Letonija: Kako zameniti Bertansa?

 

Ma koliko to neupućenima izgledalo čudno, košarku u Letoniju nisu ni “izmislili”, a ni preneli pelcer braća Bertans. Ova zemlja, verovali ili ne, ima jednu zlatnu medalju sa evropskih šampionata. Trijumfovala je 1935. na prvom Evropskom prvenstvu, održanom u Švajcarskoj. U finalnoj utakmici u Ženevi Letonci su pobedili Španiju.

Četiri godine kasnije osvojili su i bronzanu medalju, ali događaji koji su sledili nisu bili nimalo povoljni za njih. Letonci ne samo da su izgubili primat u evropskoj košarci, nego su izgubili i državu i postali deo SSSR-a. Kao samostalna reprezentacija pojavili su se ponovo tek na Evropskom prvenstvu 1993, a 2013. na Eurobasketu u Sloveniji  zauzeli su 11. mesto. Nadaju se da će na predstojećem Prvenstvu Evrope biti mnogo bolji, tim pre jer su domaćini kvalifikacione grupe D u Rigi. Pored njih, tu su još Litvanija, Estonija, Ukrajina, Belgija i Češka.

Ambicije Letonije imale bi mnogo jaču podlogu da se zimus nije teško povredio poznatiji od braće Bertans, bivši član Partizana Davis. Na to se nadovezao i otkaz selektoru Ajnarsu Bagackisu od strane jednog od najvećih evropskih talenata Kristapsa Porzingisa. Ovaj dvadesetogodišnjak visok 216 centimetara na nedavnom NBA draftu izabran je kao 4. pik od strane Njujork Niksa. Prozingis je rešio da se što bolje pripremi za start u NBA ligi, a Bagackis sad mora pronaći alternativu na poziciji centra.

“Verujem da će Porzingis u budućnosti imati mnogo prilika da dokaže svoju privrženost dresu Letonije, a ove godine moraćemo da se okrenemo drugim igračima”, razočarano je rekao selektor Bagackis, koji predvodi Letoniju na trećem uzastopnom kontinentalnom šampionatu.

Inače, izbor mladog centra na četvrtoj poziciji drafta dočekan je u Letoniji sa euforičnim oduševljenjem. Unapred mu je sve oprošteno, pa i neigranje za reprezentaciju. Selektor čak ima razumevanja za situaciju: “Klub ima sasvim legitiman interes da što bolje pripremi mladog igrača za debi u najjačoj ligi sveta, i imaju svoj plan kako da to učine. Prvenstvo Evrope se ne uklapa u te planove Njujork Niksa”, kaže Bagackis.

U odsustvu i drugog asa, Davisa Bertansa koji je iskidao ligamente kolena igrajući za špansku Laboral kuću, sve nade se polažu u njegovog tri godine starijeg brata Dairisa. Kao i Davis, i Dairis je draftovan od strane San Antonija, i ostavio je odličan utisak u dresu Sparsa u Letnjoj ligi.

Selektor Bagackis mnogo očekuje i od 22-godišnjeg debitanta u reprezentaciji Ojarsa Silinsa, člana italijanske Ređo Emilije. On je bio ključni igrač U20 reprezentacije Letonije koja je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2014.

Treba obratiti pažnju i na Janisa Timu (23, 201), nisko krilo VEF Rige, koji je prošle godine u kvalifikacijama imao veliku minutažu, i bio treći strelac reprezentacije, kao i na Kasparsa Berzinsa koji igra u Rusiji.

Evo kandidata na koje računa Ajnars Bagackis:

Dairis Bertans (192, 25, Bilbao – Španija), Kaspars Berzins (211, 30, Crvena Krila – Rusija), Janis Blums (191, 33, Panatinaikos – Grčka), Rolands Frajmanis (210, 27, Uniks – Rusija), Ingus Jakovis (186, 22, VEF Riga), Haralds Karlis (195, 24, Univerzitet Sitn Hol – SAD), Martins Laksa (200, 25, Jurmala), Martins Majers (208, 24, Ventspils), Mareks Mejeris (207, 24, VEF Riga), Zanis Pajners (204, 25, Ventspils), Davis Rozitis (211, 24, Valmijera), Andrejs Selakovs (207, 27, Jekabpils), Ojars Silins (204, 22, Ređo Emilija – Italija), Janis Strelnieks (191, 26, Brose Baskets – Nemačka), Janis Tima (201, 23, VEF Riga), Kaspars Vecvagars (193, 22, Žalgiris – Litvanija), Ričmondas Vilde (206, 1990, Univerzitet Hjuston – SAD)

 

Photo: FIBA Europe