Dinastija Duarte

U košarci, kao i u drugim sportovima, nije retkost da braća igraju u istom timu, ali kad ih je više od dvojice to je već retkost. U nekadašpnjoj Jugoplastici, sedemdesetih godina prošlog veka, igrala su tri brata Tvrdic, Rato, Lovro i Dražen.U aktuelnoj slovenačkoj košarci Erazem, Domen i Klimnet Lorbek nasledili su oca Radovana, nekadašnjeg igrača Olimpije, u bivšoj državi najpoznatija braća su Aleksandar i Dražen Petrović, ali svojevrsni svetski rekord drže braća Duarte iz Perua.
Na Olimpijadi u Tokiju , 11. oktobra 1964. na startu olimpijskog turnira, Peru je iznenadio Brazil pobedivši sa 58-50. Utakmica je ušla u istoriju i po tome što su dres Perua nosila četvorica braće Duarte: Eduardo, Ricardo, Luis i Raul! Ricardo je Brazilu dao 19 poena, Eduardo 12 dok se Raul i Luis nisu uipisali. Ricardo Duarte je turnir završio sa 212 poena a sa prosekom 23,6 poena bio je prvi strelac turnira. Drugi i treći strelci ekipe bila su njegova braća, Enrike je dao 83 poena a Raul 81 dok se Luis nije upisao iako je igrao na 5 od 9 utakmica a statistika kaže da je promašio svih 7 šuteva. Rikardo Duarte je protiv Koreje ubacio čak 44 poena.Šutirao je 22/36 iz polja i 0/3 sa linije penala.
U rodnom Peruu su veoma popularni a 27.maja 2011. ponovo su, simbolično, navukli dresove na svečanosti povodom otvaranja jednog terena koji nosi njihovo ime. Imaju i petog brata, Huan Karlosa, ali on nije stigao da formira bratski kvintet u selekciji Perua. Danas bi trebalo da imaju  77 godina (Enrike), 75 (Rikardo), 73 (Luis), 70 (Raul) i 65(Huan Karlos).
Košarkaška dinastija Duarte…
Photo: Privatna arhiva