O vlasti i (o)poziciji

Ne bojte se, neću o politici. Naslov je „polivalentan“, vlast i opozicija ne postoje samo u politici. Zove me jedan prijatelj ovih dana, i kaže:

– Mnogo vam je dobar sajt, ima svašta da se pročita, ali preteraste sa Zvezdom… Nije ona jedini klub o kome treba da se piše…

Umesto odgovora, ispričah mu jednu staru ali uvek aktuelnu političku  angedotu. Dođe opozicioni lider u neko selo i u razgovoru sa seljacima pokušava da priodobije neki glas. Pita za porez, za cenu goriva i đubriva, za lokalne puteve, socijalno i zdravstvenu zaštitu… Seljaci drvlje i kamenje na aktuelnu vlast, na državu. Zadovoljni opozicioni lider zaključuje:

– Znači, glasaćete za mene?

– E, to neće da može – rekoše u glas seljaci.

– A zašto?-začudi se političar.

– Pa za tebe će glasamo kad budeš vlast…

Drugar se nasmeja i samo reče:

– Tipično u skladu sa srpskim mentalitetom.

To oko mentaliteta važi, donekle, i za naš sajt. Koliko prošle sezone bili smo optuživani, na raznim navijačkim  forumima a i od strane nekih visokih klupskih funkcionera, da smo nastrojeni „anti-zvezdaški“. Te zašto vam piše ovaj ili onaj, te zašto ovaj ili onaj tekst, čemu fina ironija kod jednog od naših blogera… Sad smo, kažu neki, postali „Zvezdino glasilo“. Nismo se branili ni prošle godine, nećemo ni sada. To što na sajtu nema nekih autora koji nisu bili po volji Zvezdinim navijačima ili rukovodicima nije njihova (mislim na navijače i rukovodioce) zasluga. Mi nikoga nismo ničim uslovljavali. Možda su se autori malo umorili, možda imaju druge prioritete ili obaveze. Znaju da im je prostor na „Koš magazinu“ uvek otvoren.

Da se vratim početku. Ne sporim da Zvezde ima nesrazmerno mnogo u odnosu na druge klubove, ali to je isključiva posledica činjenice da „crveno-beli“ igraju elitno evropsko takmičenje koje na celom kontinentu pobuđuje ogromno interesovanje. I ne samo da učestvuju nego i pobeđuju, igraju odlično, oduševljavaju publiku, pobeđuju evropske velikane i ozbiljno nameravaju da drugi put za redom uđu u Top 8. Ako se to desi, a verujem da hoće, biće to tek četvrti put da neki predstavnik regiona uđe među poslednjih 8. Partizanu je u njegovim najboljim godinama to pošlo za rukom tri puta, 2010. probio se i na Final Four (kao jedini iz regiona do sada). Zato Crvena zvezda zaslužuje pažnju i poštovanje. Ona je sa samo 3 učešća u najjačem evropskom takmičenju  postala procentualno najuspešniji klub iz celog regiona. Na 83 meča do sada ostvarila je 39 pobeda i 44 poraza, ima 46,4% uspeha što je dobrano više pd Partizana (79-147, odnosno 35%), Olimpije (69-106, 39.4%) ili Cibone (65-112, 36,3%), da pomenem samo one koji su najviše puta učestvovali. Iz regiona je do sada igralo 9 klubova, uz pomenute još Zadar, Krka, Budućnost, Zagreb i Cedevita), svi sa više nego skromnim učinkom, od 20 do 30% pobeda. Bilo je i katastrofalnih sezona, poput Cibonih 0-10 (2007/08), Olimpijinih 1-9 (2009/10), Partizana (dva puta) i Budućnosti 2-12, Zagreba i Cedevite 2-8…

Pošto je Crvena zvezda trenutna „vlast“ u košarkaškoj Srbiji, pa i regionu, mi, eto, „glasamo“ za nju. Zaslužila je, isto kao i igrači, priče o njima. Iskreno, nisam znao da je Marko Gudurić bio kadet Partizana, nisam znao da je Branko Lazić iz Loznice , kao veliki Vladimir Cvetković-Cvele (Dejane Grboviću, zaštiti autorska prava za „LeBranko“, svi će te prepisati!), nisam znao ni sve detalje iz biografije Dejana Radonjića,  ali košarkaške priče svih vrsta i žanrova valjda zato i služe – da se nešto sazna.

Zvezda u košarci, kao ni aktuelna vlast u opoziciji, trenutno nema ozbiljnog rivala, ali u sportu, kao i u politici, postoje usponi i padovi, periodi krize (bar Zvezda to zna) i periodi oporavka i prosperiteta. Zvezda, kao i Partizan, zna i za Gundulićevo kolo sreće i „tko bi gori eto je doli, a tko doli gori ustaje“ (Suze sina razmetnoga, 1622).

Dok se ovi koji su „doli“ ne vrate na „gori“, odnosno (po zaslugama) budu prisutniji na našem sajtu „glasaćemo“ i dalje za Crvenu zvezdu. Takođe po zaslugama i profesionalnom kriterijumu.

Photo: Euroleague