Italija: het-trik Dinama

 

Čuda se događaju, pa čak i trostruka. Tri prsta visoko podignuta košarkaša Dinama iz Sasarija u emilijanskoj ravnici su simbolizovali tri titule osvojene u samo jednoj sezoni: Superkup, Kup Italije i skudeto. Više su momci Romea Mea Saketija osvojili u ovoj jednoj takmičarskoj godini nego u poluvekovnoj istoriji kluba sa Sardinije. Istina je da je ovo bilo, kvalitatitvno gledano, veoma prosečno prvenstvo, primera radi Dinamo je u Evroligi u deset utakmica ostvario samo jednu pobedu, i to protiv Žalgirisa. Da ne govorimo da  ovogodišnji finalisti igraju u halama koje primaju pet odnosno tri i po hiljade gledalaca. Ali, za mesto kakva je Sardinija, i za Sarde, to nema veliki značaj. Sardi su žedni uspeha kao njihovo ostrvo vode, 45 godina su čekali da jedan njihov tim u nekom važnijem sportu osvoji titulu prvaka Italije. Tačno pre 45 godina Kaljari legendarnog Điđija Rive, jednog od najboljih italijanskih fudbalera svih vremena, osvojio je prvu i jedinu, do juče, šampionsku titulu.

Danas su se svi setili proročkih reči Điđija Rive posle finala Kupa Italije prošlog februara, u kojem je David, to jest Dinamo, pobedio Golijata (Olimpiju Milano) 101-94: ”Dinamo me podseća na moj Kaljari kada smo osvojili skudeto. Uspeo je da pobedi najjači tim u ligi i sada će ga se svi plašiti i respektovati. I nama su vikali da smo čobani i banditi. Dogodiće se ponovo, kao nama 1970. godine da kontinentalci (tako Sardi zovu Italijane sa Apeninskog poluostrva) govore: pobedili su, ma kako su se samo usudili”.

Bilo je suđeno da Dinamo trijumfuje ove godine sa “bandom” svojih Amerikanaca, predvođenih MVP igračem finala Sandersom i, pre svega, lunatičnim Džeromom Dajsonom. Bespomoćni pogledi navijača Ređane u dvorani “PalaBiđi” posle lopte koja je izašla iz koša za šut od tri poena Akila Polonare, i ekspresne kazne Dajsona koji je ubacio što bi Dan Peterson rekao “bombu”, najbolji su dokaz “svemirske zavere” da Sasariju podari prvi trobojni štit.

Sličnost između nekadašnjeg, šampionskog, Kaljarija i Dinama je u činjenici da su dva “kontinentalca”, koje je začarala Sardinija, odigrali ključne uloge u istorijskim uspesima. Điđi Riva je Lombardijac iz Varezea, a trener Mea Saketi je iz Altamure, varošice pored Barija, i dobar deo svoje igračke karijere proveo je Varezeu. Saketi je 2009. preuzeo Dinamo, već u prvoj godini je, tačno na poluvekovni jubilej kluba, obezbedio prvu promociju u Seriju A. U sledećih pet godina je osvojio dva Kupa Italije, Superkup, uveo Dinamo u Evroligu i u petak veče udario pečat na prvi skudeto. Neko bi mogao i da ga optuži za nepotizam, jer da on ne vodi Dinamo, njegov sin Brajan ne bi imao mnogo šansi ni da sedi na klupi, a kamoli da dobije po koji minut da odigra na parketu. Šampionima se u principu sve oprašta, pa čak i kada protežiraju svoju decu. Ne može se očekivati da svi potomci budu, da budemo aktuelni,  kao Marina Maljković. sasari 22

Saketi je utisnuo svoj karakter u igrače Dinama: nema predaje i ništa nije nemoguće. Za samo godinu dana uspeo je da uigra petoricu igrača: Dajsona, Sanderasa, Logana, Lavala  i Sozu, koji su obukli plavo-beli dres tek prošlog leta. To i objašnjava “crescendo” u igri Dinama, kako je prolazilo vreme ekipa se sve više uigravala i u plejofu je dostigla vrhunac forme koji se samo dao naslutiti tokom sezone, poput finalnog turnira Kupa Italije kada su, na opšte iznenađenje pobedili Milano u finalu. Taj podvig su ponovili i u polufinalu, kada su oborili na leđa tri puta skuplji tim Đorđa Armanija u “Mediolanum Forumu” u Asagu.

Finale pleja ofa nije ponudilo vrhunsku košarku, i Zvezda i Partizan bi bili prvaci Italije da su kojim slučajem igrali italijansku ligu, ali jeste neizvesnost, srčanost i emocije. O tome svedoči i gledanost “bella-e”, kako u Italiji nazivaju majstoricu. Za odvašnje uslove, imajući u vidu da su u finalu bili timovi iz duboke provincije, preko malih, odnosno sve većih ekrana, odlučujuću utakmicu je gledalo preko milion i po ljudi.

Rakim Sanders je proglašen za MVP-ija finalne serije i u petak veče je praktično sam držao u životu Sasari do poslednje četvrtine kada se zaustavio. Ali na njegovu, i sreću navijača Dinama, probudio se u poslednjih par minuta Džerom Dajson koji je vezao osam odlučujućih poena i doneo skudeto sardinijskom timu. S druge strane, Ređana nije mogla da računa na najboljeg centra Lavrinoviča i Silinsa zbog povreda. Ko zna kako bi se završila priča da su Litvanac i Letonac bili fit? Da je kojim slučajem Ređana postala prvak Italije, junak bi svakako bio Akile Polonara, 24-godišnji Italijan kojeg će izabranici Saše Đorđevića imati za protivnika na predstojećem EP. Ovako, ko zna koliko će još sanjati “trojku” koju su svi već videli u košu, i loptu koja protivno zakonima fizike izlazi iz obruča.

 

 

sasari 33

Zašto Dinamo? 

 

Kada je Dinamo osnovan 1960. Italija je bila zemlja sa najjačom komunističkom partijom na Zapadu. Jedan od najvećih i najznačajnih lidera Italijanske komunističke partije Enriko Berlinguer je rođen u Sasariju. Tako da malo bolji poznavaoci istorije mogu pomisliti da je klub dobio ime Dinamo iz ideoloških razloga. To je samo donekle tačno.

Jedan od osnivača Dinama, Rozario Čekaro bio je gimnazijalac kao i ostali osnivači novopečenog šampiona Italije. Po njegovoj priči, predlagač imena Dinamo jeste bio simpatizer Italijanske komunističke partije, ali nije dao taj predlog iz ideoloških razloga, pošto je Dinamo bilo vrlo često ime u komunističkim državama, već zbog nastavnice starogrčkog, izvesne Kjare Marije Manke. Naime, reč Dinamo vodi poreklo od grčke reči “dinamis”, što znači snaga. Gimnazijalci su bili svesni da će biti zlonamernih interpretacija i zbog toga su se odrekli crvene boje za dresove kluba, iako su svi bili navijači Olimpije Milano čija je boja crveno, i opredelili su se za plavo-belu boju. Čekaro navodi da su na početku imali velike probleme da iznajme salu za treninge i da dobiju novac od sponzora ili opštinskih vlasti, pošto su na njih gledali kao na neku vrstu “opasnih revolucionara”. Nisu bili ni opasni ni revolucionari, ali jesu bili dosledni i polako su uspeli da uvuku u srca Sarda Dinamo, i eto ga danas: ponos celog ostrva, uključujući i večite rival s juga u Kaljariju.

 

Photo: dynamobasket.com