Novicki na putu za Rio

 

Kris Fleming, američki trener koji je osrednju igračku karijeru završio u Nemačkoj i tamo počeo trenersku, trenutno je pomoćni trener u NBA timu Denver Nagets, i od jeseni će raditi sa Nikolom Jokićem. Ali prethodno ga čeka veliki posao sa nemačkom

reprezentacijom, čiji je selektor. Nametnuo se posle pet godina u Artland Dragonsima (2003-2008) i šest sezona u Brose Basketsu (2008-2014), kao i gomilom domaćih titula: po četiri lige i kupa, tri Super-kupa. Bio je trener godine 2011.

Fleming je nedavno objavio listu od 16 kandidata sa kojima će 19.jula početi pripremne za Evropsko prvenstvo kome je, u prvoj fazi, Nemačka domaćin u Berlinu, u grupi u kojoj su još Španija, Srbija, Italija, Turska i Island. Očekivanja su velika jer se igra kod kuće, pred publikom koja puni O2 Arenu za utakmice Albe, a još više zbog povratka u nacionalni tim 37-godišnjeg idola Dirka Novickog. On je preskočio dva poslednja evropska prvenstva, poslednji put je nastupio 2011. u Litvaniji kada je u susretu sa Srbijom u 4.kolu grupe ubacio 25 poena, ali je naš tim slavio 75-64.

Koliko mogu da razumem, tri su motiva koja ovog veterana i dalje motivišu da igra za državni tim. Prvi je činjenica da se igra kod kuće, u Nemačkoj. Drugi želja da, ako je moguće, pomogne da se Nemačka kvalifikuje za Olimpijske igre u Riju iduće godine (mada ima olimpijsko iskustvo iz Pekinga 2008. gde je bio 7. strelac, iza Paua Gasola, Jao Minga, Skole, Đinobilija, Holdena i Vejda), direktno ili bar preko kvalifikacionog turnira. U svakom slučaju, Novicki stoji na putu za Rio – našem ili svom. Treće, nedostaje mu samo 39 poena da postane najbolji strelac u istoriji evropskih prvenstava.

Ako sam dobro računao, Nikos Galis je na pet kontinentalnih šampionata dao 1.030 poena, Novicki na šest – 981. Dakle, već negde na drugom, eventualno trećem meču u Berlinu legendarni Nemac popeće se na nevidljivi tron rezervisan za najboljeg strelca u istoriji prvenstava Evrope.

Fleming je za početak priprema u Bonu 19.jula pozvao ovih 16 igrača:

Plejmejkeri:

Hajko Šafarčik (Bajern, 31 godina, 183 cm), Bastijan Doret (Artland Dragons, 26, 183), Konstantin Klajn (Fraport Skajlajners, 24, 187).

Bekovi:

Moris Staki (EWE Baskets Oldenburg, 25, 187), Karsten Tada (Brose Baskets Bamberg, 26, 190), Nils Gifi (Alba Berlin, 24, 200), Aleks King (Alba Berlin, 30, 200), Maodo Lo (Kolumbija Univerzitet, 23, 191), Akim Vargas (Alba Berlin, 25, 192).

Krilni igrači i centri:

Paul Zipser (Bajern, 21, 200), Danilo Bartel (Fraport Sajlajners, 23, 207), Robin Bencing (Ulm, 26, 208), Tibor Plajs (eks Barselona, od petka Juta Džez, 26, 218), Bogdan Radosavljević (Valter Tajgers Tibingen, 21, 213), Maik Cirbes (Crvena zvezda, 25, 208).

Vidljivo je da na spisku nema Novickog i Denisa Šredera, 21-godišnjeg crnoputog pleja Atlante koji je 2013. na draftu bio pik broj 17. Oni su dobili NBA popust, priključiće se reprezentaciji u avgustu.

Definitivno, zbog povrede, nema Maksimilijana Klebera, 23-godišnjeg krilnog centra koji je u kvalifikacijama imao 11,8 poena i 6,8 skokova, a slične cifre imao je i u španskom Obradoriju – dovoljno da ga Svetislav Pešić dovede u Bajern za naredne dve sezone.

Evidentno je da će snaga Nemaca, osim na tribinama, biti na visokim pozicijama. Novicki je opasnost sa krila, Plajs i Cirbes pod košem a tu je i naše gore list, Bogdan Radosavljević – ako se izbori da uđe u dvanaest. On mi je u 2011. Litvaniji, gde je bio na juniorskoj smotri FIBA, pričao da je poreklom, ako se ne varam, iz Jagodine, ali da je košarku počeo da igra u Nemačkoj.

Na spoljnim pozicijama dominiraće igrači Albe i Bajerna, tako da će Saša Đorđević, ako ga bilo šta interesuje o igračima iz ovih klubova, imati koga da pita: Sašu Obradovića i Svetislava Pešića.

Za sada, Nemci su fiksirali šest pripremnih mečeva: sa Češkom, Hrvatskom, Letonijom, Poljskom, Turskom i 30.avgusta sa Francuskom u Kelnu.

Ovako sa distance, pre nego što su i počele pripreme, rekao bih da će nam Nemci biti, posle Španaca, najteži rival u grupi. Možda Italija, pa i Turska, imaju veću težinu po imenima, ali imajući u vidu domaći teren čini mi se da će Nemci biti tvrđi orah.

Photo: FIBA Europa