Makedonija: Tajna smene Aleksandra Džikića

 

Velika prašina digla se u Skoplju samo 45 dana pre početka Eurobasketa. Trener koji je proveo Makedoniju kroz kvalifikacije, Aleksandar Džikić dobio je otkaz. Mnoge je iznenadila ta vest, kao i obrazloženje Košarkaške federacije te zemlje da je došlo prekida komunikacije između trenera i nove vladajuće garniture oličene u Petru Naumovskom (predsednik) i Zaretu Markovskom (direktor MKF). Umesto Džikića za trenera nacionalnog tima imenovan je Marijan Srbinovski.

Srpski tener nasledio je na tom mestu Aleša Pipana, i u kvalifikacijama za Eurobasket 2015 zauzeo sa reprezentacijom Makedonije drugo mesto u grupi, iza Belgije. Međutim, mnogo značajnije je da je iza sebe ostavio Belorusiju i Dansku. To očigledno nije bilo dovoljno da mu se ukaže prilika da vodi nacionalni tim na Prvenstvu Evrope, gde Makedonija u grupi D igra u Zagrebu sa ekipama Gruzije, Holandije, Grčke, Slovenije i Hrvatske.

Džikićev pomoćnik bio je sadašnji trener Marijan Sabinovski, Radi se o 41-godišnjem stručnjaku koji je dužnost prvog pomoćnika obavljao i kod Aleša Pipana 2013. Srbinovski je završio igračku karijeru u Rabotničkom 2007, i odmah preuzeo treniranje tima Kožuv iz Đevđelije. Malo potom prelazi u prestonicu gde trenira Torus. Inače, kao igrač promenio je mnogo klubova, između ostalih bio je u Virtusu iz Bolonje, Olimpiji iz Milana i u Limožu, a najdublji trag ostavio je u švajcarskom Luganu, gde je sa tamošnjim Tajgersima osvojio tri titule prvaka.

– Verujemo u Srbinovskog – rekao je Zare Markovski.

Biće mu potrebno i više nego poverenje Saveza, jer Makedonija je u teškoj grupi i, realno, teško može ponoviti istorijski uspeh iz 2011. kad su osvojili 4. mesto na Prvenstvu Evrope. Pripreme počinju 6. avgusta u Ohridu, a prve dve trening utakmice zakazali su protiv Ukrajine i Izraela. Sledi meč u Đevđeliji gde će Makedoniji protivnik biti Venecuela.

Ekipa je sastavljena uglavnom od veterana (Pero Antić, Ilijevski, Čekovski, Samardžiski, kojima će biti pridotat jedan stranac – ili bek Lester Bo Mekejleb, ili visoko krilo Ričard Hendriks. I jedan i drugi su vanserijski igrači kad su u punom treningu, ali ne treba zaboraviti da je ovo vansezonska aktivnost kad naturalizovani igrači uglavnom dolaze nespremni sa namerom da “odrade tezgu”.

Na pripreme u Ohrid pozvani su sledeći igrači:

Vlado Ilijevski (Cibona), Andrej Magdevski (Rinkon, Španija), Lester Bo Mekejleb (Bajern, Nemačka), Aleksandar Kostoski (Kumanovo), Dimitar Karadžovski (Kumanovo), Dimitar Mirakovski (Rabotnički), Vojdan Stojanovski (Andora, Španija), Damjan Stojanovski (MZT), Marko Simonovski (MZT), Darko Sokolov (Rabotnički), Ivica Dimčevski (Rabotnički), Vladimir Brckov (Kožuv), Bojan Trajkovski (Priština), Stojan Đuroski (Levski, Bugarska), Đorđi Čekovski (Rabotnički), Kiril Nikolovski (MZT), Pero Antić (Fenerbahče), Bojan Krstevski (Kavala, Grčka), Predrag Samardžiski (MZT), Ričard Hendriks (Unikaha, Španija), Marjan Janeski (Kumanovo), Ljubomir Mladenovski (MZT), Nenad Dimitrijević (Huventud, Španija) i Andrej Maslinko (Stela Azura, Italija).

Photo: FIBA Europe