Pakao Pionira

Milan Mačvan fotografija preuzeta sa portala: www.srbijadanas.com

Utisak prve utakmice finala plej ofa Super lige nije činjenica da je Zvezda “častila” Partizan smanjenom minutažom i učinkom Bobana Marjanovića, niti uzvraćena usluga od strane crno-belih u vidu Saše Pavlovića. Ne, utisak je pakao u dvorani Pionir. Neopisiva vrelina.

Neka se ljudi iz uprave ove dvorane ne trude da objasne da je klima bila uključena, i da tako treba da izgleda kad radi. Da temperatura u sali bude tridesetak stepeni. Ne, klima u dvorani ili je pokvarena, ili nije ni uključena. Bar novinari znaju kako izgleda klimatizovana dvorana jer su pratili košarkaške utakmice širom Evrope i sveta. Ma to znaju i svi koji su bili bar na jednoj utakmici u beogradskoj Kombank areni, jer tamo klima uređaji normalno rade. A u Pioniru su svi gledaoci na kraju bili mokri, a da niko nije pokisao.
To je odnos prema igračima, i pre svega publici, koji se u Pioniru ponavlja godinama. Sećam se kad je otkazivan međunrodni košarkaški turnir u avgustu jer je parket bio pogibeljan zbog kondenzovane vlage. Isto je bilo i sada na utakmici Crvena zvezda Telekom-Partizan Nis, samo što se nije sve završilo srećno i bez posledica. Reprezentativac Milan Mačvan se okliznuo i pao na vlažnom parketu i ozbiljno povredio prepone. Možda se ni drugi reprezentativac Nikola Milutinov ne bi povredio (skočni zglob) da su uslovi bili regularni. A prema propozicijama treba da se odigraju tri, a možda i svih pet utakmica u takvim uslovima. Pa do kraja će Saša Đorđević ostati bez pola reprezentacije!
Ovo o čemu pišem je problem koji je rešen i prevaziđen u svim normalnim sredinama pre mnogo decenija. Jednostavno, tamo gde nema uslova za igru tu se i ne igra košarka. Nikakav izgovor nije da neki od dva beogradska kluba (u stvari oba) neredovno plaćaju usluge Pioniru. Postoji samo jedan uslov za održavanje sportske priredbe: ili će uslovi biti regularni, ili se neće uopšte igrati. Izgleda da u Pioniru taj uslov tumače na specifičan način, pa nije zaboravljen slučaj kad su Partizanu na njegovim evroligaškim utakmicama u sred januara isključivali grejanje u dvorani zbog nagomilanog duga. To je najprimitivniji način uterivanja dugova, baš kao što je i primitivan način provetravanja dvorane sada, za vreme prve utakmice Zvezde i Partizana. Kad je neki magarac na tribinama upalio baklju, koja je ubrzo napunila halu dimom, neko se u Pioniru dosetio šta treba činiti, otvorio širom ulazna vrata i napravio promaju! Kakva greška! Pa Srbima ne smeta smrad dima od upaljene baklje, ali promaja ih ubi, i nje se plaše skoro kao drekavca. Zato savetujem navijačima da dobro razmisle pre nego što uđu u Pionir na neku od sledećih utakmica. Tamo vrebaju razne opasnosti.

Photo: MN press