Rekord Žarka Varajića

Varajic

Čitam u novinama da Žarko Varajić i Ratko Radovanović, istaknuti reprezentativci bivše Jugoslavije, članovi KK Bosna koja je 1979. kao prvi jugoslovenski klub osvojila ondašnji Kup šampiona, ne mogu da ostvare penzije u Sarajevu jer su podaci za period 1986-1992 “nestali”….

Davnog 6. aprila 1979. Bosna je u Grenoblu pobedila Emerson iz Varezea (bivši Injis), ekipu kojoj je to bilo deseto uzastopno finale (pet titula) u elitnom klupskom takmičenju Evrope. Koliko su Italijani bili sugurni da će slaviti u Grenoblu svedoči podatak da su “zaboravili” da ponesu originalni trofej! FIBA je to ustanovila tek na dan finala, nije bilo šansi da se pehar na vreme donese u Grenobl pa je na brzinu, u nekoj lokalnoj radnji, kupljen najlepši koji je postojao. Slika Žarka Varajića, kapitena Bosne, sa tim trofejom u rukama ušla je u istoriju po više osnova: bila je to prva titula za jugoslovensku klupsku košarku, a pehar nije bio ni nalik onom lepom na koji smo bili navikli, dar “Lekipa” još iz 1958. kada je Kup šampiona ustanovljen.

Bosna je dobila sa 96-93 a 75 poena dali su Varajić (45) i Mirza Delibašić (30). Ostali strelci bili su Ratko Radovanović (10), Predrag Benaček (6), Ante Đogić (3) i Boško Bosiočić (2)  dok se nisu upisali Sabit Hadžić i Svetislav Pešić, koji je bio povređen i igrao samo nekoliko minuta. Varajićevih 45 poena i danas su pojedinačni rekord finala Kupa šampiona, odnosno Evrolige.

Na drugoj strani Bob Mors je dao 30 poena za Emerson, Čarli Jelverton 27, Mauricio Gualko 16, Dino Menegin 10… Nedovoljno da se savlada velika Bosna na čijoj klupi je sedeo Bogdan-Boša Tanjević.

Popularnom “Varaji”, kao i Raši Radovanoviću, želim da se izbore sa  birokrtatijom i dobiju ono što su više nego zaslužili.

bosna varaja