Brava Olimpijakosa ostala zaključana

 

Onog trenutka kad je postalo sigurno da Stefan Jović neće moći da igra protiv Olimpijakosa, bilo je jasno da će tu utakmicu Zvezda vraški teško dobiti. Navijači k’o navijači, gajili su nade i to je ljudski, ali svi koji se bolje razumeju u košarku, na čelu sa Dejanom Radonjićem, znali su da bi bez najboljeg igrača pobeda bila podvig. Šteta posle ovog poraza, jer Zvezda je zaista bila nadomak podviga.

Nažalost, za analize nema vremena, igrači crveno-belih su se istuširali, obukli i požurili kućama da se spakuju jer samo desetak sati posle meča u Kombank areni sa Olimpijakosom moraju na avion, pa u Barselonu. Ako žele da idu u Top 8 Evrolige – tamo moraju da pobede. I da pobedu potvrde sedam dana kasnije protiv Uniksa. A ako žele i dogodine u Evroligu – moraju četrdesetak sati pre meča sa Uniksom da pobede i Budućnost u Podgorici, u polufinalu ABA lige. Dakle, posle poraza od tima iz Pireja život neumitno teče dalje, čak se i ubrzava, a pred Beograđanima je situacija da prosto moraju dobiti tri važne utakmice u narednih osam dana. Možda opet bez Jovića…

Olimpijakosu svaka čast. Pre nedelju dana vodili su 15 razlike protiv otpisanog Galatasaraja, pa su opet izgubili, i to na svom parketu. Naučili su lekciju, i setili su je se kad je Zvezda anulirala njihovo vođstvo od 11 poena, i fantastičnom serijom 22-3 potpuno preokrenula rezultat, povela 50-42. U tim trenucima malo ko u Areni je pomišljao na poraz, ali odnekud je izronio zaboravljeni Dimitrios Agravanis i vezao devet poena. Kako posle utakmice reče trener Olimpijakosa Sferopulos, Agravanis je promenio momentum meča.

Valja spomenuti retko viđenu odbranu koju je Olimpijakos demonstrirao u prvom poluvremenu. Dozvolili su Zvezdi samo 17 poena, potpuno su zatvorili sve prilaze i jedino bi Jović mogao da to razbije. Nažalost, on nije bio u dresu.

U drugom poluvremenu ta “brava” Olimpijakosa je popustila, i domaćin je imao priliku da slavi u regularnom delu. Imao je čak i u produžetku, sve do trenutka kad je par sekundi pre isteka 45. minuta Printezis primio loptu u Zvezdinom reketu. Grk je takve situacije bezbroj puta rešio u svojoj prebogatoj karijeri, nije propustio ni ovu priliku.

Sigurno da će posle ovog poraza biti nezadovoljnih koji će pričati o suđenju. Mi na sajtu Koš magazina to ne radimo, niti ćemo ikad da se bavimo suđenjem. Interesuje nas košarka, pa smo tako u nedelju pre podne, najavljujući ovu utakmicu na Sport FM radiju u emisiji “Koš magazin” (preporučujemo je onima koji nisu znali da se čujemo svake nedelje od 11 do 12 pre podne) imali direktno uključenje iz Atine našeg stalnog dopisnika Zvonimira Šimuneca. On je dubinski skenirao Olimpijakos, sve njihove vrline i mane, a moramo se pohvaliti da smo u tom razgovoru veliki deo posvetili jednom igraču koji inače ne igra baš mnogo u Evroligi – Agravanisu. Tek da se zna da nismo “dunsteri” – da se malo i pohvalimo.

Photo: Euroleague