Istorijat

O Košu

Prvi broj magazina Koš izašao je oktobra 1989. Na naslovnoj strani bio je Vlade Divac u dresu LA Lejkersa, a najavljene su i ekskluzive sa Draženom Petrovićem, Dinom Rađom i Žarkom Paspaljem. Koš je bio izdanje novinske kuće Borba, a prvi odgovorni urednik bio je Vladimir Stanković. U svom uvodniku pod naslovom “Zašto Koš” on je napisao:

“Velika, po mnogima i “zlatna” godina jugoslovenske košarke na startu nove sezone dobija i jedno neočekivano “pojačanje”: specijalizovanu reviju Koš. Sve do sada nije bilo odlučnosti, pa zašto ne reći ni hrabrosti, da se jedna novinska kuća odluči za izdavanje revije ove vrste… U listu će sarađivati svi košarkaški novinari Jugoslavije, prilozima ili mišljenjima, javljaće se svi koji u jugoslovenskoj i svetskoj košarci nešto znače.
O čemu ćemo pisati?
Cela koncepcija staje u jednu reč: o košarci. Našoj, evropskoj i svetskoj, amaterskoj i profesionalnoj, muškoj i ženskoj, o košarci za sve i košarci svih nas. Sportu zemljine lopte.Kako ćemo pisati? U najkraćem – raznovrsno, zanimljivo, informativno, analitički, stručno…
O kome ćemo pisati?
O svima koji su na velikoj sceni, klubovima i igračima, ali takođe i o onima koji na njoj čine tek prve korake. Na to kako ćemo, šta ćemo i o kome ćemo pisati neće uticati samo događaji, već i mišljenja svih ljubitelja košarke do kojih naša revija stigne, i koji budu hteli da nam pomognu savetom, željom ili idejom. Dakle, pišite, brišite, crtajte i slikajte!
Svako vaše pismo završiće u Košu!”

Od ovih programskih načela nije se odustalo sledećih pet godina. Koš je bio najpopularnija i najtiražnija sportska revija u onoj staroj, a kasnije i u “skraćenoj” Jugoslaviji. Tiraž je od brpoja do broja rastao po 10.000, u nekom 7. ili 8. broju dostigao je rekord od 70.000 primeraka! Uvek u funkciji samo jedne politike – košarke. Zato se prodavao i tražio od „Triglava do Đevđelije“. Pod pritiskom čitalaca ubrzo je, umesto jednom mesečno, morao da pređe na petnaestodnevno izlaženje. Posebno smo bili ponosni na široku dopisničku mrežu, sve važno iz evropske košarke završavalo je na stranicama Koša a bili smo i lično prisutni na mnogim velikim takmičenjima. Imali smo privilegiju da radimo ono što volimo i da uživamo u poslu.

Vladimir Stanković, osnivač i prvi odgovorni urednik Koša, posle nekoliko godina preselio se u Španiju, gde je radio kao dopisnik, a njegovo mesto u Košu zauzeo je Bojan Milovanović. U poslednjoj godini izlaženja odgovorni urednik bio je Aleksandar Ostojić. Ista trojka je na novom zadatku, sa novim idejama, i više od četvrt veka kasnije. U Košu su sarađivali najbolji novinari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH i Makedonije, kao i brojni dopisnici iz inostranstva. I najbolji fotografi. U vreme kad još nije postojao internet u Košu su objavljivane ekskluzivne reportaže i intervjui sa najvećim imenima svetske košarke i fotografije koje ni na jednom drugom mestu nisu mogle da se vide.
Nažalost, Koš je podelio sudbinu svoje matične izdavačke kuće Borba, koja je devedesetih godina bila na udaru režima Slobodana Miloševića zbog opozicionog delovanja. Čini se ipak da je bila na udaru zbog objektivnog izveštavanja. Oktobra 1994. izašao je poslednji, 65. broj Koša. Urednici i saradnici koji su zajedno pravili reviju nikad nisu pokidali međusobne veze mada su u godinama koje slede radili u raznim redakcijama i raznim državama. Ljubav prema košarci uvek ih je spajala, pa su gotovo svi ideju o ponovnom pokretanju Koša, sada u elektronskoj formi, dočekali sa oduševljenjem. Koš u njihovim srcima nikad nije prestao da postoji, pa se slobodno može reći da taj popularni magazin ove, 2015. godine nastavlja tamo gde je svojevremeno bio nasilno zaustavljen.

Za kraj, evo spiska nekih od novinara i saradnika , među kojima su bili brojni igrači, treneri i kolege iz inostranstva, koji su pravili Koš od 1989. do 1994:

Vlastimir Ignjatović, Mirko Stojaković, Ivo Mikuličin, Predrag Mrmak, Danilo Šotra, Stane Trbovc, Damir Jirasek, Mijo Grabovac, Milorad Bibić, Vlade Đurović, Zoran i Ivan Jevtović, Vlada Olić, Slobodan Pavlović, Zufer Avdija, Savo Vučević, Predrag Miljuš, Milan Tomašević, Ratko Popović, Ratko Pavlović, Rada Nikolić, Dragan Nikodijević, Zoran Milosavljević, Arsenije Šoškić, Stojan Petković, Zoran Jovanović, Sreten Pantelić, Dražen Drašković, Ranko Jovičević, Ljubomir Zlatanović, Radomir Petrić, Igor Velimirović, Saša Stošić, Zoran Pavić, Miroslav Kos, Borko Radović, Zoran Čutura, Mario Zorko, Serđo Tavčar, Hose Ramon Ramos, Huan Antonio Kazanova, Olga Đoković, Dragan Martinović, Bratislav Đorđević, Bogdan Tanjević, Goran Radonjić, Božidar Maljković, Mirko Novosel, Zoran Radović, Vasilis Skuntis, Branka Prelević, Milan Broćeta, Zoran Kovačević, Neven Bertičević, Aleksandar Tijanić, Vito Divac, Jovan Tanurdžić, Vladimir Anicinov, Miroslav Naumoski, Gordana Čanović, Petar Stanišić, Duško Ivanović, Miodrag Radomirović, Zdravko Reić, Stanislav Paunić, Ivan Doroški, Mirjana Marinković, Željko Topalović, Limun Papić, Vladimir Todorović, Goran Despotović, Dragan Peić, Zorica Irić, Jovan Dimitrijević, Branko Pantelić, Bratislav Nešić, Rade Petrović, Sanja Andrić, Roksanda Marinković…
Neki, na žalost, nisu više među nama, ali većina , na sreću, jeste.

Koš se vratio!

magazin o košarci, basket magazin, časopis o košarci