Marš sa peharom

 

Prošle nedelje počeo sam na sajtu Evrolige (www.euroleague.net/voices)  novu seriju. Posle 100 portreta velikih igrača iz prošlosti, objavljenih poslednjih godina, ove sezone pisaću o velikim trenerima. Kriterijumi su evro-kupovi, pre svega Kup šampiona/Evroliga, nacionalne reprezentacije i nacionalna takmičenja.

Seriju sam otvorio biografijom Aleksandra Gomeljskog, trofejnog sovjetskog/ruskog trenera koji je 19 puta bio prvak SSSR (tri puta sa ASK Riga i 16 puta sa CSKA), 6 puta prvak Evrope sa selekcijom SSSR, ukupno 19 medalja sa svetskih prvenstava, olimpijada i evropskih šampionata, klupski prvak Evrope 3 puta sa ASK Riga i jednom sa CSKA (mada nije sedeo na klupi u finalu 1971)…

Gomeljski je bio igrač u Lenjingradu gde je završio vojni fakultet fizičke kulture i postao trener. Prvo je radio u ženskom klubu Spartak, posle je, kao oficir, poslat u Letoniju. U Rigi je sredinom 50-tih godina prošlog veka počeo stvaranje velikog vojnog tima ASK Riga koji je uzeo tri prva Kupa šampiona, 1958,1959. i 1960. Ova slika je “marš pobednika” na čelu sa oficirom/trenerom a pehar je u rukama kapitena Valdmanisa.