NBA: Konačno – reklama na dresu

 

U NBA se, i uopšte američkom profesionalnom sportu, vrte ogromne pare, ali neka pravila se poštuju bez obzira što se gubi novac. Recimo, u sve četitri najjače lige, NFL (američki fudbalaI), MLB (bejzbol), NHL (hokej)  i NBA nema reklama na dresovima ekipa, mada NFL ima diskretan logo „Najkija“. ! Nikakvi sponsori, iako bi ih bilo lako naći s obzirom na gledanost takmičenja u ovim ligama, ne uspevaju da se probiju da opreme klubova.

Ali, pošto sve ima prvi put od sezone 2017/18 Filadelfija će, kao neka vrsta “finansijskog zamorčeta”, prilično stidljivo, u levom gornjem uglu prednje strane dresa poneti reklamu “StubHub”, firme koja pripada eBayu i uglavnom se bavi prodajom ulaznica. Nema preciznih podataka o visini ugvovora, ali američki mediji nagađaju da je reč o tri miliona dolara po sezoni.Očekuje se da uskoro i drugi klubovi slede prime Sikersa, a oni bolji mogli bi da dobiju i 6 miliona po sezoni.

– Veoma smo zadovoljni što je NBA prva među profesionalnim ligama koja je napravila ovaj korak. Mislim da je ovo važan momenat koji u budućnosti može mnogo da pomogne klubovima. Ponosni smo što ćemo biti prvi klub sa reklamom na dresu – rekao je Skot O’Nil, generalni direktror Filadelfije.

NBA se prva otvara za reklamu, prvo je dozvolila na opremi za trening i sada i na zvaničnim dresovima, ali još uvek postoje mnoga ograničenja. Logo firme koja se reklamira ne sme da bude veći od 6,3×6,3 cm a o reklamiranju alkohola, duvana i igara na sreću i dalje nema govora. Takođe su zabranjene reklame sa političkim porukama, na dresove ne mogu ni mediji kao ni konkurenti firmi Najki čiji logo mora da ide na suprotnu stranu od eventualne reklame sponzora.

fila 2

Zanimljivo je da prihodi od reklame na dresu neće u celosti ići klubu, njemu će pripasti samo 25% sume. Isto toliko ići će u jedan fond, a 50%  u kasu NBA, odnosno u takozvani BRI (Basketball Related Income) što je u direktnoj vezi sa primanjima igrača.

Kad reklama stigne na dresove i ostalih klubova, kalkulacija kaže da će liga zarađivati između 120 i 180 miliona dolara godišnje. Zanimljivo je da će se dresovi u oficijelnim “šopovima” NBA prodavati bez logotipa firme, ali je klubovima ostavljeno pravo da,ako žele, u svojim prodavnicama prodaju majice sa logom sponzora.

fila 3

– Tražimo nova ulaganja za ekipe i igrače. Verujemo da će na ovaj način imidž NBA lige imati još veću promociju širom sveta. Uvek smo spremni za novosti koje mogu da podignu našu konkuretnost na globalnom tržištu -rekao je Adam Silver, komesar NBA. Eksperimentalno, reklama je još 2009. stigla u WNBA a sada je pred vratima muške lige, sa odobrenjem direktorijuma NBA

Van NBA, FC Barselona je do pre nekoliko godina odolevala izazovu reklame na dresu, ali je za “41,5 miliona razloga“ popustila pred ponudom Katar Ervejza.

Photo: NBA