Nova senzacija NBA: „Godzingis“!

 

Niste čuli za ovog igrača? Naravno, niste ni mogli jer takav ne postoji. Naslov je mala igra reči, pozajmljena iz „Vol strit žurnala“  koji je pozvao čitaoce da Kristapsu Porzingisu, 20-godišnjem Letoncu koji je letos stigao u njujorške Nikse kao anonimus a za krato vreme postao ljubimac, daju neki „prigodan nadimak“. Navijači Njujorka, kao i većina Amerikanaca, teško bi na karti sveta „uboli“ Letoniju iz koje je nova NBA senzacija, a jednako teško im pada i  izgovor njegovog „komplikovanog“ imena i prezimena. Zato je postao „Godzingis“ ili, u najslobodnijem mogućem prevodu, neki „bogojević“ jer su prva tri slova – por – njegovog prezimena isto što i na engleskom „god“ što, dabome, na srpskom znači bog.

porzingis ospitalet

Tekst u El Mundo Deportivo o dolazećem talentu

Iako sam nekada, krajem 80-tih godina prošlog veka na ondašnjoj JRT bio jedan od pionira uvođenja NBA obrazovanja u naš školski (košarkaški) sistem, vremenom sam izgubio interesovanje za najjaču ligu sveta. Pogledam poneku utakmicu, još ređe pišem o NBA, ali ovo i nije tekst o ligi nego o jednom igraču koga sam prvi put gledao u Španiji kada je bio klinac koji obećava. Na tradicionalnom juniorskom turniru u Ospitaletu, koji se igra od 1980, igrala je 2013. i Sevilja. Pažnju je privukao plavokosi, mršavi dugajlija koji se tadašnjih 2,12 centimetara lako kretao i još lakše šutirao trojke, a u odbrani sa savršenim tajmingom lupao rampe protivnicima. Po završetku turnira u analizi 10 najboljih igrača koju sam radio za „Mundo deportivo“ redosled je bio sledeći: 1. Emir Sulejmanović (Olimpija), 2. Mario Hezonja (Barselona), 3. Hose Noges (Huventud), 4. Kristaps Porzingis (Sevilja), 5. Valter Lindson (Real Madrid), 6. Alverti Sans (Huventud), 7. Đerar Gomila (Huventud), 8. Mark Garsija (Barselona), 9. Milovan Drašković (Barselona), 10. Dragan Bender (Split). Za Porzingisa sam tada napisao:

 “Mlada verzija Dirka Novickog. Visok (2,12), mršav, polivalentan. Veliki trojkaš (13/27), manje precizan u šutu za dva poena (16/50), dobar skakač (8,4). Ima sve uslove da trijumfuje.”

Kao i u svakoj prognozi, bilo je pogodaka i promašaja. Hezonja i Porzingis su od ove sezone u NBA, Dragan Bender, sada u Makabiju, i dalje se  smatra  velikim evropskim talentom, neki od pomenutih talenata su se pogubili ili utopili u prosečnosti… Mark Garsija je prvi strelac Barse B sa 15,1 poenom, Sulejmanović je takođe u Barsi B, sa 13,3 poena i 9,2 skoka ove sezone potvrđuje da može puno ali u prvom timu nikako da dobije šansu, Sans i Noges su u prvom timu Huvbentuda, ostale sam izgubio iz vida…

Porzingis,Cajasol-Real,06.01.13

U dresu Sevilje protiv Reala 2013.

Porzingis je došao u Sevilju sa 15 godina kao zbuinjeni dugajlija, a posle pet godina otišao kao 4. sa ovogodišnjeg NBA drafta. U tih pet godina napredovao je mnogo, naučio mnogo, odigrao 76 utakmica u ACB ligi i ostvario prosek od 8,2 poena i 3,5 skokova za 17 minuta na parketu. Najviše poena dao je prošle sezone Manresi (19), najviše lopti (11) uhvatio je protiv Estudijantesa. Kada je letos odlazio, ostavio je navijačima veoma emotivno pismo uz duboku zahvalnost svima koji su mu tokom tih 5 godina u Sevilji pomogli u svemu. Čak i da „poraste“ do 2,21 i savlada anemiju koja ga je dugo mučila.Šansu u prvom timu Sevilje dao mu je Aito Garsija Reneses, čovek koji je u vatru ubacio mlade Paua Gasola, Huana Karlosa Navara, Rudija Fernandeza i Rikija Rubija. U aprilu 2015. bio je „rising star“ (dolazeća zvezda) Evro kupa. Talenat je nasledio od roditelja, oboje su igrali košarku.

Kada su Niksi na broju 4. prve runde drfta odabrali Porzingisa, navijači – frustrirani najgorom sezonom u istoriji kliuba (17-65) nimalo nisu bili oduševljeni. Niko nije verovao da 19-godišnji (rođen je 2.8.1995.) nepoznati Letonac sa teško izgovorljivim prezimenom može da pomogne klubu. Pokazalo se da je klupski skauting odradio pravi posao. Talenat se brzo pokazao, a kada je protiv Hjustona ubnacio 24 poena, uhvatio 14 lopti i postavio 7 blokada – bilo je jasno da su Niksi upecali biser. U tom dobu samo su Šekil O Nil,  Tim Dankan, Kevin Garnet, Lamar Odom i Pau Gasol  imali više od 20 poena, 10 skokova i 7 rampi.Sa 13,7 poena po meču, 9,1 skokom i 1,7 blokada Porzingis je trenutno drugi najbolji debitant, iza prvog sa avogodišnjeg drafta Karl-Entonija Taunsa (Minesota).

Porzingas i Silver copy

Na draftu sa komesarom NBA lige Adamom Silverom

Navijači su mu dali ime „Godzingis“, ali ga saigrač Kevin Serafin zove „inspektor Gadžet“  jer smatra da mladi Letonac ima isto toliko rešenja na terenu kao junak crtanih filmova. Porzingis već zauzima naslovne strane novina i magazina, navijači su zaboravili početne sumnje, u legendarnom Medison Skver Gardenu skandira se njegovo ime, ma kako zvučalo u američkom izgovoru. Za razliku od navijača koji se muče sa njegovim imenom i prezimenom, on odlično govori engleski što mu je omogućilo bržu adaptaciju.

Što bi se reklo, zvezda je rođena.

porzingis

Photo: ACB, privatna arhiva, NBA