Iznenadni heroj Nejt Volters

Lepo je rekao Marko Simonović dva dana pre utakmice sa CSKA, na novogodišnjem koktelu Crvene zvezde: “Mi smo tim, to je naša najveća snaga, na svakoj utakmici neko drugi iskoči u prvi plan”. Tako je bilo i protiv aktuelnog prvaka Evrope. U prvi plan je iskočio momak od koga nije bilo skoro nikakve vajde poslednjih mesec dana – američki plej Nejt Volters. Na sedam minuta pre kraja meča, kod vođstva domaćih od šest poena ali u sred najžešćih napora gostiju iz Moskve da to vođstvo stignu i anuliraju, Volters je vezao pet najvažnijih poena. Najpre je hladan kao limenka “badvajzera” pogodio trojku, onda je u sledećem napadu svoju dobru igru začinio i dvojkom, i Zvezda je opet bila u dvocifrenom plusu. Do kraja je trebalo odigrati samo pametno i smireno, a ton takvoj igri davao je upravo – Nejt Volters.

Ipak, ne bi smeo da se stekne pogrešan utisak da je u nekoj neizvesnoj utakmici Nejt pogodio i njegov tim srećno pobedio. Ne! Crvena zvezda je od samog početka kontrolisala ovaj meč pred 18.500 gledalaca u Kombank areni. Ovo je bila njena najbolja i najzrelija utakmica u sezoni, a to je posle meča potvrdio i trener Dejan Radonjić. Kuriozitet je da je Radonjić stigao prvi na konferenciju za štampu, mada je red i običaj da se novinarima najpre obrati trener gostiju. Skoro pola sata se čekao Dimitris Itudis, a onda je Radonjić rešio da bar on novinarima kaže svoje utiske, pre nego što se ovi raziđu. Šta je toliko dugo u svlačionici CSKA radio Itudis, da li je bio na “vrućoj” telefonskoj vezi sa Moskvom posle drugog vezanog poraza – ostaće tajna. On je, istina, došao u pres salu posle Radonjića, a sve što je rekao bilo je: “Ono što je rečeno u našoj svlačionici ostaje u svlačionici”.

Zvezda je istog tog Itudisa naterala na jedan krajnje neuobičajen postupak. Naime, posle startnog vođstva crveno-belih 13-0 Grk je spremio i odjednom izvršio izmenu svih pet igrača! To u CSKA rade hokejaški treneri, ali mislim da je ovo prvi put da je viđeno u košarci. Ni to nije pomoglo – Zvezda je Moskovljane limitirala na 67 datih poena, najmanje što su oni postigli u dosadašnjih 15 utakmica Evrolige otkad je startovao novi format ovog takmičenja.

Dejan Radonjić je pripremio sjajnu taktiku. Malo je kopirao samog sebe, kao i nedavno protiv Reala, kad je forsirao Tejlora da šutira trojke, a ostale igrače pažljivo pokrivao. Tako je sada učinio sa Andrejem Voroncevičem. To je ona taktika toliko puta viđena u fudbalu, kad odbrana striktno čuva protivničke nosioce igre, a dozvoljava da jedan od centarhalfova neometano gradi akcije svog tima. Voroncevič je izvanredan igrač, ali ove jeseni nije u formi. Dosadašni prosek mu je bio oko 8 poena po utakmici, a protiv Zvezde je postigao svoj sezonski rekord – 21. Ali zato su De Kolo i Teodosić zaustavljeni na po 6 poena svaki. Njihov dosadašnji zajednički učinak u Evroligi bio je četrdesetak poena! Lako je izračunati: umesto da ova trojica budu u okviru svog sezonskog proseka, i Zvezdi utrpaju zajedno 48 poena, ovako je u koš domaćina trio Moskovljana dao 33. Ta razlika od 15 poena je tajni činilac koji krije odgovor na pitanje: kako je to Zvezda savladala moćni CSKA sa 78-67, sa 11 poena razlike? Eto kako, isto kao i Real, to je ta taktika Dejana Radonjića i to je taj tim koji njegove zamisli može da sprovede.

Na kraju, bilo bi nepravedno ne istaći još jednog igrača domaćih, samim tim i još jednu dobru trenerovu taktičku varijantu. Radonjić je znao da CSKA nema dominantne centre, Itudis se oslanja na takozvane streč četvorke, pa je forsirao napade preko 214 cm visokog Kuzmića. Skoro da je bilo zabavno gledati kako se Hajns, Ogastin, Voroncevič i Kurbanov muče sa pola glave višim Kuzmićem, kako ga fauliraju jer drugačije ne mogu da ga zaustave, i kako naš centar hladnokrvno pogađa penale. Zaustavio se na 16 postignutih poena, dodao je 10 skokova – dakle, dabl-dabl – a te već pomenute penale je šutirao 100 odsto, 8 od 8. Naravno, Kuzmić ne bi bio tako delotvoran da ga Dženkins nije “kljukao” upotrebljivim loptama. Amerikanac je nanizao šest asistencija, ali i šest ukradenih lopti. Mislim da su bar dve bile direktno iz ruke ili iz driblinga Teodosića, i taman kad sam pomislio da za ovaj blog stavim naslov “Neočekivani heroj Čarls Dženkins” – Volters je vezao onih pet ključnih poena.

Photo: crvenazvezdakk