Davor Miloš: Dragić, Jokić i Šarić lideri u svojim timovima

U regularnom delu 2016 – 2017 sezone, na rosterima NBA ligaša nalazilo se 16 igrača koji su ponikli na našim prostorima. Najviše ih je bilo iz Hrvatske (6), potom iz Srbije (3), Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (po 2 predstavnika), dok smo jednog računali kao našeg, jer je poreklom iz Crne Gore, iako nastupa za špansku reprezentaciju (reč je o Nikoli Mirotiću).

Svi su dobili priliku da igraju, sem Nikole Pekovića koji je zbog povrede propustio početak sezone, a u toku nje je objavio kraj igračke karijere.

Dragić nezamenjiv

Najviše utakmica (81) odigrali su Bojan Bogdanović (za Netse, i Wizzardse) i Dario Šarić (Philadelphia), sledi Nikola Vučević (75) za Magic, potom Goran Dragić iz Heata i Nikola Jokić iz Nuggetsa, po 73 utakmice. Boban Marjanović iz Pistonsa šansu je dobio tek u 35 utakmica, nešto više odigrali su Beno Udrih (Pistonsi) – 39 mečeva, i Ivica Zubac (Lakersi) – 38.

Jedini razlog zbog kojih Goran Dragić nije odigrao sve mečeve bile su povrede, a kada je bio na terenu igrao je najviše minuta od svih – 33,3. Heat jednostavno nije imao adekvatnu zamenu na njegovoj poziciji. Nikola Vučević, bilo da je bio u startnih pet ili je ulazio sa klupe, igrao je 28,8 minuta, dok je Jokić igrao 27,9 minuta u proseku.

Boban Marjanović igrao je tek 8,4 minute po meču, a najmanje minuta (7) dobijao je Damjan Rudež u Orlandu.

Napredak Jokića, Vučevićev double double

Dragić (Heat) i Jokić (Nuggets) su u ovoj sezoni postali franšizni igrači, nosioci igre u svojim timovima. To se ne bi moglo reći za Vučevića (Magic) koji je odigrao jednu od svojih najslabijih sezona, i dalje sa zapaženim učinkom, imao je dvocifren broj poena (14,6) i skokova (10,4).

Boban ima neverovatan indeks korisnosti (PIE) – 19,6, i po tome je neprikosnoven u ligi! Obzirom na ograničen broj utakmica (svega 35) i minutažu (8,4 minute po meču), njegova statistika u sezoni je impresivna.

Dragić nije klasičan play, više je nalik Thomasu iz Celticsa, bek šuter i po potrebi organizator igre. I dalje je najbolji asistent među našima. Jokić je fantastičnom serijom, posebno nakon All Stara, zamalo došao do magičnog proseka od 5 asistencija po meču, što je za centra neverovatna brojka.

Centri sa sjanim šutem

Čak četvorica igrača sjajno šutiraju iz igre, sa preko 50 % uspešnosti, i sva četvorica su centri (Jokić, Marjanović, Zubac i Nurkić). Među trojkašima, najbolje procente imaju Goran Dragić (40,5 %) i Bojan Bogdanović (36,7 %), dok su najviše trojki ubacili Bogdanović (146) i Nikola Mirotić (126). Sa linije slobodnih bacanja najsigurniji su Beno Udrih (94,1 %) i Bojan Bogdanović (89,3 %).

Jusuf Nurkić (1,1), Nikola Vučević (1,0) i Ivica Zubac (0,9) najbolji su blokeri među igračima iz regiona. Goran Dragić je gubio najviše lopti u proseku po meču (2,9), na drugom mestu su Dario Šarić (2,3) i Nikola Jokić (2,3).

(objavljeno na sajtu ostataksveta.com)