Kad je teško, Đenka

Nadam se da mi moj prijatelj Nebojša Čović neće zameriti što plagiram njegov propagandi slogan iz vremena dok se bavio politikom. Sećate se onog originalnog “Kad je teško, Čović”. On je tu svoju parolu, smišljenu za politiku, uspešno preneo u sport, tačnije u jednu po mnogim osnovama propalu Crvenu zvezdu kojoj je bilo više nego teško. Dokle je stigla, znamo. Dokle će stići, ove i narednih sezona, videćemo. Perspektiva nije loša, naročito u poređenju sa onim vremenima kada su joj plenjeni koševi na Malom Kalemgdanu a grb i ime bili založeni…

Na tu parolu podsetio me večeras Čarls Dženkins, popularni “Đenka”. U odsustvu Stefana Jovića odigrao je sjajnih 30 minuta. Bio plej, lider, strelac (17 poena), šuter (3/5 trojke), asistent (6 dodavanja), čak i skakač (2 uhvaćene lopte). Zvezda je preslišala Budućnost onako kako se očekivalo, pokazalo se da može da igra pod imperativom pobede, čak i bez Jovića. Dobila je drugu najvažniju utakmicu sezone, onu prvu, ili više njih, igraće u finalu protiv Cedevite, počev od 10. aprila.

Ne, nisam zaboravio meč sa Darušafakom u petak u Istanbulu od koga zavisi plasman u plejof. Jednostavno, mislim da to neće biti najvažniji meč sezone. Mnogo je važnije osvojiti ABA ligu i igrati Evroligu i dogodine. Bilo bi katastrofalno da naredna evro-sezona, koja će kulminaciju imati na F4 u Beogradu, počne bez Zvezde, odnosno srpskog kluba. U tom kontestu razumljiva je Zvezdina odluka da Stefana Jovića pokuša da sačuva za finale Jadranske lige. Nemam nikakvu iluziju da bi Zvezda dogodine mogla da stigne na završni turnir, ali i 30 utakmica, 15 garantovanih u Beogradu, znače 15 košarkaških predstava koje se iščekuju sa nestrpljenjem i o kojima se priča danima pre i posle.

Osim malog pada početkom druge četvrtine kada je Budućnost serijom od 10-0 izjednačila na 21-21, Zvezda nije imala većih problema u meču u kome je presudio suvi kvalitet. Kad se saberu malo bolji procenat šuta, malo bolji skok, više asistencija (16-10), manje izgubljenih lopti (samo 8, prema 14 Budućnosti) a više osvojenih (6-3) eto zbira koji nas dovodi do ubedljiva 23 poena razlike na kraju. Da ne zaboravim da pohvalim i RTS koji je našao način da kao javni servis zadovolji interes i interesovanje (sportske) javnosti i prenosi polufinalnu seriju plejofa, makar samo iz Beograda. Nadam se da će finale biti kompletno na “državnom” ekranu.

Sa jednom brigom manje Zvezda u Istanbul treba da ode rasterećena. Darušafaka će biti pod većim pritiskom jer MORA da pobedi. Zvezda ne mora, ali može. Treba mnogo toga da se složi, misija je apsolutno moguća ali da bi se i ostvarila svi će morati da daju maksimum, ili da budu blizu njega. Ako se, daleko bilo, desi da Zvezda izgubi, biće nam žao, kao kad med stigne samo do usana, ali niko neće imati pravo da se ljuti, bude razočaran ili kritikuje. Zvezda je već prevazišla sva očekivanja, ako uđe među 8 poslednjih biće to podvig za istoriju kluba i naše košarke. Do petka se nadamo, od petka analiziramo šta je bilo, kako je bilo i kako je moglo da bude, ali šta god da se desi ono najvažnije tek predstoji.

Treba osvojiti Jadransku ligu!

Photo: ABA