Koš magazin na licu mesta: kreće NCAA ludilo!

 

Imamo novog saradnika,Vladica Vukomanović živi u Americi i ekspert je za univerzitetsku košarku. Narednih meseci pratiće ovo uzbudljivo takmičenje i redovno nas izveštavati

 

U petak, 13. novembra, počinje verovatno najmasovnije košarkaško takmičenje na planeti.  Reč je o NCAA ligi, ili koledž košarci kako je mnogi nazivaju. Ova u neku ruku druga liga Amerike obuhvata neverovatnih 350 univerziteta rasprostranjenih širom SAD. Zbog ovolike masovnosti sistem takmičenja je dosta komplikovan, i za evropske prilike pomalo čudan, pa ću pokušati da ga  pojednostavnim za naše čitaoce.
Tih 350 univerziteta, što većih a što manjih, su raspoređeni u 32 konferencije, ili lige. Uglavnom geografski, jer se mora imati na umu da su SAD slične veličine kao ceo evropski kontinent.  Na svakom univerzitetu igrači igraju za stipendiju u vidu plaćene školarine, smeštaja, ishrane i svake druge potrebe – osim keša. Svi imaju pravo nastupa četiri sezone, plus jednu dodatnu godinu kako bi priveli studije kraju, ili ako su izgubili jednu sezonu zbog povrede. Inače, svaki koledž pažljivo prati igrače srednjoškolskog uzrasta, a borba  koledža da dovedu najbolje igrače traje mesecima, nekad čak i godinama. Tema ko će na koji univerzitet da se upiše često je udarna u brojnim lokalnim medijima, a koledži koriste razne metode da se privuku srednjoškolske zvezde.
Prvi zvanični trening univerzitetski timovi mogu da održe 15. oktobra u ponoć, a kao i od mnogih drugih stvari u SAD, i oko ovoga se napravi spektakl uz direktan TV prenos, a tu su obično takmičenja u zakucavanju i slično.  Otvaranje nove sezone i prve zvanične utakmice su zakazane za 13. novembar, uz spektakularno otvaranje.
Kao što sam već naveo, ekipe su podeljene po konferencijama ili ligama koje broje od 10 do 16 timova, uglavnom u geografskoj blizini. Ekipe obično ostaju u istim ligama decenijama, tako da je rivalstvo među njima ogromno.
Od 350 univerzitetskih ekipa njih stotinak se smatra high-majors, ili najjačim, i podeljeni su u 9 jakih konferencija/liga (Big 10, ACC, PAC12, BIG 12 itd.). Ove lige dobijaju najviše medijske pažnje uz ogroman broj TV prenosa, a mnoge od njih imaju čak i svoje TV kanale gde se prenose apsolutno sve utakmice. Tako da skoro svako veče, naravno i celog vikenda, nekoliko TV kanala neprestano prenosi njihove utakmice.
Ostale ekipe, takozvane mid-majors (srednje) i low-majors (manje) su takođe podeljene po konferencijama, gde igraju sa njima sličnim koledžima uz, naravno, mnogo manju ili skoro nikakvu medijsku pažnju. Mada se često desi da neka ekipa upravo iz ovakvih liga na kraju sezone iznenadi i napravi veliki rezultat, pa čak stigne i do fajnal foura!

Na startu sezone, dakle od sredine novembra pa do kraja meseca, najbolji timovi (high-majors) igraju protiv slabijih ekipa da bi se uigrali i upisali nekoliko “sigurnih” pobeda. Često se dogodi da se na takvim utakmicama veliki okliznu, a to odjekne u medijima i odmah krenu žestoke kritike. Krajem novembra, i ceo decembar, igra se veliki broj jakih turnira, uglavnom na atraktivnim lokacijama (Las Vegas, Los Anđeles, Njujork, Bahami, Havaji…) uz prisustvo brojnih TV ekipa kao i velikog broja NBA skauta.
Posle nove godine počinje takozvana konferencijska liga (conference play), gde timovi uglavnom igraju protiv ekipa iz svoje lige po dvokružnom sistemu. Ipak skoro svi timovi u ovom periodu odigraju i par utakmica van svoje konferencije -da bi se što bolje pripremili za Martovsko ludilo na kraju sezone. Na primer, klasični derbi Kentaki-UCLA.

ncaa 2

Po završetku svake lige organizuje se turnir gde svi učesnici igraju na ispadanje. Znači prvi protiv zadnjeg (1-12, 2-11, 3-10). Samo prvak takvog turnira stiče pravo učešća na završnom NCAA turniru. Na primer, ekipi koja je osvojila titulu u regularnom delu sezone, a nije kasnije to potvrdila osvajanjem prvog mesta na turniru, ostaje da se nada da je uradila dovoljno tokom sezone da zasluži poziv specijalne NCAA komisije.
Po završetku svih liga-turnira cela košarkaška Amerika se fokusira na takozvani Selection Sunday (Nedelja izabira), gde NCAA komisija odabere 64 najbolja tima i održi žreb za završni NCAA turnir, odnosno plejof celog koledž šampionata. Na taj turnir 32 šampiona liga-turnira ide automatski, a ostalih 32 tima se izabere po zasluzi i na osnovu mišljenja komisije. A ona procenjuje skor ekipe, ali i težinu protivnika, pobede u gostima i na neutralnim terenima, naravno i težinu lige u kojoj timovi igraju.
Par dana kasnije, sredinom marta počinje NCAA Tournament, poznat i kao Martovsko ludilo, gde se igra na ispadanje. One 64 ekipe formiraju kostur, sličan onom na teniskim turnirima, koji na kraju daje četiri finalista. Komitet veoma pažljivo rasporedi ekipe po snazi, odnosno uvek igraju jači sa slabijima. Utakmice se igraju po ceo dan, uz ogromnu medijsku pompu. Što je najinteresantnije, svake godine neke odlične ekipe, čak i najbolje tokom sezone, ispadnu od neke prosečne koja je jedva izborila plasman na turnir. To je otprilike kao na primer kad bi CSKA u prvoj rundi plejofa ispao od Cedevite! S tim što se u NCAA igra po jedna utakmica, na ispadanje.
Tokom sledeće tri nedelje, od sredine marta do početka aprila, igra se to Martovsko ludilo, a Fajnal four koji sledi je tek neverovatan spektakl. Konačno, sve se završi prvog ponedeljka u aprilu u velikom finalu, a tog dana čak i NBA liga nema ni jednu zakazanu utakmicu u znak poštovanja prema univerzitetskom finalu.
Iako su igrači pravi amateri, ogroman novac se vrti u NCAA košarci. Samo da podsetim da je pre nekoliko sezona kanal CBS platio milijardu dolara za prava prenosa u trajanju od deset godina! Skoro sve utakmice regularne sezone se prenose, i TV prava od toga donose ogroman novac. Dvorane svih većih univerziteta su ogromne, 10.000-20.000 sedišta, i često su rasprodate! Cene karata su od 20 dolara za lošija mesta. Kad se tome doda i novac zarađen od parkinga ispred dvorana (najmanje deset dolara po kolima), hrane i pića na utakmicama i raznih navijačkih rekvizita, čoveku počne da se vrti u glavi. Sve je prvoklasno organizovano, sve se zna i po nekoliko sezona unapred.  Ekipe putuju često i svojim avionima širom SAD, i odsedaju u prvoklasnim hotelima, uz odličnu medicinsku negu.
U sledećem blogu ću predstaviti najbolje ekipe, igrače i trenere u ovogodišnjoj NCAA, a takođe i upoznati čitaoce sa igračima iz Srbije i Evrope, koji veoma uspešno nastupaju u univerzitetskim ligama.