Sat otkucao novi vek košarke

 

 

Istorija košarke u potpunosti i iz korena se promenila na današnji dan pre 61 godine. Tog 30. oktobra 1954. odigrana je utakmica NBA lige između Ročester Rojalsa i Boston Seltiksa. Rezultat 98-95 za Ročester je najmanje važan, bitno je da je to prva utakmica u istoriji koja je odigrana po novim pravilima – uvedeno je ograničenje napada na 24 sekunde. Pre toga nije bilo ograničenja napada, timovi su po nekoliko minuta držali loptu a rezultati su bili niski i publika je sve ređe dolazila na utakmice. Bio je to veliki problem sa kojim se uhvatio u koštac Danijel Bjason, vlasnik tima Sirakjuz Nešenels (danas Filadelfija 76).

Kako se došlo baš to te 24 sekunde za napad? Kao i mnoge druge stvari, Amerikanci su to uradili vrlo prosto. Bjason je uzeo broj sekundi koliko se igra jedna utakmica (2.880) i podelio to sa prosečnim brojem šuteva na utakmicama u prethodnom NBA prvenstvu (120). Dobio je 24 – vreme koje je toliko ubrzalo igru i učinilo je efikasnijom da to jednostavno više nije bio isti sport!

Danijel Bjason je rođen 1909. u Italiji, u mestu Miljaniko nadomak Kjetija. Njegovi roditelji su se iselili u Ameriku. Punih 29 godina Bjason je bio vlasnik košarkaškog kluba Sirakjuz Nešenels. Umro je u 83. godini 1992, a u poslednjim danima, iako već skrhan rakom, ispunio je sebi najveću želju: da vidi utakmice Portland-Juta i Klivlend-Čikago. Posle smrti izabran je u košarkaški Hol slavnih u Džejms Nejsmit Memorijalu.

20131030-024710