Različite emocije na derbiju

 

Utisak prvog ovosezonskog derbija mogao je biti napisan i dan pre utakmice. Crvena zvezda je u ovom trenutku moćnija od Partizana, zapravo već godinu dana je moćnija, ali i jedni i drugi imaju itekako razloga za brigu. Pobednik je dovoljno dobar za vrh ABA lige, ali ne i za ozbiljniju ulogu u Evroligi. A poraženi je ostao prikovan za dno regionalne lige, i to je neoprostiv greh Partizanovih čelnika ma kako se oni zvali, i ma kakve bile političke, finansijske i sve druge okolnosti poslednje dve godine.

Moj utisak je da sam u utorak uveče gledao dva ad hok sastavljena tima, a otprilike takav je bio i kvalitet prikazane igre. Zvezdini navijači očekuju mnogo od svojih ljubimaca, ali mislim da očekuju previše jer iz prošlogodišnjeg šampionskog sastava sad su na parketu bila samo četiri igrača: Lazić, Jović, Cirbes i Tejić. Ne računam Rebića, koji se izgubio negde u trenerskim vrteškama, baš kao i Simanić ili Vanja Marinković na drugoj strani. A to je ogromna šteta, jer se radi o jedinoj budućnosti naše košarke. Drugu nemamo.

Kad ti ode prva petorka (Vilijams, Dženkins, Blažić, Kalinić i Marjanović), pa ti se povrede dva igrača (Mitrović i Dangubić), ne možeš napraviti respektabilan tim ma koliko novca uložio. A Zvezda nije baš previše platila momke koji su dovedeni. Izgleda da je tu najmanje zadovoljan Rajan Tompson. Deluje potpuno nezainteresovano za igru, protiv slabašnog Partizana je za 20 minuta ubacio jedan koš i imao indeks -1.

Bilo je oko četiri hiljade gledalaca, a verujem da je bar polovina došla da prvi put vidi novu Zvezdinu četvorku Kvinsija Milera. Da je Partizan bio domaćin, njegovi navijači bi sigurno pohrlili da vide prvi put novu crno-belu četvorku Kevina Džonsa, ovako – samo njuh dvestotinak su bili svedoci debija Amerikanca. Utisak je da je Miler pokretljiviji (što u odnosu na Džonsa nije mnogo teško), raznovrsniji i da je Zvezda bolje pazarila. Mada i Partizan sada ima neuporedivo više čvrstine pod obručima – što takođe nije previše teško ako se uporedi sa stanjem od pre nedelju dana. Džons je masivan, ima precizan šut sa poluodstojanja, i klasična je četvorka mada je Pera Božić morao da ga skoro sve vreme (18 minuta) drži na petici. Iznuđeno rešenje u situaciji kad je Perović nedovoljno spreman, a Đumić nedovoljno vešt.

U vezi Milera i Džonsa imam jednu opasku. Naime, kad neki naši igrači odu u NBA ligu, pa tamo ne uspeju da se probiju (Nedović, Kuzmić…) i klubovi ih prebace u razvojnu ligu, ovde svi kažu: “Vidi, ovi naši propadoše”. A kad Amerikanci koji nisu našli sebi mesta u NBA dođu ovde, od njih se očekuju čuda jer, zaboga – igrali su u razvojnoj ligi!

Da se ipak vratim našim mladim igračima, o kojima najviše volim da pišem, i nad čijim karijerama “treperim i drhtim”. Malo šale ne smeta, ali ono što mi smeta je tretman tih dečaka. Govorio sam da je kapitenska traka kamen na leđima Vanje Marinkovića, i sve više se uveravam koliko sam bio u pravu. Momak je bukvalno nestao, on ne samo da nije ni nalik onom prošlogodišnjem igraču, nego nema više ni bilo kakvu emociju na licu. Minute mu je preoteo Petar Aranitović, 21-godišnjak koji je dugo čekao svoju šansu, a Vanja bi trebalo da dobro prouči “slučaj” svog klupskog druga Aleksandra Cvetkovića. Koji je prošao put od najtalentovanijeg juniora u zemlji, pa je predugo čekao šansu u Zvezdi i na kraju je nije ni dočekao, dokazivao se u Skoplju i sada je ponovo na velikoj sceni u Partizanu. Taj dečko ima tek 22 godine, i već toliko uspona i padova iza sebe. Sada je u plus fazi, vidi se da je srećan i gine na terenu, pravi je primer na koga Vanja treba da se ugleda. Najgore bi bilo ako ga savlada letargija, ako digne ruke od svojih ambicija pa na zimu, ili sledeće leto ode negde u inostranstvo, a tamo ga zaborave na klupi i počne seljakanje iz kluba u klub. Ima i takav primer u svom timu – Danila Anđušića, koji je takođe na novom početku kao i Cvetković, i koji se još uvek bori i sa sopstvenim demonima i sa konkurencijom koju je sad pojačao povratak Mihajla Andrića. Bilo bi dobro da se Anđušić izbori, i za njega ali i za našu košarku. Pa on je do skoro bio reprezentativac!

Photo: MN press