Istorijska utakmica u Torontu

 

 

Jedan značajan događaj vezan je za današnji datum: 1. novembra 1946. Toronto Haskisi ugostili su u svojoj Maple Leaf Gardens dvorani ekipu Njujork Nikerbokersa. Prisustvovalo je 7.090 uglavnom mladih gledalaca, Kanađana koji su dotle verovali da je hokej sve što ih interesuje u sportu. Rezultat utakmice nije najbitniji za ovu priču, pobedili su Niksi 68-66, a u istoriji je ostalo upisano da je to prva utakmica u ligi Basket Association of America (BAA), iz koje će kasnije nastati danas svima poznata NBA liga.

Interesantno je kako je uopšte došlo do formiranja profesionalne košarkaške lige. Početkom juna 1946. u njujorškom hotelu Commodore okupili su se vlasnici dvorana širom Amerike da razgovaraju o formiranju basket lige. U njihovim dvoranama dotle su organizovane utakmice u hokeju, kabaretski programi na ledu, cirkuske predstave ili rodeo. Izuzetak je bio Medison Square Garden u Njujorku, u kome je Ned Ajriš između 1930. i 1940. organizovao utakmice koledž košarke.

Razlog za sastanak bila je činjenica da je godinu dana ranije završen Drugi svetski rat, ljudi su bili željni zabave, a i mnogi dolari bili su u njihovim džepovima i čekali su način kako da budu potrošeni. Posle dobrih iskustava u Medisonu, kao i utakmica koje su igrane u Filadelfiji i Bafelu, ideja je bila da se formira profi košarkaška liga u kojoj bi igrale univerzitetske zvezde. Dogovor je pao, i 11. juna 1946. oformljene su dve divizije. Istočna, u kojoj su se takmičili Boston Celtics, Philadelphia Warriors, Providence Steamrollers i Washington Capitols, kao i već pomenuti Njujork i Toronto. U Zapadnoj su igrali Pittsburgh Ironmen, Chicago Stags, Detroit Falcons, St. Louis Bombers i Cleveland Rebels.

Svaki tim je uplatio po deset hiljada dolara kao ulaznicu u ovo novo društvo, a od tog novca su plaćani troškovi organizacije, i plata advokata Morisa Podolofa, koji je dotle bio predsednik Američke hokejaške lige, a sada je pristao da obavlja i funkciju predsednika košarkaške BAA lige. U sledećih nekoliko meseci dogovorena su pravila igre: umesto dva poluvremena od po 20 minuta, igraće se četiri četvrtine po 12 minuta, a u prvoj sezoni bila je zabranjena zonska odbrana (igrala se na koledžima) da bi se igra nekako ubrzala, i samim tim karte bolje prodavale. Takozvani seleri kep bio je limitiran na – 5.000 dolara po ekipi!

Pripreme timova bile su u poređenju sa današnjim prava arheologija. Na primer, Voriorsi su trenirali u dvorištu lokalne gimnazije u Filadelfiji, a jedino su njujorški Niksi imali dobre uslove na otvorenom terenu Nevel kantri kluba u Ilenvilu. “Prve dve nedelje u Nevel je dolazio svako u sopstvenom aranžmanu, vozom ili autobusom”, pričao je kasnije Soni Hercberg, kapiten Niksa u toj prvoj sezoni. Lokalne novine u dnu stranica posvećenih sportu zabeležile su 31. oktobra vest da su Niksi krenuli vozom u Toronto, da igraju prvu utakmicu u novoj košarkaškoj ligi. Sutradan je jedna novina donela fotografiju na kojoj se vide igrači Niksa koje su zaustavili carinici na kanadsko-američkoj granici. Carinski inspektor ih je pitao ko su, a odgovor je bio: “Mi smo Njujork Niksi”. Inspektor nikad nije čuo za takvo ime, a kad su mu rekli da igraju košarku tek tad se našao u čudu. Ni za taj sport nikad nije čuo, i jedva ih je pustio uz prijateljski savet da pokušaju da igraju hokej u Njujork Rendžersima, za koje je dobro znao.

U Torontu ih je dočekao tim Maple Leaf sa samo jednim Kanađaninom u sastavu. Ipak, domaćini su se silno potrudili da izreklamiraju utakmicu, pa su u Torontu novine danima ranije objavljivale fotografije najvišeg domaćeg igrača Džordža Nostranda. On je imao 203 centimetra, a uz fotku je išao tekst: “Ko je viši od njega, taj može ući besplatno na utakmicu”. Inače, karte su koštale o 75 centi do 2,5 dolara.

toronto 1946 3

Džodi Šektman, igrač Niksa, postigao je prvi koš na utakmici, a ubrzo su gosti poveli 0-6. Prvu četvrtinu su rešili u svoju korist 18-33, a onda je Ed Sadovski, centar Toronta koji je bio visok 195 centimetara i bio težak preko 120 kila, povukao svoje momke pa je vođstvo Njujorka do poluvremena smanjeno na 29-37. Na žalost domaćina, posle samo tri minuta u drugom poluvremenu Sadovski je napravio peti faul, a tada je to značilo kraj utakmice za igrača. Pravilo o šest faulova uvedeno je godinu dana kasnije.

toronto 1946 1

Nostrand, onaj sa reklame u novinama, zamenio je Sadovskog i doneo Haskisima prvo vođstvo 44-43. U poslednjoj četvrtini ekipe su se smenjivale u vođstvu, a konačnu pobedu Njujorku doneli su Dik Marfi i Tomi Birns sa po dva pogotka iz igre i iz penala. Najefikasniji igrač je bio Sadovski (Toronto) sa 18 poena, dok je Lio Gotlib iz Njujorka postigao 14. Njegov prezimenjak Edi Gotlib bio je trener Filadelfija Voriorsa, tima koji je na kraju šampionata osvojio titulu u BAA ligi. U finalu plejofa pobedili su Čikago 4-1. U tom prvom šampionatu 1946-47 najbolji strelac bio je Džo Falks iz Filadlefije sa prosekom 23,2 poena.

Photo: NBA

toronto 1946 4