Holandija: Povratak na mesto neuspeha

 

Posle dugih 26 godina, eto Holanđana ponovo na Prvenstvu Evrope. Ne treba od njih očekivati čuda, to moramo odmah reći, košarkaši iz zemlje lala daleko su od svojih kolega u kopačkama. Sudbina je htela da su poslednji put nastupili na kontinentalnom šampionatu 1989. u Zagrebu, a ovog septembra ponovo će u hrvatsku prestonicu, gde ih u Grupi C čekaju domaćini, Makedonija, Grčka, Slovenija i Gruzija.

Holandski selektor Ton Van Helfteren rešio je najveću brigu kad su mu dva visoka igrača potvrdila dolazak na pripreme. To su Henk Norel i Robin Smulders. Norel (211 cm) ima 27 godina, i član je kluba CAI Saragosa, člana španske Endesa lige. Godinama je muku mučio sa povredama, dvaput su mu pucali ukršetni ligamenti kolena, ali ove sezone se vratio u punom sjaju. Prosečno je postizao 7,4 poena i 4,8 skokova.

Godinu dana stariji Smulders (28, 208 cm) je zapravo povratnik u nacionalni tim. Nije ga bilo u sastavu punih pet godina, a član je bundesligaša Oldenburga, gde je sezonu završio sa prosekom 4,8 poena i 3,4 skoka. Oldenburg je igrao plejof, ali je u prvoj rundi eliminisan od Albe.

Ovoj dvojici društvo pod obručima praviće i 210 centimetara visoki Nikolas de Jong, Holanđanin sa francuskim državljanstvom. On je celu dosadašnju karijeru proveo u Francuskoj, gde je i rođen, a poslednja sezona bila mu je i najbolja. U svom klubu Šoleu igrao je u proseku 19 minuta, imao 8,4 poena i 4,6 skokova.

Selektor Van Helfteren mnogo očekuje i od 25-godišnjeg beka Čarlona Klofa, koji nastupa za turskog drugoligaša Istanbul DSI. Tamo je imao impresivan prosek od 18,9 poena na 34 utakmice. U organizaciji igre pomagaće mu Janik Franke, 19-godišnji debitant koji se smatra budućnošću holandske košarke. Nikako ne treba zaboraviti ni 211 cm visokog Rolanda Šaftenara, koji brani boje grčkog Retimna, a listu dugajlija trebalo je da upotpuni 211 cm visoki Nik Udendag, koji igra za nemački Vonbau i bio je najbolji strelac holandske reprezentacije prošle godine u kvalifikacijama za Eurobasket 2015. Nažalost, povređen je i Zagreb ga neće videti.

Pošto su ambicije Holandije skromne, takav je i budžet nacionalne federacije namenjen pripremama reprezentacije. Zato je selektor zakazao prvo okupljanje tek za kraj jula, a 12. avgusta igraće prvu trening utakmicu protiv američkog univerziteta Ilinoj u Roterdamu. Dva dana kasnije učestvovaće na turniru u Lajdenu, zajedno sa ekipama Velike Britanije i Portugala. Start na Evropskom prvenstvu zakazan je za 5. septembar, prvi protivnik je Gruzija i mnogi će sa interesovanjem dočekati da posle 26 godina vide na delu košarkaše Holandije.

Evo i spiska selektora Van Helfterena: Kis Akerbum (Den Boš), Šon Kaningam (Groningen), Janik Franke (Roterdam), Nikolas de Jong (Šole, Francuska), Vorti de Jong (Lajden), Mohamed Kerazi (Lajden), Čarlon Klof (Istanbul, Turska), Tomas Kenis (Groningen), Henk Norel (Saragosa, Španija), Ralf de Pagter (Den Boš), Roland Šaftenar (Retimno, Grčka), Arvin Slagter (Den Boš), Robin Smulders (Oldenburg, Nemačka) i Leon Vilijams (Cvole).

 

Photo: FIBA Europe