Piksi Subotić: Njeno veličanstvo FINTA

Poznati trener Slobodan Subotić, o kome je kao igraču nedavno pisao naš bloger Souly, javio nam se stručnim prilogom o  nekim zaboravljenim osnovnim elemntima košarke.

Dok god budem trener uvjek ću se sjećati rječi mog dragog profesora Ace Nikolića da je košarka igra ponavljanja, i da su fundmenti najvažnija stvar. Bez obzira koliko igrač bio star ili mlad, govorio je Profa, uvjek  mora raditi na driblingu, radu nogama, dodavanju, šutu i… FINTI. Ovo  sam namjerno napisao velikim slovima jer mislim da danas malo radimo na tom jako važnom segmentu. Ne vidim više fintu dodavanja, fintu šuta, fintu prodora… Kao da niko nikoga više ne “fintira”.

Nekad sam se divio kako su Kića i Mirza znali napraviti fintu šuta ili prodora, a odbrambeni igrač nije imao šansu da ih stigne. Ili Mokinoj finti dodavanja, čak mislim da je on izmislio ovaj danas zvani i znani “no look pass.” Kad sam 1986. prešao iz Olimpje u solunski Aris pomoćni trener bio je Dejan Srzic -Susla koji je, po meni, najbolji stručnjak na ovim prostorima za individualni rad. Iako sam već imao 30 godina, Susla je insistirao da radimo na fundamentima, a posebno na finti šuta, prodora ili dodavanja. Posle toga sam odigrao najboljih 7 godina u mojoj karijeri i bitno popravio svoju tehniku.

Kad pogledam neki video na YouTubeu ili na Facebooku koje postave ovi današnji igrači pokazujući svoj individualni rad preko ljeta – dođe mi muka jer vidim da vuku neke traktorske gume, trče po pjesku ili podižu 150 kg bench-press. Zašto mi je muka? Pa, zato što ne vidim individualni rad, ne vidim loptu, ne vidim dribling, ne vidim šut i – ne vidim FINTU. Mislim da je poslednji  igrač sa ovih prostrora koji je upotrebljavao sve finte koje postoje bio Dejan Bodiroga.

Sve se danas nekako svodi na snagu, kondiciju i na trčanje. Imao sam sreću da surađujem sa vrhunskim kondicijskim trenerima sa ovih prostora, kao na primer profesorom doktorom košarke Slavkom Trninićem, Mirkom Krolom ili Slavenom  Hlupićem, ali svi su oni radili na fizičkoj spremi povezano sa košarkaškom loptom i u dvorani. Fizička sprema i kondicija su svakako veoma važni faktori u današnjoj košarci, i  ne treba ih zanemariti, ali ne smijemo zaboraviti ono osnovno – da se  košarka igra loptom! Da bi postigao koš ne moraš biti snažniji od protivnika, dovoljno je da ga nadmudriš ako umeš. A FINTA je, za one koji znaju da je koriste, moćno opružje.

Zato je moj apel svim trenerima: radite na osnovama košarke, radite na šutu, driblingu, na FINTI. I ne zaboravite da se igrač uči cjeli život, i nikad ne sazna baš sve o košarci.

Photo: Screenshot