Skariolova lista

Današnjim tekstom „Koš magazin“ počinje analizu učesnika predstojećeg Evropskog prvenstva od 5. do 20.septembra. U narednom periodu, ali ne svakog dana, analiziraćemo mnoge selekcije, pre svega iz naše grupe u Berlinu, ali ne samo njih. Evropski šampionat je najvažnije ovogodišnje takmičenje, ujedno i prvi filter za Olimpijske igre u Riju iduće godine. Direktno idu samo finalisti, još 4 tima od 3. do 6. mesta igraće kvalifikacioni turnir sa predstavnicima drugih zona.Ukupno će 12 timova pretendovati na 3 preostala mesta.

 

Skariolova lista

Sinoć je (7. jula) potvrđeno ono što se odavno znalo: Mark Gasol neće igrati za Španiju na Evropskom prvenstvu. Prethodnih dana potpisao je novi ugovor sa Memfisom, težak 110 miliona dolara, što znači da je imao bar 110 razloga da otkaže EP. Imao i još jedan dodatni argument: ovo će biti prvo leto da nije u nekoj selekciji Španije.

Bez Marka Gasola povratnik na špansku državnu klupu, italijanski stručnjak Serđo Skariolo, počeće pripreme (1.avgusta) sa ovih 16 igrača:

Plejmejkeri: Serhio Rodriges (Real Madride), Serhio Ljulj (Real Madrid), Giljem Vives (Valensija), Kino Kolom (Bilbao).

Bekovi: Rudi Fernandez (Real Madrid), Fernandno San Emeterio (Baskonia), Aleks Abrines (Barselona), Pau Ribas (Valensija), Dani Dijez (Gipuskoa), Ćavi Rabaseda (Fuenlabrada)

Krila i centri: Pau Gasol (Čikago Buls), Nikola Mirotić (Čikago Buls), Felipe Rejes (Real Madrid), Viktor Klaver (Himki), Pablo Agilar (Valensija), Vili Ernangomez (Sevilja).

U odnosu na prethodne godine nema Kalderona, Navara, Rikija Rubija i Ibake, umesto koga je kao naturalizovani igrač uskočio Nikola Mirotić. Crnogorac je bio MVP prvenstva Evrope za mlade u Bilbau 2011. (trofej mu je uručio Svetislav Pešić) ali posle toga, sve do sada, nije dobio šansu u seniorskom timu. Skariolo je odstupio od ranije prakse da odmah objavi 12 igrača i jednu ili dve rezerve. Delimično obnavaljanje tima nateralo ga je da pozove više igrača, i da kroz treninge i utakmice odabere 12 koji će 5.septembra, u prvoj utakmici u Berlinu, istrčati protiv pulena Saše Đorđevića.

skariolo 3

U grupi sigurnih su Rodrigez, Ljulj, Rudi Fernandez, Pau Gasol, Rejes i Mirotić. Po mojoj proceni, solidne šanse da se nađe u ekipi ima i Aleks Abrines, prirodna zamena za Navara, Viktor Klaver je godinama u ekipi, ali pošto se nije naigrao u NBA u finišu sezone skarsio se u Himkiju. Treba da ubedi Skariola da zaslužuje ostanak u 12 odabranih. Treći plej mogao bi da bude Vives, koji je imao dobru sezonu u Valensiji. Za ostala tri mesta konkuriše sedam preostalih igrača. San Emeterio ima prednost iskustva, ali odavno nije ubojit kao nekad. Pablo Agilar se razvio u zanimljivog igrača a Vili Ernangomez mogao bi da bude opcija za budućnost. On je član Reala ali je poslednju sezonu proveo u Sevilji kao pozajmljeni igrač, sa učinkom od 10,6 poena i 7,2 skoka. Na poslednjem draftu izabran je, kao 35. pik od Siksersa iz Filadelfije. Ima košarklaške gene, majka Margarita Geuer i otac Giljermo Ernangomez igrali su košarku.

To je moj izbor, videćemo šta će reći Skariolo.

Evidentno je da će snaga Španaca biti u bekovskoj i centarskoj liniji, ali posle prvih šest igrača dolazi „rupa“ koju bi naš tim mogao da iskoristi. Naša duža klupa mogla bi da dođe do izražaja, ali prvo treba izdržati nalet Španaca sa najjačim adutima u prvoj postavi. Ako naši igrači uspeju da koliko-toliko neutralištu ubitačnu šutersku liniju Ljulj-Rodiriges-Fernandez, i limitiraju NBA tandem Čikaga Gasol-Mirotić na neki podnošljivi broj poena, šanse za uspeh biće solidne. I u oslabljenom sastavu Španci na EP stižu kao jedan od favorita za zlato, a mnogi tipuju da će 20.septembra u Lilu u finalu igrati Francuska i Španija.

Kada je Serđo Skariolo i zvanično postavljen za selektora poslao sam mu SMS poruku sa čestitkama i željom „da u finalu igraju Španija i Srbija“. Odgovorio je posle dva minuta: „Donde firmo ?“ (Gde da potpišem?).

Neka tako bude, lako ćemo za potpis…

 

Photo: FIBA Europa