Iz Niša pevajući

Crvena zvezda ima razloga da slavi, Partizan nema za čim da žali ali može biti ponosan. Kup Radivoja Koraća po četvrti put za poslednjih pet godina završio je na Malom Kalemegdanu, sve prognoze su se obistinile i onaj ko se kladio na Zvezdu nije dobio skoro ništa jer je kvota bila mala. Bila je to “ziherica”, mada je u najvećem delu finalne utakmice izgledalo da neće baš tako da se završi.

Oba tima su bila desetkovana, pobednik bez Dangubića i Voltersa, poraženi bez Hečera, Marinkovića, Robinsona, Koprivice i Karahodžića. Jedini kojima nije ništa nedostajalo bili su navijači koji su u ionako neprovetrenu halu “Čair” uneli toliko pirotehnike da su igrači u drugom poluvremenu imali problem da od dima razaznaju na koju stranu terena napadaju. To je i jedino što je kvarilo ovu utakmicu, i pretilo da je i definitivno pokvari. Bakljada je trajala skoro celo drugo poluvreme, na kraju je postala kontraproduktivna, jer čim se jedna baklja ugasi i dim malo raziđe neko je već palio sledeću, a gro publike je u sebi mislilo “pa dokle više, pogušićemo se”.

Utakmica je praktično rešena za necelih 50 sekundi Zvezdinom neverovatnom serijom 10-0. Na minut pre kraja treće četvrtine bilo je nerešeno 47-47, a na tri sekunde pre isteka 30. minuta Partizan je imao loptu i minus 1. Tada Veličković pravi ličnu u napadu, dobija i tehničku, a Gudurić sa sirenom pogađa trojku “a-la Bogdan Bogdanović”. Čim je počela poslednja četvrtina Gudurić ponavlja trojku, nadovezuje se Simonović i crveno-beli su za manje od 50 sekundi došli do dvocifrenog vođstva 57-47. Nepuna dva minuta docnije bilo je već 62-49 (serija 15-2) i pobednik je bio odlučen.

Partizan je pružio neočekivano dobar otpor, u većem delu utakmice je vodio, a sve je to bio plod potpune koncentracije svih igrača. Međutim, ta koncentracija je popustila na samo nekoliko desetina sekundi, a to je Zvezdi dovoljno da prelomi. Ipak, crno-beli zaslužuju pohvale za sve što su pružili u Nišu, svi igrači kao i Nenad Čanak, koji se odlično snašao u ulozi prvog trenera.

Svako veliko takmičenje lansira poneku novu zvezdu, a ovo je najavilo veliki potencijal Ognjena Dobrića, koji je već imao prošle jeseni nekoliko sjajnih partija u Zvezdinom dresu. Ipak, priznanje MVP otišlo je zasluženo u ruke Marka Gudurića, koji je konačno pobedio samog sebe. Poslednjih meseci mučio se i tražio, a u Nišu je napokon opustio ruku i potvrdio reprezentativni status koji ima. Gudurićeva dobra forma je sjajna vest za Dejana Radonjića pred nastavak takmičenja u Evroligi, jer je na toj poziciji Dangubić duže povređen, i pitanje je kad će i kako uhvatiti ritam kad se oporavi.

Photo: YouTube