Lagani sirtaki i oda moćnim Srbima

Nikakve neizvesnosti nije bilo u premijernoj utakmici Grka protiv Makedonije u Zagrebu.

Razlika od 20 poena nikako ne pokazuje pravi odnos snaga, jer da je trebalo moglo je i 35 da bude.

Takav se utisak stiče posle odgledanih 40 minuta na startu grupe C u Hrvatskoj.

Petorka, solidno uklopljena tokom pripremnih mečeva – Kalates, Spanulis, Atentokumbo, Printezis i Kufos – nijednog trenutka nije ubacivala ni u četvrtu brzinu, a rezultat je posle prvog perioda bio 23-16. Delovalo je kao da Makedonci ne mogu ništa da odbrane, a da u napadu samo slučajno mogu da pogode. Nije bila potrebna lupa da bi se osetila superiornost Grka. Tih 7 poena je više stvar nonšalantnog odnosa momaka u plavim dresovima. Nema tog trenera koji će uspeti da uozbilji ekipu, kada momci shvate da kad god je potrebno mogu da „zgaze“ suparnika. Kacikaris se kandidovao da bude prvi kome će to poći za rukom, ali su ga igrači nekako čudno gledali uvek kada bi skočio sa klupe i prozvao ozbiljnost. Da su pogledi titlovani, čitalo bi se: „Alo, šta se pališ? Sve je ovde jasno!“

Ništa se ozbiljnije nije menjalo ni u nastavku. U drugoj četvrtini (38-31), u četvrtoj (59-50), Helada je održavala komotnu razliku, a čim bi se Makedonci približili, Kalates ili Atentokumbo bi „izmislili“ neku asisteniciju ili skok baš kada treba, a Printezis, onim svojim isčašenim šutem, trpao koš severnih komšija.

Završni deo je bila čista demonstracija moći. Brzo, tečno, čvrsto i ubedljivo u odbrani, dovoljno kreativno u napadu… tek da se najave dometi i malo uplaše budući protivnici.

Najviše vremena na parketu je proveo Atentokumbo (26 minuta), a za njim Kufos (25), Printezis (25), Kalates (25) i Vasilis Megas Spanulis(22). To je ta osovina, uz dodatak Slukasa, Papanikolaua i Burusisa, koja bi mogla Grke prilično visoko da lansira.

Neprikosnoveni gazda grčkog tima Megas Spanulis nije mnogo forsirao, kada se uverio da ove noći ne treba animirati senzore za specijalne situacije. Odsustvo adrenilina je konstatovano u statistici.

Pokušao je 4 puta za 3 poena, pogodio jednom, tri puta za 2, jednom bio uspešan. Vrlo skromnih 28 odsto, pa da nije bilo 5 asistencija i 5/6 slobodnih bacanja, utisak bi bio da je bio odsutan sa ove predstave. Ali, poznato je da Megas igra onda kada se ostalima srce preseli u pete, lopta postane užarena, pa se pogledom traži Vasilis da već nešto izmisli.

Najefikasniji su bili Jorgos Printezis (18) i Janis Burusis (16).

Svi grčki sportski sajtovi konstatuju da su „Srbi skrajnuli furiju na rezervni kolosek“.

Upečatljiv naslov „Veliki Bjelica i Saša Pobednik“ uglavnom opisuje raspoloženje. Naravno, ne propušta se prilika da se stvar malo „pogrči“ pa se obavezno umeće da je Sasa Đorđevic, trener Panatinaikosa, održao lekciju svom bivšem treneru.

U istom svetlu se posmatra i učinak Raduljice i Kuzmića, koji su „vodili divovski rat sa Gasolom i Rejesom“, ali se prave ode ispisuju o „ fantastičnom Bjelici“.

„Mozak, srce, snaga… sve to u jednom jedinom Bjelici“! Momak je ukrao premijerni šou i podigao rampu za Skariolovu četu.

Sa neskrivenim poštovanjem se zaključuje da Đorđević nije „pucao iz prazne puške“, da je „razgolitio grudi, spreman da primi udarce, kada je pričao da će pobediti Špance i da mu je cilj evropsko zlato. Jednu od najtežih prepreka je preživeo, a kako igraju Srbi, nikoga neka ne čudi ako stignu tamo gde se selektor zaputio“!