NCAA: Evo kako dostići -14 u 70 sekundi!

Jedna od “referenci” za kategoriju “izgubljeno-dobijeno” od 1986. je polufinalna utakmica na Mundijalu u Madridu Jugoslavija-SSSR, kada je sovjetski tim sa 3 trojke u poslednjih 40-ak sekundi anulirao prednost “plavih” od 9 poena, iznudio produžetak i na kraju slavio.  Ono što se desilo 7. januara 2017. u “Wise Pies Areni” u Albukirku  u meču Nevada Volf Pek- Nju Meksiko Lobos, u okviru NCAA Mountain West Divizije, prevazilazi sećanje na Madrid mada se, po značaju, te dve utakmice ne mogu porediti. Za udžbenike košarke ostaće sačuvan video završnice meča u Albukirku, a tema budućih predavanja na stručnim seminarima biće kako izgubiti dobijeno, odnosno  dobiti izgubljeno. To što su momci iz Nevade gubili sa 25 razlike nije bitno, bilo je i većih preokreta u istoriji basketa, ali ovako ludih 70 sekundi se ne pamti.

Bilo je 90-76 za “Vukove” iz Nju Meksika kada su na minut i 10 selundi pre kraja promašili napad. Usledila je trojka domaćeg tima, semafor je pokazivao 64 sekunde do kraja. Gosti su iznudili dva slobodna bacanja, pogodili samo jedno a onda primili novu trojku na 50 sekundi pre kraja. To je 82-91, još uvek, na prvi pogled ali samo na prvi,  nedostižno. Posle još jednog pogođenog penala i još jedne primljene trojke to je već 85-92. Posle pogotka iz igre gosti su bili još bliži pobedi još jedna trojka za 88-94 vraća u život domaće. Na 18 sekundi pre kraja stižu na -3 (91-94), a posle još jedne greške protivnika 8 sekundi pre kraja stiglo je i izjednačenje 94-94! Bila je to 7. uzastopna trojka domaćeg tima za 1,49 sekundi, šesta za ciglo minut! Gosti nisu realizovali poslednji napad, morao je da se igra produžetak u kome su gostujući “Vukovi” opet bili pred pobedom (104-102) ali su 3 sekunde pre kraja primili – novu trojku, i izgubili 104-105. Kakav meč…

– Ovo je najveća pobeda u mojoj karijeri – rekao je Erik Muselman, trener Nevade.

– Teška lekcija za moje momke. Nikada nisam video ovakvu utakmicu. Borili smo se, ali nismo završili dobro – bio je komentar Krejga Nila, trenera Nju Meksika.

Junak meča bio je Džordan Kerolin sa 45 poena za 43 minuta. Iz igre je šutirao 17/29, trojke 5/8.

– Nikada ne znate šta će se dogoditi. Treba se boriti, pokušavati, nadati se. Pokazali smo timski duh – rekao je najbolji strelac Nevade, čije je kršteno ime, slučajno ili ne – Džordan. U ovom meču podsetio je na velikog Majkla.

Kod poraženih Tim Vilijams i Ilajdža Braun dali su po 26. Nevada je završila meč sa 15/32 (46,9%) u šutu za tri poena, daleko bolje od rivala (6/17 – 35,3%). Domaći tim je bolje skakako (47-39) ali Nevada je meč dobila zahvaljujući neverovatnoj seriji trojki u finišu meča. Procenat bi bio još bolji da Kameron Oliver nije promašio sva četiri pokušaja, ali je zato Markus Maršal pogodio 6 od 12 “bombi”.

Detalji sa ove lude utakmice mogu se videti ovde:

youtube.com/watch?v=d7pGTnUthkI