Hezonja-Šarić, kakav tandem

 

Pogledajmo ovu petorku: na pleju Lafajet, dvojka Bojan Bogdanović, na krilu Mario Hezonja, “forward” Dario Šarić, na petici Ante Tomić ! Na papiru – impresivno. Nema razloga da tako ne bude i na terenu, posebno pred svojom publikom u Zagrebu. To je petorka koju će moći da izvede Velimir Perasović, selektor Hrvatske. U utorak sam se čuo sa njim, potvrdio mi je da Mario Hezonja sigurno dolazi, da će se Oliver Lafajet priključiti 1. avgusta a Dario Šarić već od nedelje. Posle serije otkaza zbog povreda (Stanko Barać, Leon Radošević, Luka Babić, Duje Dukan…) konačno su stigle dobre vesti. Hrvatska će, nesumnjivo, imati dobar tim jer osim pomenute petorke kvalitet garantuje prisustvo iskusnih plejmekera Roka Lenija Ukića i Roka Stipčevića, bekova Krune Simona i Damjana Rudeža, krila i centara Mire Bilana, Josipa Sobina, Luke Žorića. Još uvek je neizvesno da li će na pripremamam ostati mladi krilni igrač Marko Arapović, sin nekadašnjeg centra Cibone Franje Arapovića, član hrvatske juniorske selekcije koja je na nedavnom šampionatu sveta do 19 godina osvojila srebrnu medalju (a 5 sekundi nedostajalo je do zlata). Marko ima probleme sa povređenim člankom.

Hrvatska u sastavu ima tri NBA igrača, doduše jednog bez iskustva jer je Hezonja tek stigao u Orlando, ali Bojan Bogdanović (Bruklin) i Damjan Rudež (Indijana) već imaju dovoljno NBA utakmica u rukama i nogama. Većina ostalih igrala je, ili igra u jakim evropskim klubovima, tako da je popularni Peras okupio kvalitetan i iskusan sastav. Hrvati će put ka Lilu, što je prvi cilj, početi 5.septembra protiv komšija iz Slovenije, koji su, zbog blizine i mogućnosti dolaska navijača, odabrani da budu “gost po pozivu” u grupi C (Francuzi su u A odabrali Fince, Nemci u B Turke, a Letonci u D Litvance). Potom slede mečevi sa Grčkom, Makedonijom, Holandijom i Gruzijom. Realno, Hrvatska može da dobije sve rivale i da sa pozicije C1 čeka protivnika sa D4 koga je nemoguće predvideti jer, osim Litvanije, sve ostale selekcije tu deluju veoma izjednačeno, sa manje-više istim šansama da budu drugi, treći ioi četvrti.

Snaga hrvatskog tima je, pre svega, u šutu. Bojan Bogdanović je još pre dve godine u Sloveniji sa 17,4 poena bio veoma zapažen. Tada su ga sledili Kruno Simon (9,3), Roko Leni Ukić (8,7), Ante Tomić (8,1), Damjan Rudež (6,6)… Svi su i sada u sastavu, iskusniji za dve godine. Iz ekipe koja je igrala u Sloveniji tu su još Dario Šarić i Luka Žorić. Tandem Hezonja-Šarić zbog mladosti, talenta i ogromnog potencijala izaziva zavist kod mnogih selekcija. Bio sam svedok na juniorskom turniru Evrolige 2011. kad je Zagreb, u kome su tada igrali, osvojio turnir pobedivši u finalu Žalgiris sa 76-65.Obojica su dali po 19 poena, Šarić je bio MVP turnira. Talenat se video „iz aviona“ i nisu razočarali, Hezonja je već u NBA, uskoro će mu se pridružiti i Šarić.

Među novajlijam je i naturalizovani Amerikanac Oliver Lafajet, koji menja Donteja Drejpera, prvog pleja u Sloveniji 2013.

Zanimljiv je slučaj Željka Šakića, igrača koji je sa 27 godina potencijalno najstariji debitant u istoriji hrvatske selekcije.Posle odlične sezone u Manresi (10,3 poena po meču, 4,9 skoka, 1,3 asistencije, 12,2 indeks vrednosti) našao se na spisku kandidata. Rođen je 1988. u Zagrebu od majke Hercegovke, i Arapina Hašema El-Agravija koji je daleko od nemira u rodnoj Gazi mir i ljubav našao u hrvatskoj prestonici. Šakić nosi majčino prezime jer se roditelji nikada nisu venčali, ali oca opisuje kao “pravog purgera”. U šali kaže da mu nije jasno kako je jedinac kad mu otac ima šestoro braće i dve sestre, a majka pet sestara i dva brata!

Hrvatska, inače, nije osvojila medalju još od one od bronze u Atini 1995. Ukupno ima dva odličja jer je bila treća i 1993. u Nemačkoj, ali od 1995. – ništa. Pre dve godine u Ljubljani bila je blizu, u polufinalu.

Ovo su kandidati na koje računa Velimir Perasović:

Plejmejkeri: Oliver Lafajet, Toni Katić, Rok Stipčević i Roko Leni Ukić.

Bekovi i krila: Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Fran Pilepić, Ivan Ramljak, Marko Ramljak, Damjan Rudež i Krunoslav Simon.

Visoka krila i centri: Marko Arapović, Dario Šarić, Miro Bilan, Hrvoje Perić, Josip Sobin, Ante Tomić, Tomislav Zubčić, Luka Žorić i Ivan Siriščević.

 

Photo: FIBA