Evroliga: Nije što su naši…

Nema Zvezde u četvrtfinalu plejofa Evrolige, ali imamo za koga da navijamo, imamo kome da se divimo, imamo na koga da budemo ponosni. Dva uvodna meča četvrtfinalne serije, CSKA-Baskonjija (98-90) i Panatinaikos-Fenerbahče (58-71), obeležili su naši igrači, naši reprezentativci, naš stručni štab na klupi “Fenera“. Svakome ko je gledao obe utakmice, iako su se delimično preklapale, jasno je da nije reč o lokal-patriotizmu nego o činjenici koju najbolje potvrđuju brojke. U neočekivano teškoj pobedi prvaka Evrope Teodosić je bio ne samo najbolji nego i najefikasniji, dao je 22 poena i podeli 5 asistencija. Kod 88-90 pogodio je jednu od svoje 4 trojke (iz 9 pokušaja) i vratio svoj tim u život. Sa 22 poena probio se na treće mesto liste najboljih strelaca u istoriji Evrolige. Dao je 2.748 poena, ispred su samo Vasilis Spanulis sa 3.292 i Huan Karlos Navaro sa okruglo 4.000.

Dok je Miloš čupao svoj CSKA iz neočekivanih problema, Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić vukli su Fenerbahče u Atini. Sjajajn početak sa 4 njihove trojke, po dve svaki, slabiji nastavak, manjak od 14 poena na poluvremenu, pa 16 na početku treće četvrtine. Gotovo ? Ni slučajno. Bogdan je uzeo sve u svoje ruke. Odbrana, blokade, skok, plan napada i iznad svega realizacija. Završio je sa 23 poena, 5/6 trojke, 5 skokova, 4 asistencije, indeks 35. Lako se može desiti da bude MVP prve runde plejofa, ali to je najmanje bitno. Igrao je doktorski, toliko sigurno da je i čak i navijačima Panatinaikosa verovatno preostalo samo da zažale što nije u zelenom dresu. Nikola Kalinić, kome davanje koševa nije primarni zadatak, dao je 16 poena, šut za trojke bio mu je 4/6. Ceo „Fener“ šutirao je trojke 13/22, sjajnih 59,1% s tim što je promašeno 6 poslednjih pokušaja, u jednom trenutku bilans je bio 13/16!

Preokret su izneli igrači, ali nema sumnje da zasluge pripadaju i Željku Obradovićuj koji je kao stari majstor za plejof umeo da vrati tim u pobednički ritam, da nađe petorku koja je preokrenula tok meča i pobedom anulirala prednost terena koju je imao njegov bivši klub. „Fener“ sada postaje ozbiljan favorit ne samo za plasman na „Final Four“ veći da ga osvoji. Ne zaboravimo, igra se u Istambulu i bez obzira što domaćin nije dvorana „Fenerbahčea“ ne sumnjam da će navijači najpopularnijeg turskog kluba pohrliti „sa drugog kontinenta“, iz Azije, da pomognu u istorijskom pokušaju osvajanja Evrolige od strane jednog turskog kluba. Uz Obradovića je već treću sezonu njegov saigrač iz Borca Vlada Androić, drugi pomoćnik je Hose Maria Iskierdo, Španac koji je bio pomoćnik Željku u njegovoj prvoj sezoni daleko od kuće, u Huventudu 93/94. O kondiciji brine Bata Zimonjić.

U četvrtfinalnoj seriji imamo još jednog igrača, Nikolu Milutinova u Olimpijakosu. Sudeći po statistisci u 29 utakmica, odnosno 4,3 poena i 3,3 skoka, njegova uloga u timu nije od presudnog značaja ali u drugom delu sezone dobijao je više minuta i dobro ih je koristio.

Nerma Zvezde, šteta, ali ima naših a biće ih, siguran sam, i na „Final Four“ turniru. Moguće je da će biti i „pojačanja“ u vidu nekog od naših sudija dok ćemo na juniorskom turniru imati Zvezdu i Megu.

Nije što su naši…Jednostavno, mnogo su dobri !