Sjajan Junior NBA draft 2017 u Beogradu

Drugo izdanje juniorske NBA lige u Srbiji počelo je spektakularnim „draftom 2017“ u svečanoj sali opštine Palilula „Vlada Divljan“ na kome su izvučeni NBA klubovi i škole koje će nositi njihova imena. Košarkaški savez Srbije, u saradnji sa NBA Evropa, drugi put organizuje Junior NBA ligu, u kojoj će učestvovati 20 beogradskih i po pet novosadskih i niških osnovnih škola. Takmičenje će se održati po sistemu NBA lige za učenike (dečake i devojčice) petog i mlađih razreda.

U sjajnoj atmosferi, pred oko 500 dece, profesora i gostiju, „draftu“ su prisustvovali bivši NBA igrači Igor Rakočević, Kosta Perović i Žarko Čabarkapa, reprezentativci basket 3 na 3, Dalibor Bagarić, predstavnik NBA Evropa Vanja Černivec, predstavnici gradskog Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović i Dejan Tomašević. Ove godine, Junior NBA liga se organizuje uz pomoć generalnog sponzora „Mlekare Šabac“ i „Triglav osiguranja“.

– Poštovani prijatelji, draga deco, Košarkaški savez Srbije je sa kancelarijom NBA lige u Londonu prošle godine započeo ovaj projekat Junior NBA lige. Prva sezona bila je više nego uspešna, a verujemo da će ova druga biti još bolja, jer smo ove godine priču proširili na još dva grada – Novi Sad i Niš. Verujem da ćete se lepo igrati i zabavljati, da ćete uživati u utakmicama Junior NBA lige. Nadam se da će jednog dana neki od vas postati pravi košarkaši i ostvariti san skoro svakog dečaka koji trenira košarku – da igra u NBA ligi. Uživajte u košarci i nikada nemojte da prestanete da se igrate – rekao je Predrag Danilović, predsednik KS Srbije.

Generalni sekretar KSS Dejan Tomašević pozdravio je prisutne i rekao:

– Na poslednjem Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, u finalu se se sastali reprezentacije SAD i Srbija, što dovoljno govori gde se u svetu igra najbolja košarka. Iz tog razloga smo želeli da se povežemo sa najboljima i da taj osećaj iskustva igranja u NBA osete deca sa 11-12 godina… KSS je u poslednjih par godina imao mnogo projekata, ali čini mi se da je ovaj najlepši. Drago mi je da su ovde sa nama i predstavnici Ministarstva prosevete, Ministarstva sporta, ljudi zaduženi za školski sport…

Ispred NBA Evropa, govorila je Vanja Černivec, specijalista košarkaških operacija.

– Hvala Košarkaškom savezu Srbije što drugu godinu zaredom organizuju Junior NBA ligu. Takođe smo uzubuđeni što je KSS odlučio da proširi ovaj projekat na još dva grada, Novi Sad i Niš. Posebnu zahvalnost dugujemo Bojanu Popoviću, bivšem reprezentativcu, koji je glavni organizator ovog projekta. Želela bih da pozdravim sve sadašnje i bivše igrače koji su podržali Junior NBA ligu…

U ime glavnog sponzora „Mlekare Šabac“, govorio je direktor Dragan Šašić.

– Ne želimo da vam budemo samo sponzori, već i prijatelji, saradnici i partneri u vašem radu, da se zajedno družimo… Od pre godinu dana imamo novog vlasnika i jedna od glavnih startegija je društveno korisna aktivnost kroz uključivanje u ovakve projekte. Drago mi je što vidim punu salu dece i nadam se da ćemo se nekom od vas radovati kao što se sada radujemo Nikoli Jokiću i njegovim sjajnim igrama u NBA ligi.

Imena škola i NBA klubova izvlačili su reprezentativac Srbije i prvotimac Partizana Stefan Birčević, košarkaš Mega Leksa Nikola Rebić i član FMP Ajzea Ostin.

Junior NBA liga Srbija 2017 izgledaće ovako:

ZAPADNA KONFERENCIJA

Divizija Severozapad – Novi Sad

Juta Džez – OŠ „Mihajlo Pupin“

Denver Nagets – OŠ „Ivo Lola Ribar“

Oklahoma Siti Tander – OŠ „Kosta Trifković“

Minesota Timbervulfs – OŠ „Žarko Zrenjanin“

Portland Trejlblejzers – OŠ „Desanka Maksimović“

Divizija Pacifik – Beograd

Golden Stejt Voriors – OŠ „Ujedinjene nacije“

Finiks Sans – OŠ „Veselin Masleša“

Los Anđeles Klipers – OŠ „Dragan Lukić“

Sakramento Kings – OŠ „Majka Jugovića“

Los Anđeles Lejkers – OŠ „14. Oktobar“

Divizija Jugozapad – Beograd

Hjuston Rokits – OŠ „Ćirilo i Metodije“

San Antonio Spars – OŠ „Branko Ćopić“

Memfis Grizlis – OŠ „Sveti Sava“

Nju Orleans Pelikans – OŠ „Mihajlo Pupin“

Dalas Maveriks – OŠ „Borislav Pekić“

ISTOČNA KONFERENCIJA

Divizija Central – Beograd

Indijana Pejsers – OŠ „Đura Jakšić“

Milvoki Baks – OŠ „Miloš Crnjanski“

Detroit Pistons – OŠ „Pavle Savić“

Klivlend Kavalirs – OŠ „20. Oktobar“

Čikago Buls – OŠ „Lazar Savatić“

Divizija Atlantik – Beograd

Bruklin Nets – OŠ „Laza Kostić“

Njujork Niks – OŠ „Vladislav Ribnikar“

Boston Seltiks – OŠ „Braća Jerković“

Toronto Reptors – OŠ „Zmaj Jova Jovanović“

Filadelfija Seventisiksers – OŠ „Sonja Marinković“

Divizija Jugoistok – Niš

Vašington Vizards – OŠ „Stefan Nemanja“

Šarlot Hornets – OŠ „Dušan Radović“

Orlando Medžik – OŠ „Učitelj Tasa“

Majami Hit – OŠ „Ivo Andrić“

Atlanta Houks – OŠ „Ratko Vukićević“

Junior NBA liga organizuje se u više od 30 zemalja sveta. U Evropi je za ovu godinu planirano 30 liga u 15 zemalja i 43 grada. Jr. NBA liga se organizuje u Španiji, Italiji, Turskoj, Rusiji, Grčkoj, Litvaniji i mnogim drugim, a od prošle godine i u našoj zemlji. Jr. NBA liga Srbije ima za cilj da koristeći brend NBA lige podstakne i motiviše što više dece da se bave košarkom, da im je približi kroz zabavu i druženje, razvije sportski duh i pozitivan stav prema sportu.

Photo: Junior NBA