Ko je oklevetao Sašu Đorđevića?

 

Koliko je tačna ona Krležina misao da na ovim našim balkanskim prostorima ljudska glupost poprima kosmičke dimenzije, potvrdilo se poslednjih dana. I to na “slučaju” Saše Đorđevića, selektora naše košarkaške reprezentacije. Naravno, na izmišljenom slučaju, ali ipak se dogodilo, pa ne smemo zažmuriti pred tim.

Povod je krajnje banalan: Đorđević je skratio spisak od 16 reprezentativaca, koji se pripremaju za Evropsko prvenstvo, i sa njega precrtao Marka Kešelja i Luku Mitrovića. Pritom je dao izjavu da su nijanse odlučivale, kako mu je žao momaka koji su sjajno radili, da oni ostaju članovi ovog tima… Ukratko, sve ono što se u takvim prilikama i inače govori. Ali, ovde nije reč o tome.

Odmah su se na brojnim društvenim mrežama pojavili komentari, a većina je pljuvački raspoložena prema selektoru. “Grobarska p…a”, “G…o grobarsko” – ovo spada među blaže uvrede kojima su takozvani Zvezdini navijači častili Đorđevića. U nečijim bolesnim mozgovima on je poistovećen sa Partizanom, a njegove odluke kao selektora gledaju se isključivo kroz prizmu koliko je blagonaklon prema svom nekadašnjem klubu, odnosno koliko “ukopava” najljućeg rivala.

E, pa ne može tako! Ne dozvoljavam da se na ovaj način pljuje Saša Đorđević! I neću sad da nabrajam šta je sve on učinio za ovu Srbiju, reći ću samo da po mom mišljenju postoje samo dva čoveka koji moraju imati kredit kod svih građana ove države za sve što čine, zato jer dosad nisu napravili nijednu grešku. Njihova imena su Novak Đoković i Saša Đorđević. Kad se utvrdi da su negde pogrešili – onda ćemo ih i kritikovati, a dotle neka ćute svi zli duhovi koji se leče od bolesti koja im je preneta tako što pronalaze uljeza tamo gde ga nema. Slično su radili takozvane patriote devedesetih, prozivali su “izdajnike”, pa se posle tih prozivki često nađe neko dovoljno naivan da poveruje u sve što pročita, i dovoljno lud da ode i zvoni na vrata nekom od prozvanih, i saspe mu rafal – uvreda ili olova, bilo je i jednog i drugog. Zar smo se vratili u te godine, zar treba da strepimo za bezbednost Saše Đorđevića samo zato jer je sa svog spiska precrtao kapitena Crvene zvezde?

Sve verujem da se ipak radi o frustriranim i napaljenim klincima koji na društvenim mrežama pišu prvo što im padne na pamet. Mada me iskustvo uči da treba biti oprezan, jer sam često u prošlosti, u raznim prilikama, mislio da se radi o frustriranim i napaljenim glavama, pa sam vrlo brzo shvatio da je reč o nečem mnogo ozbiljnijem.

Saša Đorđević, koji i kao igrač i kao trener zaslužuje da uživa bezrezervno poverenje (sve dok ga ne prokocka), sigurno najbolje zna koga treba da vodi na Eurobasket, a koga ne. On sa tim momcima radi nedeljama, a prati ih celu godinu, i verujem da mu nije na kraj pameti da ih deli na one iz Zvezde i na one iz Partizana. I da se, ne daj bože, iživljava nad crveno-belima a forsira igrače iz svog nekadašnjeg kluba. Priča da je namerno precrtao Luku Mitrovića kao prekobrojnog neodoljivo me podseća na onu od pre godinu i po dana (verovatno iz iste kuhinje), kad se pričalo da je Željko Obradović namerno pustio da njegov Fenerbahče izgubi od Partizana u Istanbulu.

Ko ima strpljenja da čuje činjenice, shvatiće da je Mitrović zaista prekobrojan u ovoj reprezentaciji. On igra na poziciji četvorke, gde su objektivno ispred njega Nemanja Bjelica i Zoran Erceg. Ako nekome to išta može značiti, po zvaničnoj statistici Evrolige Bjelica je u sezoni 2014-15 na trećem mestu po proseku indeks poena, Erceg je 25. a Mitrović 62. Sva trojica su imala i boljih, i slabijih utakmica, ali ovo je prosek posle dvadeset i pet mečeva i sasvim je dovoljan kao uzorak učinka u celoj sezoni. Začudo, posle objavljivanja ove statistike niko se nije setio da napiše kako Evroliga mrzi kapitena Crvene zvezde.

Mitrović je nesumnjivo budućnost naše košarke, on je osam godina mlađi od Ercega i njemu svakako pripada mesto u reprezentaciji u godinama koje dolaze. Naravno, ako bude napredovao koliko se od njega očekuje, jer u svojoj igri ima mnogo onih mladalačkih, što bi Amerikanci rekli “ups and downs”, pozitivnih i negativnih pikova. Imao ih je ne samo u Evroligi, nego i u ABA ligi, gde je po proseku indeksa uspešnosti na kraju prvenstva zauzeo 22. mesto. Ispred njega su, između ostalih, Milan Mačvan i Nikola Milutinov, pa opet niko nije optužio Romana Lisca i rukovodstvo Sidra da imaju nešto protiv Crvene zvezde. Sašu Đorđevića su optužili.

Mislim da bi najnormalnije bilo da se sam Luka Mitrović javi, i kaže da li ga je selektor eliminisao zato jer igra u Crvenoj zvezdi, ili misli da je razlog druge prirode. On to verovatno neće uraditi, ali će time, ni kriv ni dužan, dati “municiju” ludacima koji pucaju po Saši Đorđeviću da to i dalje čine. Zasad su to verbalni rafali, ali ima ovde dovoljno ludaka da bukvalno shvate jednu drugu Krležinu misao (opet ja o njemu, optužiće me za izdaju) da puška koja u prvom činu visi na zidu u četvrtom mora da opali.

 

Photo: MN press