Parkeru radost, Francuzima strah

Treći dan Evrobasketa 2015 u Monpeljeu je donio izuzetno uzbudljive predstave, koje su gledaoce u dvorani podizale na noge. Najprije, utakmica između Finske i Rusije je stvorila kompletno drugačiju sliku o obje reprezentacije. I Finska i Rusija su znale da onaj ko izgubi umnogome umanjuje šanse za nastavak prvenstva. Od samog početka vodila se borba za svaku loptu, a preciznih šuteva je bilo na obje strane. Finska je imala preko 50 odsto ubačenih pokušaja uz 35 skokova, dok Rusija nije puno zaostajala (48,3 odsto) sa 29 skokova, i upravo je razlika u ova dva pokazatelja i odlučila kome će da pripadne pobjeda. U ekipi Rusije bolji nego u prva dva kola je bio Fridzon sa 22 poena, dok su Voroncevič (13) i Hvostov (11) bili nosioci igre. U Finskoj ekipi igrač Bešiktaša Erik Marfi je još jednom bio najbolji strijelac (19) sa 7 skokova, a efikasan je bio i Sasu Salin (16).
Niti jedna od ekipa nije imala značajniju prednost (najviše 6 poena za jedan ili drugi tim) i sve se svodilo na borbu za svaku loptu. U posljednjih 65 sekundi Peteri Koponen je želeo da preokrene rezultat, ali u četiri uzastopna pokušaja je promašio svaki put. Koliko je samopouzdanja imao u sebi videlo se 3,5 sekunde prije kraja kad je došao u sitauciju da odluči utakmicu. Ovaj put je uspio da pogodi iz petog pokušaja, i donio veliku radost svojim navijačima. Pored finskih navijača, pobjedi ove reprezentacije su se radovali i francuski organizatori, jer plasman momaka sa severa Evrope u završnicu, koja će da bude u Lilu, znači i veliki broj navijača koji će da dolete da posmatraju utakmicu svojih ljubimaca.
Utakmica između Izraela i Bosne i Hercegovine je doniela još luđu košarku. Najprije su Izraelci vodili i do 18 razlike, ali prije svih trener Bosanaca Duško Ivanović je vjerovao u pobjedu. Slijedio ga je vođa tima Nemanja Gordić, koji je motivisao svoje igrače i kada je bio na terenu bio je pravi primjer kako treba da se igra za svoju reprezentaciju (za njega nije bilo ništa izgubljeno na košarkaškom terenu – 22 poena) borio se za svaku loptu kao lav. Izraelci su igrali različito: od odličnog početka do izuzetno slabog šutiranja slobodnih bacanja (samo 40 odsto sa pogođenih 7 od 17 pokušaja) a imali su odličan procenat šuta (preko 58 odsto). Najveći broj poena postigao je Kaspi 29, dok su Elijahu i novi zvezdaš Mekel dali po 14 poena. Bosanci su pogađali puno slabije – samo 40 odsto, ali su skoro sve nadoknadili borbenom igrom (imali su 42 skoka od čega čak 19 u napadu – 11 više od Izraela) što ih je dovelo do prilike da na 75 – 72 imaju loptu za izjednačenje. U bukvalno posljednjem sekundu lopta je bila skoro na liniji da izađe s terena kada je došla do Elmedina Kikanovića, koji je imao dvojicu čuvara na sebi. Bacio je loptu iz očaja, ali ta lopta je ušla kao nagrada za borbenost, a nakon toga je igran produžetak. Bosanci su imali puno sreće, jer kako je vrijeme odmicalo tako je Izrael bio manje siguran i sve su slabije šutirali. Pri neriješenom rezultatu u produžetku napad je imala BiH, a kada je lopta došla u reket do Kikanovića on je ponovo iz teške situacije pogodio dva poena (2 desetinke prije kraja utakmice), koja su donijela veliku nadu za njegovu ekipu, a Izrael vratila u očaj. Uz novo pojačanje za BiH, tamnoputog Renfroa (američki igrač), koji je postigao 12 poena i imao 8 skokova, posebno značajan je bio Stipanović, koji je uz 16 poena pokupio mnoge lopte (izuzetno važnih 18 skokova). Na kraju sreći igracča i navijača “BH Fanaticos-a” nije bilo kraja.
Francuska je po treći put pobjedila. Ni ovaj put, kao i protiv Finske, igra nije bila brilijantna, ali već sat nakon utakmice svi su zaboravili probleme kojih je bilo. I ova utakmica je bila važna za uigravanje protiv jakog i ćvrstog protivnika. Fizički veoma dobro pripremljeni Poljaci (imai su 39 skokova, čak 4 više od Francuza) su se borili za svaku loptu, i nisu dozvolili da se domaćini odvoje na više od 9 poena razlike. Utakmica je počela tvrdo i nakon prvih šest minuta ukupno su obje ekipe postigle 9 poena (4 – 5), a tako je bilo i do kraja prve četvrtine (14 – 14), a onda i do kraja poluvremena (30 – 26). Momci trenera Kolea su ovaj put šutirali za 3 poena katastrofalno (samo je De Kolo pogodio dvije trojke od ukupnih 13 pokušaja Francuza). Među Poljacima i ovaj put je najefikasniji bio Adam Vakčinski sa 18 poena i visokim procentom uspješnosti od 54 odsto, a NBA igrač Vašington Vizardsa Marcin Gortat je postigao 10 poena, borio se odlično pod koševima i sa 11 skokova je bio najuspješniji. U Francuskoj ekipi jedino je odličan bio Mikael Želabal, postigao je 12 poena i samo jednu loptu promašio od šutiranih 7.
Toni Parker je na ovoj utakmici postigao 16 poena, ali za njega je to bila poseban meč. Nakon što je postigao prva dva poena svih 10.016
gledalaca se diglo na noge i aplaudiralo novom najboljem strijelcu svih
evropskih prvenstava dosad. Toni Parker je sa 1047 postignutih poena skinuo sa prvog mesta Nikosa Galisa (1031), nadmašio ga za 16 poena i, kako se pretpostavlja, do kraja Eurobasketa 2015 Toni će ostvariti još veću prednost. Jedini istinski konkurent ostao mu je Dirk Novicki (1013 poena), koji ima utakmicu manje.
Ostaje za kraj još jedna konstatacija. Evropsko prvenstvo 2013 u Sloveniji
ukupno je posmatralo 175.000, a prvog dana takmičenja u Rigi, Zagrebu,
Berlinu i Monpeljeu je broj gledalaca je bio fantačticnih 97.000, što zasigurno pokazuje veliku zainteresovanost gledalaca i pravilno opredjeljenje nove formule takmićenja s igranjem u četiri različite zemlje.

 

Photo: FIBA Europe