Goran Radonjić iz Rija: Srebro kao zlato

Prva utakmica posljednjeg dana košarkaškog turnira donijela je uzbudljivu igru i pokazala još jednom zašto je košarka jedan od najuzbudljivijih sportova. U fenomenalnoj utakmici Španija je imala više sreće i pobjedila Australiju sa samo jednim poenom razlike, a pobjednika su odlučivale nijanse (88 – 89). Pobjeda je ostvarena ponajviše zahvaljujući Pau Gasolu koji je bio najefikasniji u svom timu (31), ali je imao i 11 skokova. Australija je igrala ovaj turnir odlično i samo je jednu utakmicu podbacila, i to onu najvažniju protiv Srbije, pa ne mogu da budu zadovoljni sa “najgorim “ mjestom uz postolje. Španjolci, koji su započeli turnir sa dva poraza, na kraju su osvojili bronzanu medalju. Novi predsjednik španske federacije (do nedavno reprezentativac – izabran za predsjednika u julu ove godine) Horhe Garbahosa nije krio svoju sreću na kraju kada je čestitao svojim dojučerašnjim suigračima (Navaro i Kalderon) koji su odmah nakon utakmice odjurili predsjedniku u zagrljaj i podijelili sreću sa njim.

Sa druge strane finalna utakmica za zlatnu medalju nije donijela ništa neočekivano. Već u prvom poluvremenu sve je bilo skoro jasno. Srbija je vodila (ukupno 5 minuta i 29 sekundi) 14–11 i nakon toga je počela kanonada Kevin Duranta koji postigao pet trojki i razbio sve snove (postigavši ukupno 30 poena). U prvom dijelu utakmice je već bilo 23 razlike, i samo je neizvjesno bilo s kojom razlikom će se završiti utakmica, na kraju je bilo 30 razlike. Nastavak je donio istu sliku i krajnji rezultat je bio 66–96, a što više nije bilo niti važno. Igrači Srbije su slabo šutirali trojke i samo su pogodili 4 puta iz 24 pokušaja, dok je šut za 2 poena bio skoro isti kao i kod Amerikanaca (Srbija 44 – 22, a USA 44 – 24). Ono što je bilo najznačajnije je bio broj skokova Srbija 33 a pobjednici 21 više. Naravno da je igra u odbrani bila na strani Amerikanaca i njihova fizička dominacija je spriječila bilo kakvo iznenađenje.

Da sumiramo plasman: SAD je osvojila zlatnu medalju, Srbija srebrenu i Španija bronzanu olimpijsku medalju, a bez medalje su ostali Australijanci, makar veliki broj gledalaca smatra da su oni trebali da budu na najnižem stepeniku olimpijskog postolja.

gr 2

Šta reći o Srbiji? Igrali su odlično ili brilijantno kada je to bilo najpotrebnije. Osvojili su srebrenu medalju i ostvarili rezultat koji su samo najveći optimisti očekivali, a mnogi od vas su željeli častan plasman i s neskrivenom nadom priželjkivali bar medalju. Jasno je da je rezultat ostvaren u Brazilu toliko veliki i da svi oni koji su učestvovali u gradnji ekipe i brušenju olimpijske medalje zaslužuju sve čestitke. Igrači i stručni štab su napravili toliko toga da im se mora odati svako priznanje i što bi moji Francuzi kazali “chapeau”, a mi bismo to preveli “skidamo im kapu” pred njihovim učinkom.

Pravi analitičari i istoričari će kazati svoje završne riječi kroz pisanja u narednim danima, a ja sam nakon utakmice bio pored predsjednika Đilasa i htio sam da ga upitam kako se osjeća predsjednik Federacija čije su dvije reprezentacije osvojile dvije olimpijske medalje: košarkašice bronzanu i košarkaši srebrenu, ali sam odustao. Bilo je jasno da je on najsrećniji predsjednik jer je ostvario snove i realizovao ono što niko nije bio hrabar da pomisli. Puno je onih kojima bi u ovakvim situacijama trebalo čestitati: igračima, trenerima, cijelom stručnom štabu i medicinskom, onima koji su brinuli o opremi i svima koji su podržavali reprezentaciju Srbije na ovim Olimpijskim igrama. Zato umjesto izjave od Dragana Đilasa, samo želim da mu u ime svih vas čestitam i da ga zamolim da prenenese najiskrenije čestitke svima koji su gradili ove medalje.

Iskrene čestiteke onima koji su dobili srebrene medalje (ne zaboravite da samo igrači dobijaju medalje, a stručni štab reprezentacije Srbije je zaslužio zlatne medalje za postignuti rezultat), njihova imena će ostati zapisana u istorji košarke krupnim slovima: Miloš TEODOSIĆ, Marko SIMONOVIĆ, Bogdan BOGDANOVIĆ, Stefan MARKOVIĆ, Nikola KALINIĆ, Nemanja NEDOVIĆ, Stefan BIRCEVIĆ, Miroslav RADULJICA, Nikola JOKIĆ, Vladimir ŠTIMAC, Stefan JOVIĆ i Milan MAČVAN.

gr 4

Košarkaški turnir u okviru Olipijskih igara Rio 2016 je završen. Plasman ekipa je bio skoro očekivan, osim što su reprezentacije Srbije napravile dva velika iznenađenja. Djevojke su se plasirale na fenomenalno treće mjesto, a dvije od tri posljednje utakmice protiv Australije i Francuske su bile veliki dokaz rada, kvaliteta, borbenosti, želje, ambicije i svega što naš sport čini lijepim i interesantnim. “Kraljice bronze” (koja puno više vrijedi od onog osvojenog trećeg mjesta) su iza sebe ostavile mnoge košarkaške velesile. Naročito je bilo značajno što su pobjedile drugu najjaču košarkašku silu u ženskoj konkurenciji Australiju i u direktnoj borbi za medalju srebrenu ekipu iz Londona – Francusku. U ovom trenutke potrebno je ostaviti Marinu Maljković i njene djevojke da uživaju i budu srećne zbog osvojene medalje, biće potrebno da se raduju pri povratku u Beograd i ponovnog izlaska na čuveni balkon Skupštine grada. Vremena za analize i pripreme za naredna takmičenja će da bude dovoljno jer od ove Olimpijade reprezentracija Srbije će da bude jedan od favorita na svakom takmičenju na kojem bude nastupala.

gr ika

U ovom trenutka kada je završen košarkaški turnir potrebno je kazati da je utakmicu za treće mjesto između Australije i Španije u muškoj konkurenciji sudio Ilija Belošević. Popularni Ika je još jednom pokazao da spada u red najboljih košarkaških sudija svijeta (među najboljima su bili i Sreten Radović iz Dubrovnika i Damir Javor iz Ljubljane). Njegova ležernost, šarm i poznavanje košarkaške igre je učinio da su svaki put svi akteri bili zadovoljni njegovim suđenjem. Belošević je i posljednju utakmicu sudio na brilijantan način, a bio je prvi sudija u timu sa NBA sudijom Stivom Andersonom i Portorikancem Robertom Vaskezom. Kao što sam vam već pisao, Ilija se pokazao i kao odličan prognozer i predvidio je ostvarivanje odličnih rezultata Srbije još u julu kada se “odrekao” suđenja u finalu u korist reprezentacije Srbije. Već tada je kazao kako će Srbija da igra posljednju utakmicu na Olimpijskim igrama.

Photo: Privatna arhiva i FIBA