glavni trener Flip Saunders leči od raka. Međutim, trenerska imena nisu toliko bitna, ma koliko se radilo o ozbiljnim i dokazanim stručnjacima, jer zna se ko je bog u Minesoti. Ne, nije to predsednik Partizana, centar Nikola Peković, nego već pomenuti Kevin Garnet. Kome nije jasno o čemu pišem – razjasniće mu se 27. oktobra kad počne nova sezona.

Garnet ima punih 39 godina, znači stariji je od Bjelice 12. Živa je legenda i ikona Minesota Timbervulvsa. Letos je odlučio da nastavi karijeru, i potpisao je novi dvogodišnji ugovor. Ako izdrži još dve sezone zaradiće 16 miliona dolara. A ako sledećeg leta oseti da više ne može, i poželi da okači patike o klin -. dobiće neku funkciju u upravi kluba. Kevin Garnet je proveo 12 godina igrajući za Minesotu, da bi 2007. prešao u Boston, igrajući za Seltikse do 2013. Odatle je otišao u Bruklin, a trejdovan je u Timbervulvse, u kojima bi najradije završio karijeru. Prošle sezone je odigrao pet utakmica.

Legendarni Garnet je draftovan za NBA davne 1995, i spada u najstarije igrače lige. Da se rodio samo četiri nedelje kasnije, bio bi danas najstariji aktivni igrač u NBA. Ovako, sa datumom 19. maj 1976. upisanim u pasošu u rubriku “born”. on je 24 dana mlađi od Tima Dankana. Ovoj dvojici uz bok su Vins Karter (26. januar 1977.) i Pablo Priđoni (17. maj 1977.).

Španski dnevni sportski list As napravio je nedavno zanimljivu listu igrača draftovanih devedesetih godina prošlog veka, koji su još uvek aktivni. To su:

Kevin Garnet (39 godina), draftovan 1995;

Tim Dankan (39) – 1997;

Dirk Novicki (37) – 1998;

Pol Pirs (37) – 1998;

Manu Đinobili (38) – 1999;

Džejson Teri (38) – 1999;

Andre Miler (39) – 1999;

Vins Karter (38) – 1998;

Kobi Brajant (37) – 1996.

Svako ko voli košarku priznao bi da bi NBA bila daleko siromašnija bez njih.

A pedantni španski novinari izračunali su da ovi veterani imaju zajedno 10.959 utakmica, 18 titula šampiona, 5 MVP sezone i 7 MVP finala plejofa, 29 izbora u najbolju petorku lige, 80 all star nastupa, sedam zlatnih olimpijskih medalja…

A vaš basket portal Koš magazin nije bio lenj, nego je izračunao koliko je ovih devet večitih momaka ukupno postiglo koševa dosad u NBA ligi. Dobili smo više nego impozantnu cifru: 208.512!

I pored svega, ovo momačko društvo daleko je od rekorda koji suvereno drži Net Hiki. On je najstariji košarkaš koji je ikad zaigrao u NBA ligi, a njegov rekord će, po svemu sudeću, još dugo odolevati.

Hiki je bio bek, i od dvadesetih do četrdesetih godina prošlog veka promenio je mnogo košarkaških timova: Original Celtics, Cleveland Rosenblums, Pittsburgh Raiders, Indianapolis Kautskys, Tri-City Blackhawks… U drugoj godini posle formiranja NBA lige Hiki je odigrao startnih 29 utakmica za tim Providence Steamrollers. Bilo je to u sezoni 1947-48. Potom je postao trener tog tima, ali đavo mu nije dao mira. Pa je 28. januara 1948, samo dva dana pre 46. rođendana, aktivirao samog sebe, potpisao ugovor za još jednu utakmicu i odigrao je. U istoriji je ostalo zabeleženo da je na toj utakmici šest puta šutnuo na koš, ali nijednom nije pogodio. Napravio je pet ličnih grešaka, a zabeležio je dva poena – svoja poslednja – sa linije slobodnih bacanja. Tog dana Net Hiki je imao 45 godina i 363 dana, i do danas je ostao najstariji igrač koji je nastupao u NBA ligi.

Photo: NBA