Janakis u Beogradu

 

Legendarni Panajotis Janakis (56) našao se 13. jula u Beogradu, “na licu mesta”. Sa ekipom grčke TV, koju predvodi poznati košarkaški novinar Vasilis Skuntis, Janakis je obišao hale Pionir i Kombank arenu, gde je grčka reprezentacija koju je on trenirao osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2005. U srpskoj prestonici grčkim gostima domaćin je bio – ko drugi do Žarko Paspalj, čovek koji je osvajao titule i sa Panatinaikosom i sa Olimpijakosom, i koji je bezbroj puta bio domaćin našim sportistima koji su dolazili u Atinu.

janakis 2

Janakis je imao čega da se seti tokom boravka u Beogradu. Najlepša priča grčke reprezentacije imala je svoje finale 25. septembra u Kombank areni, gde je pobeđena Nermačka 78:62. Preko pet hiljada navijača pristiglih iz Atine, Soluna i drugih mesta, slavilo je celu noć u Beogradu, a sa njima i brojni srpski prijatelji koji su navijali za simpatični Janakisov tim. Da se podsetimo, reprezentaciju evropskih šampiona činili su: Papalukas, Spanulis, Zizis, Burusis, Vasilopulos, Focis, Hadživretas, Dikudis, Carcaris, Dijamantidis, Papadopulos i Kakjuzis. Na drugoj strani bio je MVP šampionata, Nemac Dirk Novicki koji je u finalu postigao 23 poena. Jedan manje zabeležio je Teo Papalukas.

Prvenstvo Evrope u našoj zemlji (igralo se u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici i Vršcu) reprezentacija Srbije i Crne Gore počela je kao svetski šampion (iz Indijanapolisa 2002.) a završila ga u totalnom rasulu, uz neopozivu ostavku selektora Željka Obradovića. Mnogo se očekivalo od tima koji su činili: Bodiroga, Miličić, Avdalović, Radmanović, Rakočević, Šćepanović, Jarić, Rebrača, Krstić, Milojević, Tomašević i Gurović. U grupi su poraženi od Španije, a u osmini finala od Francuske (71:74). Bio je to jedan od najtežih udaraca koji je naša košarka doživela, i još na domaćem terenu. Za razliku od Panajotisa Janakisa, nemamo lepe uspomene na te septembarske dane, a interesantno je da je Grk osvajao prvenstvo kontinenta i kao igrač – 1987.

Janakis je završio igračku karijeru 1996, a posle toga je bio trener u Panioniosu, Marusiju, Olimpijakosu i Limožu, kao i u dva navrata u grčkoj reprezentaciji. Prošlogodišnju sezonu proveo je kao trener u Kini. Bio je draftovan 1982. Odabrao ga je slavni Boston Seltiks, i to u – devetoj rundi, kao 205. pik! Nikad nije zaigrao u NBA ligi.

 

Photo: Bill Skountis