Kup šampiona

fiba 2fiba 1

Nije neka okrugla godišnjica, ali zbog mlađih čitalaca nije na odmet podsetiti kako je nastao Kup šampiona u košarci, ono što je danas Evroliga. U FIBA nikada nisu krili da su kopirali ideju iz fudbala, UEFA je 1955. osnovala fudbalski Kup šampiona a naš Partizan je, zajedno sa Sportingom iz Lisabona, bio protagonist prve utakmice u istoriji tog takmičenja. Odigrana je 4.septembra 1955, bilo je 3-3, a Miloš Milutinović je bio dvostruki strelac.

Košarkaši su ideju o sopstvenom takmičenju prvaka prvi put čuli u proleće 1957. kada je tadašnji generalni sekretar  FIBA Vilijam Džons na godišnjoj konferenciji u Budimpešti izneo projekt koji je tokom šampionata Evrope 1957. u junu u Sofiji razrađen.  Formirana je “Komisija za međunarodne događaje” na čelu sa Špancem Rajmundom Saportom, a članovi su bili Nikolaj Semaško (SSSR), Borislav Stanković (Jugoslavija), Miroslav Križ (Čehoslovačka) i Robert Bisnel (Francuska). Iste godine, 13. i 14. decembra, u malom zapadnonemačkom gradu Gautingu čelnici FIBA su sa zadovoljstvom konstatovali da je ideja naišla na odličan prijem. Za prvo izdanje Kupa šampiona prijavila su se 23 tima! Pehar je, kao i u za fudbalski Kup šampiona, dao pariski sportski dnevnik “Lekip”.

Prvi meč između  belgijskog Rozal IV i luksemburškog tima Etzela odigran je 22.februara 1958. Belgijanci su pobedili 82-43, u revanšu sa 63-36. U istoriju su ušli još i ovi timovi:

Jonction BC (Ženeva), BK Slovan Orbis (Prag), Union Babenberg (Beč), Honved SE (Budimpešta), The Wolves (Amsterdam), BK Akademik (Sofija), CJS Aleppo (Alep, Sirija), ASK Olimpija (Ljubljana), Fenerbahče SK (Istambul), Panellinios GS (Atina), CCA Bucarest (Rumunija), Basket Villeurbanne (Francuska), ASK (Riga, SSSR), HSG Wissenschshaft HU (Berlin, Nemaćka DR), Pantterit (Helsinki), CWKS Legia (Varšava), Simenthal Olimpia (Milano), Maccabi (Tel Aviv), FC Barreirense (Barreiro, Portugal) i Real Madrid .

U prvom izdanju odigrano je 39 utakmica, mečeve je posmatralo 125.000 gledalaca, 3.200 po meču, a prvi šampion postao je sovjetski tim ASK Riga sa trenerom Aleksandrom Gomeljskim. ASK je u finalu bio bolji od bugarskog Akademika (86-81 u Rigi, 84-71 u Sofiji)  ali je zanimljivo da je polufinale prošao bez borbe jer Real Madrid nije dobio dozvolu generala Franka da igra sa timom iz komunističke zemlje….

fiba 3 fiba 4

Ilustracije su iz zvaničnog biltena FIBA iz 1958. godine.