Inside NCAA: Izabran prvi Top 25

Prošlog vikenda je uz veliku medijsku pompu i ogroman broj utakmica (54 samo u petak) zvanično počelo NCAA prvenstvo. U  danima koji su prethodili startu na raznim sportskim kanalima brojni stručnjaci su se utrkivali sa prognozama i raznoraznim detaljima o ekipama, igračima, trenerima i skandalima vezanim za pojedine ekipe. Bilo je toga možda i previše, tako da je svima laknulo kada su sudije konačno bacile “loptu u vis” (jump ball) i NCAA košarka je ponovo zaživela širom SAD.

U prethodnom blogu sam predstavio sistem takmičenja, i pojasnio principe amaterizma po kojima igrači nastupaju, kao i celokupnu organizaciju NCAA koja reguliše univerzitetski sport u SAD.  Ovom prilikom vam predstavljam najbolje ekipe, igrače i trenere, uz mnoštvo zanimljivih detalja koji će obeležiti novi šampionat.

Dakle, počnimo sa onim najvažnijim a to su naravno ekipe. Na samom startu sezone i tokom celog prvenstva treneri i stručnjaci rangiraju takozvani Top 25, to jest prvih 25 ekipa. Ovo se naravno radi zbog publike, tačnije medijske pažnje.  Zvanično i nije tako bitno  biti u Top 25 jer, da podsetim, mnogi timovi pogotovo u ranom delu sezone nisu ni igrali međusobno, a neki neće čak ni do kraja plejofa. Ipak, ova lista izaziva pažnju jer nekako daje svima bar osnovne parametre po kojima se procenjuje napredak ekipe tokom sezone.  Naravno, tradicija dosta utice na formiranje Top 25 i skoro svake godine, pogotovo na početku, se tu vrte maltene iste ekipe. Najvažnije od svega je da svaka ekipa, makar bila rangirana i kao poslednja, ima šansu da na kraju bude prvak, i vrlo često se dešava da visoko rangirani timovi budu neuspešni, i obrnuto. Još da napomenem da se Top 25 objavljuje svakog ponedeljka, osvežen rezultatima postignutim u toku prethodne nedelje.

Na startu sezone je pogotovo teško oceniti kvalitet ekipa zbog ogromnih promena u skoro svakoj. Treba imati na umu da je iz svakog tima nekoliko igrača završilo studije (koje traju četiri godine) i da su najtaletovaniji otišli i ranije u NBA (imaju pravo posle jedne odigrane sezone), neki igrači su promenili svoje univerzitetske timove kroz takozvani transfer, dozvoljen uz uslov da igrač pauzira sledeću sezonu na novom univerzitetu. Naravno, najteže je prognozirati kako će novajlije ili takozvani freshmeni, da se uklope u koledž košarku, plus tu je neiskustvo igrača koji su ostali u timu a nisu puno igrali, povrede itd.

I evo ga prvi TOP 25!

1. North Carolina

Slavni univerzitet ogromne tradicije, za koji su igrali mnogi majstori košarke uključujući  najboljeg igrača svih vremena Majkla Džordana. Ove sezone predvođena je sjajnim plejmejkerom Markusom Pejdžom i sa još 3-4 buduća NBA igrača na krilnim pozicijama, kao i centrom Kenedijem Miksom.

2. Maryland

Najbolji plej NCAA lige Melo Trimbl je odlučio da odlozi odlazak u NBA na godinu dana, i pokuša da osvoji univerzitetsku titulu. Od pomoći će mu biti cela prošlogodišnja ekipa pokrivena na svim pozicijama, pojačana sa najboljim srednjoškolskim centrom Dajmondom Stonom, koji po mišljenju NBA skauta neće dugo biti među “Kornjačama”.

3. Kentucky

Fabrika NBA igrača i ove sezone nije zakazala. Trener Džon Kalipari najbolje zna kako da ubedi 5-6 najboljih srednjoškolaca SAD da igraju kod njega sezonu-dve pre nego ih pošalje u NBA. Ovogodišnje novajlije su veoma interesantne. Džamal Marej je kanadski reprezentativac i fenomenalan plej. Skal Labizije je centar sa Haitija koji je bio primoran da napusti rodnu zemlju i dolaskom u SAD neverovatno je napredovao.  Iz Australije dolazi centar Ajsak Hampris kome predviđaju veliku budućnost, kao i odlični “domaci” Ajzeja Brisko.  Kad se njima dodaju još 2-3 povratnika od prošle sezone, sve manje od titule će biti neuspeh.

4. Indiana

Još jedan slavni univerzitet i povratnik na velika vrata.  Plej Jogi Ferel i 4-5 prošlogodišnjih igrača su veliki favoriti za plasman na Final 4.

ncaa indiana

5. Virginia

Prošlogodišnje iznenađenje sa odličnim mladim trenerom Tonijem Benetom i ekipom punom veoma dobrih igrača koji nisu tako zvučna imena, ulazi u sezonu sa parolom “sad ili nikad”.

6. Kansas

Čuveni slavni univerzitet sa stogodišnjim tradicijom! Ulazi u novu sezonu sa ogromnim očekivanjima. Krila Peri Elis i Frenk Mejson jedva čekaju da im se pridruži afrički novajlija Čeik Dijalo. Ovom centru predviđaju blistavu NBA karijeru.

7. Wichita State

Jedan od retkih timova iz manje konferencije ili lige. Posle fantastične prošlogodišnje sezone sada imaju relativno izmenjen sastav, ali istu bekovsku liniju koju čine odlični Fred Flit i Ron Bejker, koji sigurno imaju kvalitet za Evroligu sledeće godine – ako ne uspeju u NBA.

8. Villanova

Nadaleko čuven univerzitetski program koji je dao mnoge NBA igrače. Uz nekoliko vrlo dobrih povratnika treba obratiti pažnju na novajliju Džejlena Bransona.

9. Duke

Prošlogodišnji prvak predvođen legendarnim trenerom Majkom Križevskim (Coach K) je pretrpeo ogromne gubitke odlaskom u NBA trojice igrača (treći pik na draftu Džahil Okafor, zatim Džastis Vinslou i Tajus Džons). No, ipak dovoljno je ostalo momaka iz šampionskog izdanja, potpomognutih sa tri odlične novajlije, trebao bi da bude dovoljno za dobre rezultate.

ncaa duke

10. Iowa State

Ekipa bez promena od prošle godine koja je bila jedna od boljih. Ipak treba spomenuti odlazak trenera Freda Hojberga u NBA (Čicago Buls).

11. Gonzaga: Domantas Sabonis (sin legendarnog Arvidasa) je jedan od najboljih igrača u NCAA.

 1. Oklahoma: Fenomenalni Badi Hild!
 2. Arizona: Veoma dobre novajlije, plus naš Dušan Ristić!
 3. LSU: Najbolji novajlija Australijanac američkog porekla Ben Simons (sledeći Lebron?)
 4. California: Četiri buduća NBA igrača.
 5. SMU: Živa legenda trener Leri Braun sa solidnom ekipom.
 6. Louisville: Trener Rik Pitino uvek ima respektabilan tim.
 7. UCONN (Connecticut)
 8. Utah
 9. Butler: Ekipa postigla 144 poena na prvoj utakmici!
 10. Purdue
 11. Boise State
 12. MIchigan State: Redovni učesnici F4.
 13. Xavier
 14. Syracuse: Ogromna tradicija, na klupi veliki trener Džim Behajm.Naravno i desetak drugih timova je moglo da se nađe na ovoj listi, a mnogi imaju zamerke na određenu im poziciju, ali kao što sam ranije spomenuo ništa nije bitno osim pobede za koju ekipe moraju da se pošteno oznoje i izbore u sledecih pet meseci.                                                                                                                                                                                                                      Photo: NCAA