Dinamo Kursk prvak Evrope

 

Košrkašice Dinama iz Kurska  postale su prvakinje Evrope pošto su u finalu, igranom u Jekaterinburgu, savladale Fenerbahče 77-63 (44-34). Endžel  Mekogtri sa 20 poena i  Nemkadi Ogvumike sa 19 poena i 10 skokova, Amerikanke  u timu Dinama, bile su junakinje meča a značajan doprinos dala je i Epifani Prins, koja ima rusko državljanstvo, sa 18 poena i 7 asistencija. Turski tim je u poslednjoj četvrtini smanjio na 60-62, ali nije imao snage za potpuni preokret.Igračice Dinama imale su visok procenat trojki, čak 47% (8/17). Ovo je bila 7. titula ruskih klubova u poslednjih 11 godina, 4 je osvojio Spartak Moskva a dve UMMC Jekaterinburg. Dve titule poslednjih godina išle su u Španiju (Halkon Avenida i Ros Kaseres), jedna u Tursku (Galatasaraj) i jedna u Češku (USK Praha).

Treće mesto osvojio je domaćin turnira, UMMC Jekaterinburg, posle pobede nad USK Pragom u čijem je timu najbolja bila Sonja Petrović sa 19 poena i 7 skokova. Nažalost, naša reprezentativka povredila je prst na nozi, sledi joj četiri nedelje pauze, ali pretpostavlja se da će bto spremna za Evropsko prvenstvo.

U polufinalnim utakmicama Fenerbahče je pobedio UMMC 70-61, a Dinamo je bio bolji od USK Praga 87-80, posle produžetka (77-77 u regularnom delu).

Finale je sudila , kao glavni arbitar, naša Jasmina Juras u društvu Fabijane Martineksu-Badan iz Rumunije i Marka Vučkovića iz Slovenije.

Photo: FIBA