Poljska: Powered by USA

 

Posle razočaravajuće deobe poslednjeg mesta na Evropskom prvenstvu u Sloveniji pre dve godine, Poljaci su učinili mnogo toga da im se ovakav debakl više nikad ne ponovi. Koliko su uspeli – to će na svojoj koži osetiti njihovi protivnici u grupi A predstojećeg Evrobasketa – domaćini Francuzi (grupa A se igra u Monpeljeu), Finska, Izrael, Bosna i Hercegovina i Rusija.

Poljski selektor, Amerikanac Majk Tejlor, 20. jula okupio je na pripremama u gradiću Valbržihu 16 igrača. Među njima nema veterana Macieja Lampea, iz Barselone, koji se ne uklapa u Tejlorove planove, i 35-godišnjeg Mihala Ignjerskog, iz Le Mana. On se oprostio od reprezentacije. Nema takođe ni prve zvezde poljskog tima Marcina Gortata, centra Vašington Vizardsa, koji je ovogodišnju NBA sezonu završio sa respektabilnim prosekom od 12,2 poena i 8,8 skokova po utakmici. On će se ekipi priključiti 1. avgusta, kad i ostali NBA igrači prema ranije postignutom dogovoru smeju da počnu da treniraju sa svojim nacionalnim selekcijama.

Ono što raduje selektora Majka Tejlora je vest koja je stigla iz Varšave, tačnije iz poljskog ministarstva policije. Tamo je okončan postupak dodeljivanja poljskog državljanstva Amerikancu A. Dž. Sloteru, koji je prošle sezone blistao u dresu Panatinaikosa. Ovaj 27-godišnjak meke ruke i preciznog šuta sa distance imao je u Evroligi i u grčkom prvenstvu prosek 9,7 poena. “Dodavanje Slotera u našu rotaciju je veliki korak napred, i očekujem da će naš tim biti mnogo jači na Evrobasketu. Sloter je neverovatan talenat, a u isto vreme i sjajan momak” – rekao je Majk Tejlor.

Malo iznenađenje predstavlja izostavljanje dva mlada igrača, Mihala Mihalaka iz Trefl Sopota, i Tomaša Gijela, koji igra za Liberti Flejms u NCAA ligi. Zato je tu tandem u koje selektor ima neograničeno poverenje: krilo Mateuš Ponitka i centar Pžemislav Karnovski. Uz Gortata i Damjana Kuliga, oni će činiti glavnu snagu Poljske pod obručima.

“Gradimo tim na osnovama udarenim prošle godine, kad smo uspešno završili kvalifikacije. Najvažnije nam je da imamo dobru timsku hemiju. Zato smo na pripreme i pozvali igrače koji predstavljaju balans između iskustva veterana, i energije mlade generacije” – kaže Tejlor.

Evo 16 igrača koje je pozvao na pripreme:

Lukaš Kožarek (Stelmet Zjelona Gora), A. Dž. Sloter (Panatinaikos), Robert Skibnjevski (Slask Vroclav), Dardan Beriša (Sigal Priština), Mihal Čilinski (Turov), Karol Gružecki (Slupsk), Mateuž Ponitka (Telenet Ostende), Mihal Sokolovski (Rosa Radom), Adam Vačinski (Obradoiro), Pžemislav Zamojski (Stelmet), Aron Cel (Stelmet), Aleksander Čiž (Turov), Marcin Gortat (Vašington Vizards), Adam Hričanjuk (Stelmet), Pžemislav Karnovski (Univerzitet Gonzaga) i Damjan Kulig (Turov).

Na ovog poslednjeg, Damjana Kuliga, treba obratiti posebnu pažnju. Radi se o snažnom krilnom centru koji je prošle sezone blistao u nekim utakmicama Evrolige.

 

Photo: FIBA Europe