Island ne preti, ali vreba

 

Po mnogima autsajder broj 1 na predstojećem Eurobasketu, Island se nikako tako ne oseća. Na ovom udaljenom ostrvu računaju da su već pobedili samim tim što su prošli komplikovane kvalifikacije (dve runde), i plasirali se na Evropsko prvenstvo gde će doći sa željom da što više namuče Španiju, Srbiju, Tursku, Italiju i Nemačku. Tako tvrdi njihov trener Krejg Pedersen, uz obećanje da će se momci sa krajnjeg severa boriti svih 40 minuta na svakoj utakmici. Baš kao što su radili u kvalifikacijama, kad su pobeđivali Rumuniju i Veliku Britaniju, a mučili Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu.

Zanimljivo je da je prva zvezda reprezentacije Islanda ujedno i zvanično najbolji sportista ove države za 2014. To je Jon Arnor Stefanson, koji je imao odličnu sezonu u Unikahi, u španskoj Ligi Endesa. Ovaj 32-godišnjak ima iza sebe i jednu evropsku titulu – 2005. sa Dinamom iz Sankt Peterburga osvojio je FIBA Evrokup. Titulu najboljeg sportiste Islanda čestitao mu je 218 centimetara visoki Petur Gudmundson, prvi Evropljanin koji je draftovan za NBA (1981. odabrao ga je Portland, ali ga je prosledio u Lejkerse).

Pored Stefansona, oslonci reprezentacije su sve sami “sonovi”: bekovi Jakob Sigurdarson i Hordur Vilhalmson, krilo Hakur Palson, bek-šuter Logi Gunarson, krila Hlinur Beringson i Martin Hermanson. Kao i jedan čije se prezime ne završava sa “son” – Pavel Jermolinski (202, 28), rođen u Ukrajini, u Kijevu.

Selektora Pedersena raduje što će se za Eurobasket reprezentaciji priključiti i talentovani bek Kristofer Akoks, koji u Americi studira na Univerzitetu Furman.

Island će početi pripreme u Rejkjaviku 20. jula, da bi početkom avgusta nastavili trening u Holandiji, gde imaju zakazane dve utakmice – protiv Estonije i Poljske. Prvu utakmicu na Prvenstvu Evrope igraće na otvaranju protiv domaćina Nemačke, u Berlinu. U trećem kolu, 8. septembra, sastaju se sa reprezentacijom Srbije.

Photo: FIBA Europa