Jakša i Boca

Ono što su danas među srpskim sudijama Ilija Belošević i Milivoje Jovčić, autoritativni par sa velikim ugledom i u Evropi, nekada su bili Obrad Belošević i Dragaš Jakšić. Za prijatelje i ceo košarkaški svet Boca i Jakša. Boca je, za one koji ne znaju, Ilijin otac.

Kakav su autoritet bili Boca i Jakša svedoči podatak da su određeni za arbnitre prvog finala plej-ofa u istoriji naše lige. Na kraju sezone 1981/82 igran je plej-of, napadan i osporavan od mnogih. U regularnom delu Partizan je bio prvi sa 18-4, Cibona druga sa 17-5. Partizan je dobio oba ligaška duela i u finalu bio favorit jer je, pored ostalog, imao i prednost terena. Igralo se na dve pobede. Prva utakmica igrana je u Hali sportova na Novom Beogradu a Lole Antić, koji je određivao sudije, odlučio se da duel vode Boca i Jakša, obojica iz Beograda! Odluka je imala logiku jer su bili daleko najbolji arbitri, ali nije imala “političko opravdanje” jer su duele srpskih i hrvatskih klubova u to vreme sudile “neutralne” sudije iz Slovenije, BiH ili Makedonije. Nisam siguran, ali mislim da je Lole pitao Cibonu, a Mirko Novosel, trener zagrebačkog tima, se složio da pravdu dele beogradski arbitri.
Bila je to nezaboravna utakmica. Tri produžetka i pobeda Cibone 112-108! Na jednoj strani Dalipagić, Slavnić, Boban Petrović, Miško Marić, Dragan Todorić…Na drugoj Krešo Ćosić, Mihovil Nakić, Aca Petrović, Andro Knego…Na kraju je na sudije bio ljut Partizan. U revanšu je bilo 89-70, glatkih 2-0 i prva titula za Cibonu. Pored ostalog i zato što su Boca i Jakša sudili kako su znali, i po savesti, a bili su majstori sa pištaljkom, .

Vladimir Stanković

KOSARKA - Sudije DRAGAS JAKSIC i OBRAD BELOSEVIC. BGD, 07.03.1970.              photo:Toma Mihajlovic
KOSARKA – Sudije DRAGAS JAKSIC i OBRAD BELOSEVIC.
BGD, 07.03.1970.
photo:Toma Mihajlovic