Makedonija: Izgubljene generacije

Na naše veliko zadovoljstvo možemo da predstavimo još jedno autorsko pojačanje na sajtu Koš magazin: danas se prvi put javlja poznati skopski novinar Boban Radulović sa analizom trenutnog stanja u makedonskoj košarkaškoj ligi. Naša početna želja da portal ima regionalni karakter polako se ostvaruje, o čemu svedoče i e-mailovi koje primamo iz celog regiona. Ubuduće ćemo nastojati da imamo još više tekstova iz država koje su nekad činile Jugoslaviju i njenu veliku košarku.

Očekujemo nove tekstove i nove saradnike.

 

Svaka objektivna analiza aktuelnog trenutka u makedonskoj klupskoj i reprezentativnoj košarci lako će pokazati da je, bojim se i definitvno, uništena baza, ono što je trebalo da bude temelj za budući razvoj košarke u ovoj državi. A najgore je kad nema perpsektive. Opšti utisak je da već godinama unazad  nedostaje sistematiski stručni rad u omladinskim kategorijama. Umesto na stručnoj osnovi, principi rada u klubovima  postavljeni su na komercijalnoj, što kao rezultat daje poražavajuće brojke.

Ako  uzmemo primer  iz sezone 2014-15, videćemo da je samo osam – i brojkom 8 – od ukupno 28 igrača mlađih od 25 godinam imalo makar marginalnu ulogu u prvoligaškoj konkurenciji. Ni jedan od njih nije bio nosilac igre u svom klubu. Izuzeci su Goran Glavčev (Kožuv) i Stojan Gjuroski (Levski-Sofija), koji su bili deo standardne rotacije. Samo četiri košarkaša iz generacije rođenih između 1991. i 1996. igrali su u inostranim klubovima: Gjuroski i Gajdadžijev u Levskom iz Sofije, Kristijan Nikolov u Galatasaraju, Istanbul, i Andrej Magdevski u drugom timu Unikahe iz Malage.

Nedostaje (bar) 30 igrača

Ukupni broj aktivnih  mladih igrača, rođenih 1996. i posle, koji nastupaju u seniorskoj konkurenciji i koji su predmet ove analize, je 66. Za popunu rostera osam prvoligaških klubova, koliko je prijavljeno za ovu sezonu koja je startovala druge nedelje okobra, potrebno je najmanje 96. Nedostaje bar 30 košarkaša da bi se kompletirali sastavi svih klubova koji igraju u elitnom takmičenju koje se zove makedonska Prva Liga. I to  pod uslovom da svi aktivni igrači nastupaju u domaćem šampionatu. Ako znamo da šest igrača trenutno igra van granice države, čak 32 moraju da budu stranci ili da, eventualno, igrački pogon bude dopunjen momcima iz omladinskih kategorija.

Šest aktivnih igrača nastupa van  granica Makedonije (Vlado Ilijevski, Pero Antić, Gjorgji Čekovski, Vojdan Stojanovski, Predrag Samardžiski, Andrej Magdevski), a tu su još dvojica koji nemaju rešen status u matičnoj federaciji (MKF) – Kristijan Nikolov i Nenad Zivčević. Bar deset igrača, ili skoro ceo tim, u ovom trenutku nema angažman za sezonu. Ako se uradi presek i prosek starosti igračkog kadra, podaci su još frapantniji i poražavajući za one koji su radili, pre svega trenere, u našoj klupskoj košarci,

Matematika, uz neki procenat tolerancije u pokušaju da se pronađu sva imena i podaci, kaže da u ovom trenutku ima 29 aktivnih igrača uzrasta od 18 do 25 godina (dakle generacije rođene 1991. do 1996. godine). Onih do 30 godina, a to su igrači rođenido  1985. ima 18, a sa 30 i više godina, prema našim istraživanjima, upisano  je 19 košarkaša. Zabrinjavajuće je i to što je u međuvremenu Makedonija izgubila, ili je na dobrom putu da izgubi, jednu celu generaciju igrača. Više nigde, pa ni u onom dokumentu koji se zove Registracioni bilten Makedonske košarkaške federacije (MKF), ne stoji da imamo igrače rođene 1990. Podatak se graniči s  neverovatnim ako se zna da je to uzrast od 25 godina, najbolji za bavljenje sportom.

Iz generacija rodđene 1991. jedini pretstavnik  je onaj koji se vratio kući, član naše seniorske selekcije – Stojan Gjuroski. Od onih rođenih 1994. imamo Filipa Spaseva, igrača Strumice. Situacija je slična je i u generaciji igrača koji su rođeni 1985 godne, u njoj je samo još Jane Petrovski, koji je pre neki dan jedva stigao do “otvorenog ugovora” s ekipom Rabotničkog iz Skoplja. Generacija 1983. predstavlja Siniša Avramovski (bivši igrač OKK Beograda). Na kraju ove liste je Gjorgji Čekovski,  Deo je generacije igrača rođenih 1979, a najstariji među aktivnima (ako u međuvremenu pronađe neki klub), je Toni Simić, koje je rođen 1976. godine.

Stranci umesto mladih

Još jedan podatak  koji zvuči  neverovatno je broj stranaca koji su bili deo makedonskog šampionata u sezoni 2014/2015: preko 60 igrača iz inostranstva! Rekorder je šampion, ekipa MZT iz Skoplja. Tim iz skopskog naselja Aerodrom je doveo čak 13 košarkasa izvan granica Makedonije. Đevđelijski Kožuv je imao nešto manje – 9, isto kao i  Strumica, dok su po osmoricu stranaca imali  Kumanovo i Feni Industrija iz Kavadaraca. Sedam stranih igrača je bilo u ekipi Karpoš Sokoli iz Skoplja, četiri u Rabotničkom, a najmanje, po dva, su bila u timovima koji više nisu prvoligaši – Goce Delčev iz Štipa i skopski Vodnjanski Lisci.

Čini se da u tekućoj sezoni  ima  malog manje stranaca, jer se samo deo vodećih klubova popunio igračima koji dolaze van Makedonije. Branitelj trona, MZT Skoplje, je dogovorio saradnju s Đorđem Drenovcem, Markom Ljubičićem, Nemanjom Protićeem, Danilom Mijatovićem, Markom Bunićem i Markom Lukovićem. Kumanovo je na istoj, maksimalnoj cifri od šest dozvoljenih stranaca.Imaju pet Srba – Uroša Lukovića, Vukašina Mandića, Igora Bjelicu, Marka Njegovanovića i Uroša Petrovića, i jednog  Amerikanca, Majkla Lija Ingrama.

Toliko stranaca ima i ambiciozni klub koji se zove Karpoš Sokoli, a dolazi iz Skoplja. Deo njih dosta je poznat na ovim prostorima: Dušan Knežević, Filip Šepa, Marko Boltić, Aleksandar Petrović, zatim izraleski Rus Anton Kazarnovski, kao i poslednje pojačanje tima koji predvodi srpski strucnjak Siniša Matić, Amerikanac Glen Dendridž.

Četiri inostrana igrača su prisutna u ekipi koja se zove Feni Industrija. U klubu iz Kavadaraca trenutno nastupaju srpski internacionalci Miladin Peković, Vladimir Ivelja i Dragan Tubak, kao i Hrvat Karlo Vragović. Ekipa sa krajnjeg Juga, Kožuv, ovog leta je malo promenila politiku, pa se vise okrenula ka domaćim igračima. U ovom trenutku u timu iz Đevđelije igraju samo trojica, ali vrlo dobrih igrača. Predvodi ih preiskusni Ratko Varda, kome društvo prave Aleksej Nešović, ali i jedan Amerikanac, Brendon Pen. Stranih igrača ima i u ekipi iz Strumice, predvodi ih još jedan iskusni kosarkaš – Miko Golubović, a tu su i Miloš Andrejević i Mrđan Marković.

Stranaca ima i novajlija u eliti, drugi tim koji dolazi iz Đevđelije a zove se Best. Tamo su prisutni malo poznati Marko Marinković, kao i Amerikanac Tajron Heris. Zasad jedini klub koji se ne oslanja na strance  jeste najtrofejniji – Rabotnički. To i nije neko iznenađenje ako se zna da su u proteklom šampionatu, u kome su osvojili Kup Makedonije, skopski crveno-beli, najviše zbog  nedostatka para (kao i sada), koristili samo četvoricu stranaca.

Photo: ABA