Samo ti ostavi Lazića samog na šutu…

Sva je prilika da Ergin Ataman, antipatični trener Galatasaraja koji je posle utakmice ostavio novinare da skoro sat čekaju na njegovu izjavu, više neće dolaziti u Beograd. Bar ne ove sezone u kojoj je njegov tim izgubio sve šanse da se takmiči za neko od prvih osam mesta u Evroligi, a igrom protiv Crvene zvezde to nije ni zaslužio. Toliko o ekipi iz Istanbula koja je u Beogradu poražena 77-58. Mnogo im je i ovo.

Ali zato za Branka Lazića nikad nije dovoljno komplimenata. Ovaj momak iy Ljubovije koji je pre mesec dana napunio 28 godina, i koga je naš bloger Daba s pravom prozvao “Zvezdin ministar odbrane”, pokazao je da nije jednosmeran igrač. Zapravo, pokazao je on to još odavno, a protiv Galatasaraja po ko zna koji put potvrdio. Jednom sam, opisujući njegovu igru, rekao: “Ostavite Lazića samog na trojci – on će je pogoditi”. Da se ne šali, Lazić je to potvrdio u prvoj četvrtini utakmice kada je trojke šutirao tri od tri. Do kraja ih je postigao pet, i to iz – pet šuteva. Dvojke jedan od jedan. Naravno, Laza ne promašuje otvorene šuteve. Imao je i dve ukradene lopte, taman dovoljno da (ponovo) bude igrač utakmice. Nadam se da sve ovo zna i Saša Đorđević.

Pre meča Ognjen Kuzmić primio je priznanje za najboljeg igrača Evrolige u prošlom mesecu. Taj momak zaslužuje i više, jer je uspeo da prevlada kliničku košarkašku smrt, da oživi i da uživa u životu. Kako bi se drugačije mogla nazvati njegova situacija od pre samo godinu dana, kad je u Panatinaikosu proglašen za višak, bagatelisan od uprave i grčkih novinara, i upućen da ostatak sezone trenira sam sa svojom senkom. Mnogi bi u takvoj situaciji digli ruke od sporta i posvetili se nečem probitačnijem, ali ovaj delija je znao da vredi tri miliona dolara, i rešio je da ih ne ostavi nekom drugom. Otkud sad tri miliona? Pa jednostavno: Amerikanci kažu da kod košarkaša – misli se na centre – svaki centimetar preko 210 vredi po milion dolara. A Kuzmić ih ima tri, i sigurno će zaraditi to što mu sleduje, možda i mnogo više, ako nastavi kao poslednjih meseci u Crvenoj zvezdi. A deluje toliko ozbiljno i posvećen svim zadacima koje Dejan Radonjić stavlja pred njega, da uopšte ne treba sumnjati da će uspeti. U stvari, on je već uspeo, od otpatka u Panatinaikosu postao je u crveno-belom dresu vodeći centar Evrolige.

Treba li uopšte pominjati da je Kuzmić, uz Branka Lazića, bio najbolji igrač Crvene zvezde u pobedi nad Galatasarajem? Obojica su meč završili sa indeksom 23. Najbliži im je bio, što se utiska i učinka tiče, Amerikanac Dion Tompson. Polako sebe pozicionira u ovom timu, vidi se da nije reč o ambicioznom “kradljivcu šoua”, nego o još jednom ozbiljnom i posvećenom momku. Očigledno – dobar skauting. Neće Tompson nikad zakucavati ni “tomahavk” ni “vetrenjaču”, neće pogađati trojke sa osam metara, ali će uvek pogoditi otvorenu takozvanu dugu dvojku. I uvek će zagraditi svog čoveka u odbrani, i skočiti u napadu. Treneri takve tipove najviše vole, a oni valjda najbolje znaju zašto. Treba im verovati.

Photo: Euroleague